Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny

Öppna en ny värld av upplevelser – en liten berättelse från ankarlivet

Ankarlivet behöver inte ersätta hamnlivet, men en natt då och då kan ge helt nya upplevelser med båten. Äventyr!

Läs Thomas Vebers berättelse om hur ankarlivet kan bidra med oförglömliga ögonblick i ditt båtliv.

Jag har seglat över Atlanten flera gånger, men också seglat i Medelhavet, Nordsjön, Engelska Kanalen och så klart mycket hemma i Östersjön och Kattegat. De största upplevelserna ombord på båten har nästan alltid varit när vi har ankrat. Det spelar ingen roll om det har varit i Spanien, på Tobago, i Finland, Bohuslän eller Öresund.  

Att ankra är så smidigt och enkelt, det behöver inte ens att vara ett stort projekt. Man kan göra det även på en stressig vardag trots att man ska till jobbet dagen efter. Ibland gör jag det ensam med ett av mina barn, på en helt vanlig vardag. Bara för att få lite äventyr i vardagen.

 

“Släpp fören, Mathilda”, ropar jag till min 14-åriga dotter som står på fördäck. Hon slänger in förtöjningarna på bryggan, och jag backar ut Anna Lisa från vår plats i hamnen. 

Mathilda huttrar till på fördäcket där hon står, när vi seglar ut genom hamninloppet. Oktobersolen har precis gått ner, och det märks med en gång på temperaturen. Solen envisas dock att från sin nya plats, under horisonten, färga de tunna molnslöjorna i lila och rosa toner. Jag tar ett djupt andetag, det är som om den kalla lite saltblandade luften renar mig på insidan. När jag andas ut igen, försvinner all dagens arbetsstress.

“Det blir väl bra här?” ropar Mathilda till mig från fördäck. Vi har bara kommit ett par hundra meter utanför hamnen, men det är tillräckligt. Vi är redan framme i en helt ny värld. Styrbord om oss ligger ett par kilometers sandstrand och åtta sjömil längre nordpå ligger Öresundsbron som är upplyst, nästan som om det redan är jul. Bortsett från motorljudet är det helt stilla här. Havet är spegelblankt.

“Perfekt”, ropar jag tillbaka, och Mathilda gör loss ankaret ute på peket. Efter att vi backat fast ankaret sätter vi oss på vars en sida i sittbrunnen under sprayhooden. Det är nästan helt mörkt över Öresund nu, bara Själland lyser svagt rosa i ett par minuter till. Mathilda har tagit ett täcke med sig upp och koppar med ångande te värmer våra fingrar. Vi behöver inte säga något. Utsikten från var vi sitter låter vi sjunka in, den förmedlar känslan av ro och frihet. Ute i farleden mellan Sverige och Danmark går ett stort fraktskepp nordpå genom Flintrännan. Skeppets många lanternor lyser upp natthimlen innan de smälter ihop med alla ljus från Öresundsbron.

Jag ler mot Mathilda och hon ler tillbaka. “Ska vi gå och lägga oss?”. Mathilda nickar. Vi kryper ner i kojerna, där dieselvärmaren håller höstens kyla borta, och vi tar fram vars en bok. Här ska vi sova i natt. Tidigt i morgon bitti, kl 06.00 ringer väckarklockan. Då har vi gott om tid på oss att äta frukost och segla in i hamnen igen, innan vi ska vara i skolan och på jobb kl 8.00.

Ibland är det så lite som ska till, för att en upplevelse ska bli oförglömlig. Vi kunde också bara sovit i båten inne i hamnen. Men när vi ankrar upplevs det istället som ett litet äventyr. Ett mikroäventyr som förgyller vardagen.

Det kvittar om du seglar i Öresund, Östersjön, Medelhavet eller Karibien. När du ankrar öppnar du upp för helt nya upplevelser. När närmaste hamn är flera timmars segling bort, ligger närmsta ankarplats kanske inom ett par hundra meter? Du kan få en härlig tur med båten, även om tiden är knapp. Det är enkelt och säkert att ankra, och det ger dig många fler upplevelser.

När ankrar du nästa gång?

LÄR DIG ATT ANKRA OCH FÅ FLER UPPLEVELSER MED DIN BÅT!

Det finns många upplevelser som väntar på dig. Du behöver inte ens segla långt bort. Ibland finns de precis utanför hamnen. Hitta inspiration, tips och guider så att du kan sova säkert för ankare! Med Thomas Vebers bok "Ankarliv" blir du en ninja på att förankra.