Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny

BÅTSEMESTER - UPP TILL 32% PÅ DE BÄSTA SOMMARPRODUKTERNA - KLICKA HÄR

Checklista: Säkerhetsutrustning ombord

Innan sjösättningen är det viktigt att du kontrollerar att all din säkerhetsutrustning ombord är redo för ytterligare en säsong på vattnet.

Vi har skapat en checklista så att du enkelt kan kolla all utrustning ombord innan säsongen börjar.

1. Kontrollera att nödbloss, brandsläckare och flytutrustning inte har gått ut. Se också till att de följer alla regler.

2. Kontrollera dina flytvästar. Är de i gott skick? Finns det tillräckligt många ombord för alla potentiella passagerare? Med tanke på alla människor som kommer att vistas på din båt, har du rätt storlek för individuell kroppsvikt? Tänk på både vuxna, barn och husdjur.

3. Se till att brandsläckare ombord inte har gått ut. Fungerar de fortfarande? Glöm inte kontrollera det automatiska systemet i motorrummet, om du har en sådan.

4. Skaffa en nödsändare om du inte har en. På längre seglingar används en flytande sändare (EPIRB) för att larma sök- och räddningstjänster i händelse av en nödsituation. Det fungerar genom att skicka ett kodat meddelande på en nödfrekvens via satellit- och jordstationer. Vissa modeller av nödsändare har också inbyggd GPS, vilket gör att räddningstjänster enkelt kan hitta dig.

5. Din VHF-radio är den viktigaste säkerhetsutrustningen du kan ha ombord på din båt. Genom att använda en VHF-radio med DSC-kapacitet ökar du din säkerhet avsevärt genom att utnyttja förbättrade kommunikationsalternativ. Dessa alternativ ansluter dig till andra båtar och räddningsanläggningar, vilket ger dig ett starkt, modernt skyddsnät.

6. Bekanta dig med ditt första hjälpen-kit (FAK). Är det intakt eller har saker blivit använda och borttappade? Då är det en bra idé att fylla på så att du har allt du behöver om någon skulle skadas ombord.