Watski Logo Light
Sökförslag
Visar av produkter
Visa alla

GUIDE: Installation av båtstereo och högtalare ombord

Funderar du på om du ska installera en stereoanläggning eller högtalare ombord på din båt? Följ vår guide så är du redo för utsökt ljud de långa ljusa sommarkvällarna!

Det du behöver:

Stereo: Här hittar du alla våra båtstereor
Högtalare: Här hittar du alla våra högtalare till båt

(Då vissa av produkterna på bilderna utgått ur vårt sortiment kan bilderna skilja mot vårt sortiment)

Verktyg:

  • Skruvdragare
  • Borr
  • Sticksåg
  • Hålsåg
  • Skruvmejsel
  • Avbitare
  • Kabelskärare
  • Kabelklämma
  • Kabelsko

1. Först bestämmer du var du vill placera din båtstereo. Tänk på att det måste finnas tillräckligt med djup för anläggningen och att den är placerad på ett sälle som inte är för fuktigt och blött. Det är också en fördel om du kan komma till bakifrån och att de magnetiska störningarna en stereo skickar ut inte påverkar annan navigationsutrustning som t.ex kompass, autopilot m.m.

2. Markera var högtalaren ska sitta och gör ett hål med sticksågen. Tänk på så att placeringen blir estetiskt fin.

3. Denna båten hade redan högtalar- och strömkablar dragna. Om du inte har sådan tur måste du dra i kablarna själv. Här rekommenderar vi konserverade kablar som inte korroderar.

4. De befintliga kopplingarna va inte samma som de nya, så vi måste ''klippa'' och sätta på våra egna.

5. Den stereoanläggning vi använt oss av ska ha 12V via två ingångar. Den gula kabeln skulle ha 12V permanent för minne, d.v.s att båtstereon kommer ihåg alla dina inställningar.
Den röda kabeln skulle också ha 12V men behövde inte vara permanent. Den kan gå på t.ex tändningen eller en strömknapp.

I detta fallet ville vi kunna använda högtalaren även när tändningen inte var igång. Vi tvinnade därför den gula och röda kabeln, så vi permanent hade 12V i båda kretsarna.

6 . På anläggningens ''jordkabel'' (svart kabel - också kallad minus) sätter vi på en kabelsko och kopplar den svarta kabeln. Om detta inte finns måste du dra en svart kabel till elcentralen eller liknande och koppla den till jord.

7. Nu är det dags för antennen (om ditt system har en).

Välj ett ställe där du inte av misstag stöter till den av misstag. När du monterar antennen och radion, fyller du hålen med marin tätningsmassa. tänk på att torka bort överflödig massa omedelbart med rengöringssprit. Antennen kopplas in med antennkabeln.

9. Gör hål för högtalarna. Markera ett ställe där högtalarna visar sig från sin bästa sida, och du kan njuta av musiken utan att grannbåten behöver lyssna på din musik. Kom ihåg, högtalarna måste monteras på en plan yta.

10. Vi gjorde ett hål för sticksågen, därefter gick det som smort.

Båtbyggartips: Använda maskeringstejp när du såga så riskerar du inte repor i gelcoaten.

11. Högtalarna kopplas på. Kom ihåg, plus till plus och minus till minus. När högtalaren är monterad fanns det ett litet hack nederst där ''gallret'' fästes.

13. När allt är klart och du kontrollerat så allt fungerar är det vara att borra två hål till och skruva fast däckpanelen.

Nu är du redo att ''rock the boat''!

?
Kundvagn
Logga in
Glömt ditt lösenord?
Bli medlem
Redan medlem? Logga in här för att ta del av fördelarna
Glömt lösenordet
Fyll i din email nedan så skickar vi instruktioner till din email på hur du återställer ditt lösenord