Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny
Tid är säkerhet
Familjen Veber på äventyr

Tid är säkerhet

Vi föredrar bra väder när vi seglar.

Ett av de värsta blåshålen i Medelhavet är Golfe du Lion, hörnet längst upp i nordvästra delen mellan Frankrike och Spanien. Här kan du riskera att möta både de fruktade vindarna Mistral och Tramuntana, men andra väderfenomen kan också ge vind, som de flesta vill undvika. I 2008 seglade vi för första gången sträckan från Marseille till Barcelona och vi hade 24 underbara timmar till havs.

"Men det tog oss nästan tre dagar", sade en tysk båt ett par dagar efter att vi kommit fram. "Vi hade blåsigt väder, motvind och jättevågor. Min familj vill inte segla mer."

"Men hade du inte kollat väderprognosen innan ni seglade?" Vi stod och pratade på piren som seglare gör över hela världen.

"Väderprognos?" Hans ansiktsuttryck var som om jag hade frågat honom om han hade en levande ko stående på däck.

Vädret är just nu inte det bästa.

Nu  ligger vi i norra Spanien och ska segla tre-fyra dagar över Biscaya till Frankrike eller England. Vädret är naturligtvis avgörande för om vi får en bra segling eller inte. 3-400 sm kan lätt seglas på en bra prognos. Ofta är skillnaden mellan bra och dåligt väder, och därmed en bra segling, bara några dagar.

Just nu är vi sena för ett motorproblem tvingar oss att vänta i La Coruña, vi väntar på reservdelar. Även om vi är sena, är det fortfarande vädret som bestämmer när vi kommer att segla. Det är inte en segling med motvind, vatten som sköljer över sittbrunnen och sjösjuka barn, vi vill minnas som vår sista havssegling den här gången. När du har lite ont om tid, är det lätt att tolka väderprognosen till något mer positivt än den egentligen är.

Även om vi nu har bråttom måste vädret vara bra. Vi kan riskera att hamna i något som vi inte kunnat förutse, och det är som det är. Men det finns ingen anledning att planera för dåligt väder. Vi vill att hela familjen ska tycka om att segla i många år framöver.

//Thomas Veber

Stilltje kan också vara dåligt väder, men vi föredrar det framför kuling.

Share |