Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny

Blue Weekend - 10% på allt*. Klicka här!

GUIDE: Vinterkonservering av båten

De kalla månaderna står framför oss och det är dags för vinterkonservering av båten, antingen på land eller i vattnet.

Det finns många saker att tänka på innan man säger adjö till båten för vintern. Förutom att rengöra båten bör du också kontrollera motor, segel etc.

Vi har gjort en guide så att du kan lagra din båt tryggt och säkert över vintern.

Checka båten

Det är en god idé att kontrollera skrovet då det under säsongen kan ha uppstått små skador eller repor.

Kontrollera om det uppstått skador i gelcoaten eller i färglagret på fribordet vid vattenlinjen. Kontrollera också kölen samt delar i stål och järn som haft kontakt med saltvatten.

Om du har en segelbåt bör du även kontrollera masten för eventuella mastbrott.

Rengör båten

Det är en bra idé att tvätta utsidan av din båt för att bli av med allt saltvatten och smuts. Skölj botten medan den fortfarande är våt. Då blir det mycket lättare att rengöra.

Om du har en segelbåt måste även seglen tas ner, och sköljas av med sötvatten då saltvatten kan torka ut materialet. Låt de sedan torka ordentligt så att det inte finns någon fukt kvar.

Det är också en bra idé att skölja dina skott, fall och rep. Dessa måste rengöras med färskvatten (utan tvål!). Här är det en självklarhet att kontrollera dem för slitage eller skador, så du vet om du behöver ny utrustning för den kommande säsongen.

Det är tanken som räknas


Töm vatten- och avloppsvattentankar. Fyll din dieseltank helt för att undvika kondens och tillsätt en tillsats för att undvika dieselpest. Alternativt kan du välja att tömma tanken helt.

Motor och propeller

Byt ut motorolja och filter och kontrollera kylvattennivån. Byt växelolja på din utombordare. Kom ihåg att smörja alla rörliga delar.

Har du en inombordsmotor? Kontrollera då propellerns och propelleraxelns korrosion. Byt ut zinkanoderna på både propellern och axeln.

Läs mer om motorvård här.

Styr på elektroniken

Koppla bort alla dina elektroniska föremål ombord. Ta hem batterierna och förvara dem på en torr, sval, frostfri plats.
Överväg att ta bort alla dina elektroniska föremål så att du är säker på att undvika stöld.

De sista detaljerna

Töm gärna båten från allt som kan absorbera fukt. Överväg att köpa en avfuktare som kan hålla båten fri från fukt under vintern.

Om båten måste täckas, kontrollera presenningen för hål eller skador, så du är säker på att den kommer hålla tätt till nästa säsong.

Stäng ventilerna och frostsäkra dem.

Ska din båt övervintra i vattnet? Sätt då på extra starka och långa förtöjningar som tål det skiftande turbulenta svenska vädret.