Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny
Så fixade vi en kyl på båten
Renoveringsprojektet X-402

Så fixade vi en kyl på båtenHärligt med en kall läsk till hårt arbetande seglare

För första gången i Savage Rose 1-7 s historia har vi fått kylskåp ombord.
Vi hade tur att det redan var monterat en isolerad låda i vårt skafferi, men det var inte monterat någon form av kylaggregat.

Vi valde Dometic Waeco kylenhet, på grund av det mycket kompakta kylaggregatet, och naturligtvis danska Danfoss beprövad kompressor och Dometic Waeco omfattande erfarenhet med kyla.

Systemet är komplett och lätt att installera, nästan plug and play, passar både 12 & 24 volt system) om man har en isolerad låda, och ett batteri. Om du inte har en box kan man köpa färdiga kylskåp eller boxar som är isolerade och försedda med kompressor och bara anslutas till 12 eller 24 volt.
Om du kollar ner i boxen så har vi monterat ett kylaggregat som kyler 130 liter om skåpet är isolerat med 50 mm isolering och 100 liter vid 35 mm PUisolering. Setet är med en Danfoss kompressor BD35F och O-evaporator med två meter flexirör kan monteras horisontellt eller vertikalt. Vi har monterat den vertikalt eftersom det passade fint i lådan och det ger oss möjligheten att göra isbitar i O-evaporatorn om vi ger full styrka.Med i paketet är också en komplett steglös termostat och tre meter kabel. Kalle hittade en passande täcklist på IKEA som snyggt täcker kabeln till O-evaporatorn.

Kompressorn är mycket kompakta yttermått, W 220 x H 160 x D 220 mm och kan vara upp till 2 meter från kylaren. Vi placerade den på en liten hylla under diskbänken. (Kan monteras upp till 2 meter från boxen)

Det måste finnas möjlighet till dränering av boxen, eftersom det blir lite kondens vid användandet.

Notera också att kompressorn som gör kyla, själv avger värme,. Se alltså till att placera den i ett ventilerat utrymme.

Effektförbrukning ca 35 Watt

Strömförbrukning:
1,46 Ah / h med 35 mm PU-isolering,
1,17 Ah / h med 50 mm PU-isolering,
Vid boxens innertemperatur +5 ° C. +32 ° C yttertemperatur och medelkapacitet på
kylningen.

Nu kan vi äntligen njuta av kylda drycker och hålla maten färsk!


Share |