Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny

Höstkampanj - Upp Till 34% På Säsongens Bästa Båttillbehör

Fråga experten - Så väljer jag rätt batteri
Tips och information/ Elutrustning och belysning/ Batterier

Fråga experten - Så väljer jag rätt batteri1. Hur ska jag som båtägare veta vilka batterier jag ska använda i min båt?

Utgå ifrån sättet som batteriet kommer att användas på och välj batteri utifrån det. Vanliga Marin- & Fritidsbatterier är framtagna för att fungera bra i ett normalfall, men har man speciella krav så kan det finnas skäl att välja batterier som bättre svarar mot dessa. Ett typiskt exempel är när man drar mycket ström ur batteriet till att försörja olika installationer ombord. I sådana fall bör man installera mer cyklingståliga batterier.

Ett annat vanligt fall är att man skall kunna driva installationer med höga effektuttag, tex bogpropellrar. I sådana fall skall man tänka på att välja batterier med hög startförmåga. Batterileverantörerna brukar i sina produktblad ange vilka batterityper som lämpar sig för olika driftfall.


Christer Svensson på Exide/Tudor

2. Ska jag ha olika batterier till förbrukning- och startbatterier?
Vanliga startbatterier är inte konstruerade för att tåla djupa ur- och uppladdningar och lämpar sig därför inte för användning som förbrukningsbatterier. Däremot kan ett cyklingståligt batteri som används till förbrukning mycket väl också användas för start förutsatt att startkraften är tillräcklig.

3. Behöver jag ha samma Amperetimmar på mina olika batterier? Och om jag har en batteribank med t ex 4st batterier och ett börjar bli dåligt kan jag byta bara det batteriet som är dåligt eller måste jag byta alla samtidigt?

Det beror på hur batterierna är kopplade. Om batterierna är kopplade i serie (t ex 2st 12volts batterier är kopplade från pluspolen på ena batteriet till minuspolen på det andra så att man får ut 24 volt i systemet) kommer de att utsättas för samma belastning och då är det viktigt att de är av samma storlek, typ och ålder och i samma skick, här bör du alltså byta alla batterier samtidigt. I ett parallellkopplat system (t ex 2st 12 volts batterier är kopplade från pluspolen på ena batteriet till pluspolen på det andra så att man får ut 12 volt i systemet) däremot hjälps batterierna åt att klara belastningen vilket gör att man i en sådan koppling är mindre känslig för eventuella skillnader mellan batterierna, här kan man alltså byta 1 batteri som är dåligt och vänta med att byta de övriga. Men man bör ju i så fall regelbundet hålla koll på de olika batterierna så att man inte riskerar att ha mindre batterikapacitet med sig än vad man tror.

4. Är det skillnad på bil och marinbatterier?
Ja. Den traditionella funktionen av ett bilbatteri är att starta motorn. Det betyder att de är konstruerade med tonvikt på att leverera en hög ström under kort tid. I en båt däremot används batteriet normalt i huvudsak till strömförsörjning, alltså små strömuttag under lång tid. Det betyder att användningssättet blir olika i dessa applikationer vilket också medför att batterierna konstrueras på olika sätt.

5. Förklara skillnaden på ett vanligt bly/syra, AGM och Gel batteri?
Det finns två huvudgrupper av blybatterier, dels sk fritt ventilerade batterier eller standardbatterier som de också kallas och dels ventilreglerade batterier. Fritt ventilerade batterier är den vanligast förekommande typen och de kännetecknas av att de har en fri flytande elektrolyt/syra i cellerna. Ventilreglerade batterier är i sin tur uppdelade i två olika typer dels AGM och dels Gel.
Share |