Watski Logo Light
Sökförslag
Visar av produkter
Visa alla

Stora nybörjarguiden för SUP

Sup är ett fantastiskt roligt och härligt sätt att ljudlöst ta sig fram på vattnet, men det kan vara lite klurigt innan man greppat det. I denna guide får du lära dig vad du ska tänkta på när du förbereder dig och din SUP inför en tur på vattnet och vilken teknik som är bäst för dig som nybörjare.

Innan du ger dig ut är det viktigt att tänka på säkerheten, oavsett om du planerar att paddla en kort runda på grunt vatten eller ger dig ut på en dagsutflykt. En flytväst med rätt flytkraft ska alltid användas. När vi va ute använde vi Spinlocks kompakta och smarta vattensportväst Alto. Det kan också vara bra att använda en så kallad leash, som förhindrar att SUPen driver iväg från dig. Om du skulle trilla i vattnet borde du även ha på dig en våtdräkt som kan hålla dig varm, denna gör också att du kan ta längre turer tidigare och senare på säsongen när det inte är lika varmt ute och i vattnet.

Montering

SUPen: När du ska förbereda din SUP är det viktigt att du kontrollerar att den är hel och uppumpad på rätt sätt. Det gör du genom att använda den medföljande pumpen med tryckmätare. Försäkra dig om att det inte finns några skarpa stenar eller annat som kan skada din SUP när du pumpar upp den. För att skydda SUPen mot skador under montering bör du pumpa upp den på en gräsmatta, sandstrand eller annat underlag som inte kan skada utrustningen. Om du vet att det inte finns någon bra yta där du ska paddla, kan du ta med en filt att lägga på marken och använda som skydd. Pumpa upp SUPen tills du når rekommenderat PSI. Om trycket är stabilt när du slutar pumpa är SUPen hel. Om du misstänker att det är hål i SUPen kan du skvätta vatten på den eller hålla ner olika delar under vattnet. Om det uppstår bubblor har du hittat hålet. Använd då det tillhörande reparationskitet för att laga SUPen och gör om samma test igen. Om det inte längre pyser eller bubblar, är hålet lagad.

Paddeln: Paddeln som medföljer är väldigt enkel att montera. Den är tvådelad och behöver bara klickas ihop.

Fenan: Montera fenan genom att föra in den i skåran, fenan ska peka bakåt. Fäst den sedan med splinten som klickar till när den är i rätt position.

Demontering: När du är klar med din SUP-tur öppnar du ventilen och trycker ner den röda knappen som syns på bilden. Släpp ut all luft, ta av fenan, rulla ihop SUPen, montera ner paddeln, och packa ihop ryggsäcken.

Tänk på: Om din SUP inte hunnit torka innan du packade ihop den, är det viktigt att vädra den när du kommer hem. På så vis slipper du otrevliga överraskningar som mögel nästa gång du ska använda den.

Montering och teknik

Hur SUPar jag?

Nu har vi kommit till det roliga! Att ha rätt längd på din SUP-paddel är viktig. Det avgör hur mycket kraft du får ut från varje tag. En paddel i rätt längd ger dig bra hävstång och tillåter dig att använda rätt teknik utan att förbruka för mycket energi. En bra riktlinje är att paddeln ska vara ett paddelblad + SUPens höjd, längre än dig när du står i den position du ska paddla i.
Den kupade delen på handtaget ska vara riktad bort från dig, medan bladets kupade del ska vara riktad mot dig. Handfattningen på paddeln ska vara lite bredare än axelbrett, då får du ut bäst kraft från dina tag.

När du monterat din utrustning är det dags att ge sig ut på vattnet men glöm inte flytvästen! Är det första gången du står på en SUP kan det vara knepigt att hitta balansen. Följ dessa steg så blir det lättare:

1. Har du köpt en leash börjar du med att fästa denna runt din fot. Kliv sedan upp på SUPen och sätt dig på knäna. Detta är en bra startposition som hjälper dig att öva teknik utan att det krävs allt för mycket balans. Placera dig strax bakom mittpunkten på brädan. På så vis trycker du ner fenorna och får bättre styrkraft samtidigt som din SUP hålls stabil.

2. När du känner dig redo kan du testa att långsamt ställa dig upp utan att paddla. Hitta balansen genom att hålla blicken långt fram och fokusera på hur vågorna rör sig. Detta hjälper dig att förutse havets rörelser och får därmed bättre balans. Knäna ska va lätt böjda och ryggen hållas rak. Nu kan du försiktigt ta långa, långsamma paddeltag. Se till att hela bladet är under vattenytan så lång sträcka som möjligt under varje paddeltag. När du hittat tekniken kan du experimentera med att ställa dig längre bak på SUPen för att ta snävare svängar.

Nu har du lärt dig det grundläggande för att kunna ta dig ut och njuta av en dag på havet!

Det finns massor av olika sätt att använda en SUP på. Känner du att du behärskar grundtekniken kan du börja använda den i träningssyfte, till yoga, tävla och mycket mer!    

Produkter för SUP
?
Kundvagn
Logga in
Glömt ditt lösenord?
Bli medlem
Redan medlem? Logga in här för att ta del av fördelarna
Glömt lösenordet
Fyll i din email nedan så skickar vi instruktioner till din email på hur du återställer ditt lösenord