Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny
Byte av mantåg och grabbräcken
Renoveringsprojektet X-402

Byte av mantåg och grabbräcken

Säkerheten är alltid prioriterad på båten. Saker som mantågslina och grabbräcken måste bytas ut om de är börjar bli slitna och det kan man lugnt säga att de var på vår båt.

Det är alltid viktigt att kontrollera säkerheten på båten. Grabbräcken och mantåget kan vara det som räddar dig från att trilla i vattnet om olyckan skulle vara framme.
Skulle dessa vara slitna så byt ut dem. Det är oftast ganska enkelt att fixa.

Så här gjorde vi:

GRABBRÄCKEVi kollade så vi fick samma längd på de nya grabbräckena. Dessa är något kraftigare än de gamla.


Vi kunde tydligt se att det gamla grabbräcket var i mycket dåligt skick och det hade troligen inte hållit för ett ordentligt ryck.Det är fler antal grepp, och därmed kortare mellan fästpunkterna på det nya grabbräcket vilket gör att det sitter bättre. Man kan så klart välja att skruva i varje fästpunkt eller några av dem. De gamla hålen i rufftaket fick vi spackla igen. Använd marinspackel eller Reparationssats.

Nya hål borrades dels i grabbräcket dels i rufftaket.  Vi fäste grabbräcket med rostfria skruvar. En klick Simson MSR CA gör att det sitter riktigt bra. Glöm ej sätta brickor vid skruvhuvudet innan du skruvar i skruven så att det inte finns risk att skruven "dras" igenom taket.
MANTÅGDet är ganska lätt att installera nytt mantåg. I vårt fall var HYE-stöttorna helt OK.
Någon fot behövdes bytas.

Watskis mantågskit är tillverkat i rostfri tråd, parallellagda terylenegarner, med UV-stabiliserat hölje av plast.

Kom i håg att om du kortar linan så använd INTE en wiresax utan en vinkelslip så du får ett rent skär, annars riskerar du att trasa upp garnerna. Kittet är med 10 m lina och det räcker gott till en 40 fots båt då akter- och förpulpits sträcker sig långt in.


Ny mantågslina monterad. Snyggt och säkert!


Hälsningar Anders Jessen

Share |