Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny
Lackering av salongen på X-402
Renoveringsprojektet X-402

Lackering av salongen på X-402

Lackering av salongen på X-402

Vår retroracer har fått ganska mycket slitage genom åren. Nu är det dags att göra vid salongen. Här ser du steg för steg hur du gör den som ny!På ramen som markerar övergången från skylighten i salongen till taket, har det stått vatten och lacken har brutits ner av fukt och UV-strålning. Mahogny har blivit gul under resterna av lacken och grå där lacken är borta.


Börja med att ta fram verktygen. 
En bra skrapa, liten fil och en värmepistol är det du behöver.


Blås försiktigt på färgen med värmepistolen så lacken "kokar" upp. Inte för mycket så du bränner träet. När du värmt ca 5-10 cm Skrapa då bort lacken så det blir trärent.


När lacken är bortskrapad slipar men träet med grovt sandpapper, efterföljt av ett finare papper. Du ser då att den röda mahognyn träder fram. Komihåg att alltid slipa längst med fibrerna.


TIPS: När man tror att man är klar kan man fukta träet med en trasa med lite sprit. Man ser då om man fått bort all lack och samtidigt reser sig träet lite och man kan slipa en extra gång med fint papper t ex 240 korns.


När träet är nyslipat och färdigt tar man på ett par plasthandskar  och penslar på mahognybetsen med en pensel efterföljt av en trasa som man gnider in betsen med i träet. Det blir ett verkligt fint resultat och förlänger livstiden markant


När överflödigt bets är avtorkat får man en snygg gyllenbrun yta som är redo för lackering.Slutresultatet i detta fall skall vara en matt lackering men man börjar ändå med en blank lack och avslutar med en matt satin lack.Späd lacken första gången så att den tränger in i träet. Temperaturen bör inte vara kallare än 5 grader. Vid sista strykningen skall det helst vara omkring 20 grader.


Skotten är faktiskt helt OK men det finns många små hål från tidigare tavlor mm.
Dessa vill vi laga.


Hålen skall först "pluggas igen" med en mindre plugg så att man sedan kan borra utan att ytan runt omkring blir flisig. Spetsa en pinne med ett stämjärn och sätt på lite lim och tryck in den i hålet.Lim du kan använda.


Banka inte för hårt så den åker igenom på andra sidan...Så sitter minipluggen fast som nu är klar att borras i.


Borra försiktigt ett så fint hål som möjligt med ett borr som är passande till den plugg du skall använda.Banka med lätt hand i pluggarna.


Använd ett skarpt stämjärn till att "slå av" pluggen med.


OBS. Var försiktig så du inte repar skottet. Tänk på att pluggens fiber skall följa skottets.

När man har färdigtpluggat  så lackar man hela ytan 2-3 gånger och avslutar med en matt satin lack.
Man kan bara svagt skymta pluggarna.


Här var det 4 st fula hål efter en högtalare

Slutresultat: Fantastiskt!

Share |