Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny
Möte på Atlanten
Familjen Veber på äventyr

Möte på Atlanten

Månen har ännu inte kommit upp och Atlanten är mörk som under täcket jag kommer ifrån. Framför oss, och mycket nära, lyser en röd och två vita lanternor.

Vi slår snabbt på kortplottern med AIS. Vanligtvis är den avstängd för att spara ström, och det finns ändå aldrig andra än oss här ute på havet.

AIS på kortplottern bekräftar att vi är på kollisionskurs. Det 172 m långa fraktfartyget kommer snabbt mot oss. Även om reglerna föreskriver det, verkar det inte som om de kommer väja.

"Sol do Brasil, Sol do Brasil, här är Anna Lisa, Anna Lisa, Anna Lisa", kallar jag på VHF-radion. Jag har sett skeppets namn på AIS.en.

"Sol do Brasil. 06, zero-six", svarar en röst på korrekt engelska. Jag föreställer mig en brasiliansk kapten i vit kortärmad skjorta som står på bryggan med mikrofonen till VHF-radion i ena handen och en kopp kaffe i den andra.

"Här är Anna Lisa", fortsätter jag på engelska efter att ha skiftat till kanal sex. "Kan du se oss? Vi är på kollisionskurs."

"Ja, jag ser dina lanternor, men jag ser er inte på radarn."

Han ser oss inte? Musklerna i ryggen spänner sig. Vi är ute på öppet hav med fri syn, men han ser oss ändå inte på radarn. Kanske är detta anledningen till att både han och den japanska fisketrålare för 12 dagar sedan inte väjde för oss? Han kunde dock ha agerat när han såg lanternan i masttoppen, men kanske hade han aldrig upptäckt oss om vi inte hade anropat på VHF.en?

Vi rullar in ett försegel och ändrar kursen 40 grader åt styrbord. Vi går fri från varandra med god marginal. Jag kan dock fortfarande inte låta bli att tänka på vad som skulle ha hänt om vi inte alltid hade vakt ombord. Vi har inte träffat andra båtar i 12 dagar. Dag och natt har det funnits en i sittbrunnen och hållit utkik. Ibland verkade det ganska dumt. Det hände aldrig någonting. Vädret var stabilt och det verkade inte som att det fanns andra båtar på havet än vi.

Vi har träffat andra långfärdsseglare som bara går ner och sover, för det finns ändå inga andra på havet. Hade lastfartyget Sol do Brasil upptäckt dem? Kanske har de larm på AIS.en och radarn? Eller kanske hade de aldrig upptäckt det brasilianska lastfartyget när det seglade över dem?

//Thomas Veber 

Share |