Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny
Lägg ny topcoat - Så här gör du
Renoveringsprojektet X-402

Lägg ny topcoat - Så här gör du

Nu var det dags att se över däcket på vår båt.Vår kära renoveringsbåt hade ett däck som verkligen sett bättre dagar. Gamla skruvhål och allmänt slitet.Eftersom vi redan fixat fönster och rufftaket så drar verkligen däcket ner totalintrycket.

Vi började först med att åtgärda gamla hål.
- Börja med att får bort gammalt gummi och jämna till hålet. Detta gör du med en borrmaskin. Är det riktigt kallt kan du värma hålet först med en värmepistol.

När hålen är rena och dammfria skall de fyllas igen. Då använder du Marine Filler. Använd aldrig Epoxyspackel eftersom Topcoat och Epoxy inte binder.

När däcket är spacklat slipar du ytorna släta med en slipmaskin med korn 40-80. Tejpa så att du inte råkar slipa på yta du inte vill måla. Ett lager med tejp kan rädda dig från ett förödande "felslip".

När du är färdig med att slipa så dammsuger du och tvättar rent däcket med t ex Super cleaner och låter det torka.

Nu är det dags att tejpa kanterna inför målningen. Här använde vi en fine-line tejp (den röda) som gör en riktigt fin skarp kant. Till runda hörn kan du använda en annan,  maskeringtejp. Du kan lägga flera lager tejp och skära runt med en skarp kniv så du får jämna och fina rundningar.

Nu börjar målningen.
Här rullar Mikkel färgen lagom flödigt och med en jämn rörelse. Står du inomhus så kom ihåg att använda en mask som står emot lösningsmedel. Även utomhus bör du använda en mask.

Topcoaten blandas med härdare (2%) och ett förtjockningsmedel (Silica) Det ger topcoaten struktur och en viss ruff yta som halkmotstånd.

Visste du att Topcoat är Gelcoat med paraffin. Det är det som ger det en glansig och snygg yta.

Använd en roller av mohair. Du kommer att behöva några stycken eftersom det är ganska mycket yta som skall målas och de blir dåliga efter ett tag. Så ha några stycken i beredskap så att ytan blir riktigt fin hela tiden.

Är ditt däck målat med något annat än Topcoat så använd Interdeck, som är en elastisk 1-komponents polyuretanfärg med halkmotstånd.

TIPS! Använd blandningsmugg för att blanda Topcoat och härdare. Blanda inte för mycket åt gången då det härdar snabbt och blir segt efter ett tag. Håll blandningförhållanden och blanda inte mer än 1/4 liter åt gången.


Ett bra förarbete är det viktigaste för ett bra resultat. Se till att du har bra väderförhållande med lagom temperatur och ingen vind. Råkar du få färgstänk så ta bort det direkt med aceton

Måla gärna över tejpen men se till dra bort den innan Topcoaten härdat 100%. Gör du inte det så kan kanterna bli fula när tejpen dras bort.

 TIPS: Vi efterslipade en aning med en slipmaskin. Bara en lätt slipning då ytan blev en aning ruff för våra knä och fina seglarbyxor.


Snyggt färdigt resultat!Share |