Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny

Höstkampanj - Upp Till 34% På Säsongens Bästa Båttillbehör

Guide: Upptagning av båten

Nu är det hög tid att fundera på upptagningen. Vad behöver göras innan, medans och efter båten är på plats?

Hösten och vintern är faktisk den bästa tiden att göra renoveringar på båten. Så fundera först på om det är några större projekt du planerar att göra. Kanske byta toalett, ny varmvattenberedare eller byta pump.

Idag är det många som låter sina båtar ligga kvar i vattnet under vintern. Behöver man inte bottenmåla, är det ett alternativ. Det kräver dock tillsyn minst en gång i veckan, att man har ström och att båten är väl täckt med krymplast eller presenning. Vinterkonservering av motorn måste man göra ändå. Att ligga i en hamn är inte gratis men det kan vara betydligt billigare än upptagnings- och isättningskostnaden tillsammans. Kanske behöver man även en eller två De-icer, strömbildare, för att hålla vattnet isfritt. Kolla även med försäkringsbolaget om vad som ytterligare gäller om du tänk ha båten i vattnet under vintern.

Rätt tid och plats

Tänk på att den 15 oktober ofta är det datum som försäkringsbolagen har som slutdatum. Kolla vad som gäller för din båt. Planera din placering. Har du tänkt ha den i din trädgård, i en lada eller på en båtplats i hamnen. Oavsett var så är det viktigt att underlaget är jämt och stadigt. Bra, hållbara och justerbara stöttor är viktigt.

Rengör båten

När båten är upptagen brukar man spola av den och göra en yttre kontroll. Ta hem alla kuddar, filtar och andra textiler som kan mögla. Släng allt organiskt t ex gamla matvaror som kan dra till sig skadedjur. Håll båten väl ventilerad eller sätt in fuktslukare.

Motorkonservering

Därefter kan du göra din motorkonservering. Motorn skall vara varm när detta görs så det lättare går att suga upp oljan med oljebytarpumpen. Ta eventuellt ut impellern så håller den bättre. Inspektera propellern. Smörj propelleraxeln med fett. Byt olja och filter så mår motorn bäst när den får stå med färsk olja under vintern.

Vattensystem

Se till så att inget vatten blir stående i båten. Öppna genomföringarna till hälften. Alla behållare t ex varmvattenberedare och pumpar töms på vatten. Alla kranar öppnas. Glykolblandning hälls i toalettsystemet.

Bränsletank

Bränsletanken skall helst vara tom eller full för att minska risken för kondens. Om diesel finns kvar så tillsätt någon bränsletillsats.

Smörj

Se över elen. Spraya kontakter med kontaktspray som förhindrar korrosion t ex 6:66. Smörj batteripoler, reglagekablar och andra kontaktytor. Kontrollera batterierna och ladda om de behövs under vintern.

Täck båten

Täck båten väl med presenning eller krympplast. Tänk på att båten skall tåla den allra värsta höststormen! Det som är bra med krympplast är att det sitter tätt och man kan även montera dragkedjedörrar så man lätt kommer in i båten om man vill fixa något.

Stöldsäkra båten

Ta bort allt som är stöldbegärligt. Om möjligt så ta hem motorn. Om inte så lås med godkända lås. Ta bilder av båten och fota motornummer med mera. Ha båten märkt. Och sist men inte minst se över båten ofta.

Produkter till din upptagning