Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny
How are you doing, maaan?
Familjen Veber på äventyr

How are you doing, maaan?

Gästflagga nr 13 hissas.

Kontrasten mot resten av Karibien är stor när vi kommer till den franska ön Martinique. När såg vi senast en trottoar? En soptunna? Ett övergångsställe? En Volkswagen eller en stormarknad med kyldisken full av ost och yoghurt?

Det är ett nöje att kunna få europeisk mat igen - det är fem månader sedan vi lämnade Gran Canarias stormarknader. Det är också vackert att segla längs Martiniques gröna berg och djupa dalar. Men det är mer exotiskt att lämna EU och återvända till "rastafariland" och den nästa ön Dominica - även om dieten nu huvudsakligen kommer att bestå av fisk och kyckling igen.

“How are you doing, maaan?" Frågar mannen som hänger på en bänk på stranden.
"Welcome to Dominica", säger damen vid dörren till den lilla gula klädaffär.
"All the best to you. Have a nice day, maaan", ropar busschauffören, även om jag inte ska åkal med honom till huvudstaden Roseau.

Jag älskar hur de hälsar på varandra, ser varandra och har tid för varandra. Även för främlingar. Hemma i Falsterbo försökte jag också att hälsa på alla. En morgon cyklade jag genom parken till tandläkaren. En dam rastade en vit hund.

"God morgon," ropade jag när jag susade förbi. "Ha en underbar dag."

Damen såg på mig med uppspärrade ögon, och hon drog hunden till sig som om jag skulle kidnappa den.

När vi seglar ut i världen är det inte allt vi ser och alla upplevelser som är lika bra. Men vi bestämmer själv vad vi vill ta med oss hem. Öppenheten inför andra - även främlingar - är något som jag kommer att ta med mig. Även om jag senare kommer att behöva förklara för polisen att jag inte vet något om damens hunds försvinnande.

//Thomas Veber

Portsmouth, Dominica.

Dominicas huvudstad Roseau.

Share |