Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny

Höstkampanj - Upp Till 34% På Säsongens Bästa Båttillbehör

Skall du vinterförvara båten i vattnet?

Ska din båt övervintra i vattnet i år? Det kan finnas många olika skäl till att låta din båt övervintra i vattnet. Om du bestämmer dig för att lämna båten i vattnet, finns det ett antal saker du bör kontrollera och åtgärda, annars kan du riskera skador.

Vi har gjort en lista med goda råd för att förbereda båten innan hösten och det kalla vintervädret drar in över landet.

Nya förtöjningslinor

Tänk på att förtöjningslinorna slits av UV-ljus, saltvatten och belastning. När höst- och vinterstormarna drar in är det viktigt att båten ligger tryggt förtöjd vid sin brygga. Lägg gärna dubbla förtöjningar med ryckdämpare och se till att båten ligger lite längre ut från bryggan. Köp lite grövre dimension så är du extra säker på att de håller vid hård belastning. Förtöj redan nu för storm, när den väl är här är det nästan omöjligt.

Slipp fukt i båten

Sätt gärna ner några torrbollar så slipper du mögel och dålig lukt i båten. Se bara till att de inte kan välta när båten gungar. Vattnet som torrbollarna samlar upp är väldigt salt och inte kul att få ut.

Frostskydda motorn 

Det är viktigt att konservera/frostskydda sin motor. Detta för att skydda den från korrosion och skador som uppkommer vid minusgrader. Kontrollera med motortillverkaren hur du gör detta på just din motor. Byt olja och filter. Töm/byt vattenavskiljningsfiltret så det inte fryser sönder. Byt zinkanod i värmeväxlaren.

Konservera bränslet

Dieselbakterier och kondens bildas i bränslet om det får stå länge. Häll i t.ex. Starbrites bränslekonservering för att inte få problem med motorn kommande säsong.

Frostskydda genomföringar 

Alla genomföringar måste frostskyddas annars kan de spricka av isbildning. Stäng ventilen och ta av slangen, häll lite frostskyddsvätska ner i ventilen och sätt sedan tillbaka slangen.

 Töm varmvattenberedare 

Ett klassiskt misstag när båten övervintrar i vattnet är att du glömmer att tömma varmvattenbehållaren, och sedan måste du köpa en ny till våren eftersom den ofta fryser. Töm den helt från vatten och öppna alla ventiler så att vattnet kan rinna ut. Lämna ventilerna öppna. Ta bort brytaren så att den inte startar av misstag. Om det finns en zinkanod i behållaren kan du byta ut den nu när du redan arbetar. Om varmvattenbehållaren är sliten och färdig, byt ut den - det är ett bra vinterprojekt.

Töm vattentank och septiktank 

Pumpa ut allt vatten ur vattentanken. Om det är möjligt så torka ur hela tanken med papper och lägg locket lite på glänt så den kan torka ur. Töm inte septiktanken i havet utan använd hamnens tömningsstation.

Konservera toaletten 

För att toaletten inte ska frysa sönder slår du lite grön glykol eller Starbrite anti-freeze i klosetten. Använd inga andra kemikalier eller vanlig blå glykol då det kan skada packningarna i toaletten med läckage som följd

Töm båten på vatten

Torka ur kölsvinet på vatten och se till att båten är så torr som möjligt. Öppna luckor och skåp så att luft kan passera fritt.

Dynor, textiler, kapell och segel 

Alla saker som är gjorda av organiska material såsom, dynor, segel, textiler mår bra av att tas hem och förvaras torrt och tempererat. Bomkapell, sprayhood mår bäst av att plockas av och förvaras torrt. Segel bör plockas av, vikas och också förvaras torrt.

Ladda batterier 

Sätt alla batterier på laddning och slå sen ifrån huvudströmbrytaren. Kontrollera spänningen på dina batterier med jämna mellanrum under vintern. Ett tomt batteri förstörs om det inte är laddat och det händer extra lätt när det blir kallt. Ett fullt bly/syra batteri ska hålla 12,7 Volt i vilospänning.

Tvätta båten

Tvätta av båten. Använd mjuk skurborste och båtrengöringsmedel, t.ex. Abnet.

Täck båten

Har du möjlighet att täcka utsatta delar av båten utan att det blir ett stort vindfång är det en fördel. Man kan ibland lägga en liten presenning över sittbrunn eller flybridge vilket gör att man spar lite jobb som man annars får till våren.

Flytta båten

Ett bra sätt att få en lugn och trygg vinter med båten i vattnet är att flytta den till en mindre utsatt plats. Det är bra om platsen är skyddad från vågor och vindstötar och att det är tillräckligt djupt vid lågvatten.

Hög sjö

Höga vågor och kraftig vind påverkar båten mest av allt under höst och vinter. Se till att alla lösa prylar både under och över däck är väl stuvade och fastsurrade så de inte far runt när ovädret yr.

Isfritt vatten

Is är förrädiskt och kan skada båten. Dels kan isen pressa hårt mot skrovet och orsaka skador men också dra iväg med bryggor och pålar vid islossning. Det bästa är att hålla vattnet isfritt runt båt och brygga. Detta gör du genom att använda en strömbildare som Kasco de-icer.

Tillsyn

Bara för att du gjort allt ovan innebär inte det att du kan sitta i din fåtölj i lugn och ro hela vintern och tro att båten ligger fint kvar när värmen återvänder. Du bör kika till båten regelbundet och se att allt är som det ska. Underskatta inte vinterns härjningar och slitage på prylarna.