Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny
Självförsörjande med el?
Familjen Veber på äventyr

Självförsörjande med el?

Nästan alla långfärdsseglare diskuterar ström och laddning när de träffas. Det är ett evigt problem att ha tillräckligt med ström för all utrustning ombord. På Anna Lisa har vi inga problem med detta. Vi har en batteribank på 3 x 70 Ah gel batterier och laddning från 2 x 50 watts solpaneler och ett vindkraftverk.


Vinden är vår vän
Vindkraftverket kräver ca 8 m/s eller mer för att det verkligen ska ge ström, men vid ännu mer vind kan vi faktiskt ha allt påslaget och fortfarande ladda båtens batterier. Rutlands vindkraftverk är lysande eftersom det är så gott som tyst. Ibland ligger vi på en ankarplats där vi kan höra grannens vindkraftverk 50 meter bort, men inte höra vårt eget även om det är precis ovanför våra huvuden. Vindkraftverket laddar i motsats till solpanelen även på natten.

Solen hjälper

Hemma har vi långa dagar, och solpaneler ger mycket ström. I Västindien är solen mer stabil, men dagarna är i gengeld korta. De ger mycket ström, men inte helt lika mycket som hemma.

Både hemma och i Västindien är Anna Lisa helt självförsörjande med el, men det finns naturligtvis undantag.

På vägen över Atlanten var det för det mesta molnigt. Det var trevligt för det var aldrig obehagligt varmt, men det var inte bra för laddningen. Segling med plattläns är dessutom inte så bra för vindkraftverket, för det sänker den relativa vindhastigheten och vindkraftverket blir inte lika effektivt. Vi fick köra motorn en timme varje dag för att ha tillräckligt med ström.

Om jag har skrivit länge på datorn kan det också vara ett problem om det inte har varit ordentligt med sol eller vind. Datorer tar mycket mer ström än du tror, och en fördel kan vara att använda en tablet/iPad istället.

Det finns två sätt att ha tillräckligt med ström ombord
Antingen måste man minimera förbrukningen eller maximera laddningen. Det finns  så klart en fysisk begränsning av antalet solpaneler som får plats på båten. En bra idé kan vara att överväga varje strömkrävande sak ombord:

  • Vindroder istället för autopilot
  • LED-lampor istället för glödlampor
  • LED-lanternor
  • Undvik 230V, men ha bara utrustning som kan köras/laddas på 12V.

Men allt detta vet du bara om du har kontroll över hur mycket du laddar och hur mycket du användar. En batteri-monitor är verkligen en stor hjälp till att få kontroll över flödet. Då vet du hela tiden när det laddas och vad som är de största energislukarna som du kanske behöver använda med eftertanke.

//Thomas Veber

PS. Lokalbefolkningen i tropikerna samlar regnvatten till sina hus. Det används både till att dricka och för matlagning och tvätt. Vi har börjat att samla regnvatten, men det är fortfarande en lång väg tills vi är självförsörjande på vatten också. DS

På en sån här dag ger solpanelen mycket ström!

Share |