Watski Logo Light
Sökförslag
Visar av produkter
Visa alla

Plotter, Ekolod & GPS

Populära filter
Sortera efter
Alla filter
Alla filter
Produkter: 551
Visar av produkter

Plotter och ekolod är två verktyg som används i fiske och sjöfart. Plottern hjälper dig att navigera när du är ute på sjön och ekolodet hjälper dig att hitta fisk, se bottenstrukturer och skapa batymetriska kartor. 

Kartplotter

En kartplotter är en enhet som visar båtens position på ett sjökort. Plottern kan också visa geografiska objekt som landmassor och farleder. Genom att använda en plotter kan en båtägare således enkelt navigera på vattnet och undvika grund.

Det finns flera olika typer av plottrar som fyller olika behov. Här är några exempel på de vanligaste varianterna:

1. Stationär plotter eller monterad plotter: Dessa enheter är monterade på en båt och vanligtvis större än bärbara enheter. De kan erbjuda avancerade funktioner som visning av radar, styrning av autopilot och möjlighet att integrera med andra system på båten.

2. Handhållen GPS/bärbar GPS: Dessa enheter är mindre och bärbara och kan flyttas mellan olika båtar. Många handhållna GPS:er stödjer både topografiska kartor och sjökort vilket gör att du kan använda de både på sjön och på land. Dessa i regel enklare att installera och att använda än en stationär enhet, och är en populär lösning för mindre båtar samt sjöfarare som inte har behov för en fast installation.

3. Kartplotter med ekolod: Att kombinera en plotter och ett ekolod ger dig en komplett uppsättning verktyg för att navigera och fiska på vattnet. Genom att använda båda enheterna samtidigt kan en båtägare enkelt hitta fiskeplatser och undvika hinder samtidigt som man håller koll på positionen.

Plottrar med möjlighet till nätverksanslutning, till exempel NMEA2000, kan anslutas till ett båtnätverk och integrera med andra enheter som autopilot, ljud och andra instrument så som logg, lod och vind. Radar och vissa ekolod kräver annan nätverkskoppling som är märkes- och modellberoende.

Många kan också dela data mellan externa enheter och utnyttja funktioner i dessa till exempel en mobiltelefon som är ansluten till enhetens WI-FI. 

Ekolod

Ekolodet, å andra sidan, är en enhet som används för att hitta fisk och andra föremål under vattenytan. Ekolodet använder ljudvågor för att skapa en bild av området under och runt båten. Genom att använda ekolod kan en fiskare hitta fiskstim, se bottenstrukturer, och avgöra djupet på vattendraget. Man kan även utläsas vad det är för typ av botten.  

Det finns i huvudsak två typer av ekolod:

1. Traditionellt ekolod: Det här är den vanligaste typen av ekolod och använder en enda frekvens för att skicka ljudimpulser och mäta ekon. Denna typ av ekolod är vanligtvis billigare och enklare att använda än andra typer, men kan ha begränsad upplösning och fungerar inte lika bra i djupa vatten.

2. Ekolod med Chirp-teknologi: De moderna ekoloden använder sig ofta av en teknik som kallas Chirp vilket är en förkortning för Compressed High Intensity Radar Pulse.

Chirp-teknologin i ekolod är en avancerad signalbehandlingsmetod som används för att förbättra upplösningen och noggrannheten hos ekolodsbilder. Istället för att skicka en enda frekvens av ljudimpulser som traditionella ekolod gör, skickar Chirp-teknologin en sekvens av frekvenser. Detta resulterar i en mer exakt tidsmätning av ekots återvändande. Med hjälp av denna teknik kan ekolodet producera högupplösta bilder av bottenstrukturer och fiskar, samt minska störningar från omgivande ljud och objekt och förbättra känsligheten för att upptäcka svaga ekon. Chirp-teknologin är särskilt användbar för fiskeentusiaster och professionella fiskare som vill ha mer exakta och detaljerade ekolodsbilder för att hitta fisk och navigera på okända vatten.

Utöver dessa två huvudtyper av ekolod, finns också olika specialiserade typer av ekolod som exempelvis sidoseende ekolod, som ger information om bottenstrukturer på sidorna av båten, och 3D-ekolod som skapar en tredimensionell bild av vad som finns under båten.

Idag är i stort sett alla plottrar och ekolod digitala och använder avancerad teknik för att ge användarna en tydlig och lättförståelig bild av informationen. Det finns också många tillbehör tillgängliga för plottrar och ekolod som kan utöka deras funktionalitet, som till exempel mer avancerade ekolodsgivare och sensorer för temperatur och fuktighet.

I slutändan är plotter och ekolod två viktiga verktyg för att navigera på vattnet och hitta fisk. Genom att använda båda enheterna tillsammans kan du få en bättre förståelse för vad som finns under båten, hitta de bästa fiskeplatserna och navigera dig säkert fram på sjön.

Kontakta våra produktspecialister om du behöver hjälp med ditt val 

Läs vår guide

?
Kundvagn
Logga in
Glömt ditt lösenord?
Bli medlem
Redan medlem? Logga in här för att ta del av fördelarna
Glömt lösenordet
Fyll i din email nedan så skickar vi instruktioner till din email på hur du återställer ditt lösenord