Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny

Höstkampanj - Upp Till 34% På Säsongens Bästa Båttillbehör

S/Y Enterprise: Det är aldrig försent att följa sin seglardröm

Johnny och Henriette är ute på djupt vatten. De har sålt allt de äger och följer sin dröm om att segla på världshaven. Den 31 juli 2021 hoppar de av ''hamsterhjulet'' och det nästan 3 år långa äventyret på exotiska stränder och i varmt klimat tar sin start. Låt dig inspireras av deras berättelse och kom ihåg.. det är aldrig försent att följa sin dröm.

Med en bakgrund som lärare och en uppväxt med olika skepsprojekt, pratade vi redan som ungt par om att segla på världshaven - kanske med missanpassade ungdomar ombord. Vi ville uppleva världen, havets ro och samtidigt göra en insats för några ungdomar.

Åren gick, det kom barn, hus och karriär samtidigt som tankarna om segling tonades ner. När barnen blev tonåringar och vi fick mer tid i vardagen, började drömmen att gro igen. Inte i samma utsträckning som förr, men i varje fall en idé om att köpa båt och känna efter OM seglarlivet var något att sträva efter för oss. Johnny har en bakgrund som utbildad matros och 6 år i handelsflottan, medans mina erfarenheter av segling är begränsade till 8 månader som värdinna på ett kryssningsfartyg.

Den första båten sjösattes

Nu va det dags att testa! Vi köpte en Bavaria 42 segelbåt, en storlek som vi fick många överraskande reaktioner på, i seglarkretsen. ''En 42 fot? som nybörjarbåt!?'' - en krets som vi vid denna tidpunkt aldrig varit en del av.

I 6 år seglade vi ut från Ishøj havn under helger och semestrar. Vi var riktigt glada över vår Bavaria och ångrade aldrig storleken. Johnny skulle lära sig att segla och jag skulle lära mig allt om båtlivet. Jag älskade livet på havet och kulturen i de danska hamnarna, men fann aldrig något intresse för att lära mig segla. Det blev en klassisk ''mannen seglar, kvinnan håller fendrarna'' fördelning - sen älskar jag också sol och rosé på däcket.

I 6 år hade vi båt. Barnen flyttade ut och vi försökte klura ut vad vi nu skulle fylla vardagen med, och drömmen gick bl.a i riktning mot en motorbåt och kanalsegling på Europas floder. Hela tiden kom vi fram till att vi ville mer! Segling tar tid - tid som är begränsad till 6 veckors årlig semester. Under tiden förlorade vi flera vänner och familjemedlemmar i cancer, i en alldeles för ung ålder. Det förstärkte medvetandet om att inte alla når till den berömda och efterlängtade pensionsåldern.

Med kurs mot drömmen

En höstkväll i oktober 2018 tog vi beslutet! Vi vill resa, vi vill uppleva mer av världen, vi vill vakna upp varje dag och ställa oss frågan ''vad har vi lust att se och uppleva idag?'' Och det ska vara medans vi är friska och pigga. Dagen efter var fastighetsmäklaren kontaktad, och projektet båtjakt sattes igång. Vi sålde all egendom förutom några lådor med personliga tillhörigheter som vi magasinerade.

I 1,5 år reste vi sparsamt Europa runt för att titta på, och förhandla om vår nya båt. Under tiden bodde vi i ett rum hos några goda vänner.

I augusti 2020 hämtade vi Enterprise i Rom och seglade hem henne till Ishøj på 30 dagar - med coronanedstängningar hack i hälen. Enterprise är en Beneteau 57 från 2007, vår dröm, en långtursseglare, 8 hytter, centercockpit, stort akterdäck med plats till dykarutrustning och mycket annat. Båten är i riktigt gott skick och vi är nu igång med att utrusta den för en långtur. Vårt mål är att vara så självförsörjande med energi som möjligt och vi är därför igång med uppgraderingar som nya litiumbatterier, hydrogenerator, nytt navigationssystem, targabåge med solceller, ny bom och segel, nytt säkerhetspaket och en massa förbättringar av skydd, toaletter luckor m.m.

 

Inte vilken båt som helst

Vi hade några klara kriterier för vår kommande båt, bl.a att den skulle ha centercockpit och vara tillräckligt stor för oss båda, vänner, familj och gäster. Andra kriterier blev vi klokare på under vägens gång. Saker som djup så vi kan förankra på fina platser och självklart en robust båt med goda segelegenskaper. Vi förälskade oss i hhv. Holländska Contest och Franska Beneteau 57 - en Beneteau som är byggd på CNB-varvet med hög kvalité.

Den stora (och nödvändiga) översikten

Vi har genomfört projektet genom att göra en mycket lång lista över saker som ska köpas och lagas. Listan är en stor plansch på väggen som hela tiden visar våra framgångar - det är konkret och motiverande. Vi har prioriterat att göra de stora och dyra förbättringarna först, därefter är det nödvändigt att skilja på ''need to have'' och ''nice to have'' - vilket ekonomin bestämmer 😊 All utrustning till säkerheten, så som räddningsbåt, flytväst, Epirp och brandsläckningsutrustning ser vi till att köpa tätt inpå avgång så att servicen är fräsch och inte blir gammal under vår resa.

Avresedatum är satt!

Den 31/7-21 lämnar vi från Ishøj havn, för att återvända först om tre år. Vi har sagt upp oss från våra jobb och förutom Enterprise är våra tillhörigheter reducerat till kläder och köksutrustning. Äventyret närmar sig med all hast och vi gläder oss - och oroar oss. Saknaden av våra barn och barnbarn är den den största jokern i projektet. Vi kommer sakna dem, vi kommer att vara föräldrar och farföräldrar på ett annat sätt än vi är vana vid. Ingen fast hämtningsdag för barnbarnet i barnkammaren, avstånd till barnen - födelsedagar och högtider - och självklart avstånd till vännerna.

Men trots allt så gläder vi oss! Till att uppleva främmande kulturer, fin natur och fascinerande upplevelser under havets yta. Till att vakna upp och tänka ''vad har vi lust för idag?'' ''Dyka, segla vidare, stanna kvar, dricka av en färsk kokosnöt på stranden eller fånga middagen?'' Vi ser fram emot att lära känna nya spännande människor, när våra gäster delar resan med oss ​​runt om i världen och att bli starkare och mer skickliga seglare när allt inte går enligt plan.

Har du också en seglardröm? 3 tips till dig, som också drömmer om en långtur.

FÖLJ S/Y ENTERPRISE

Följ Johhny och Henriettes förberedelser, upplevelser och projekt ombord på S/Y Enterprise, där varje dag för dem närmare drömmen om ett äventyr på de sju haven.

FACEBOOK INSTAGRAM HEMSIDA YOUTUBE