Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny

Flyttrea - Upp till 80% rabatt på 1000-tals båttillbehör. Klicka här

Däck, Rigg, Förtöjning & Ankring Ankring Ankarlina

Ankarlina


Att ha en bra och kvalitativ  ankarlina är lika viktigt som att ha ett bra ankare. Ankarlinans längd bör vara 5-10 gånger djupet där du ska ankra. Ankrar du på lugnare vatten kan en lina som är 5 gånger djupet räcka. 

Ankarlina med kätting
Anledningen till att man har kätting på ankarlinan har ingenting med hållfastheten att göra. Man använder kätting på ankarlinan för att hålla ner ankarets fästpunkt. Detta för att ankaret ska kunna gräva ner sig eller ploga ordentligt. Kättingen skyddar även linan från att skrapas mot havsbotten. 

Varför blyad ankarlina?
En blyad ankarlina har samma funktion som en ankarlina med kätting. Tack vare tyngden på linan hålls fästpunkten på ankaret ner. Det gör även att ankarlinan istället hänger i en båge som skapar en typ av ryckfjädring. Detta är långsiktigt mer skonsamt för ankarlinan och den utrustning som används i samband med ankring. 

Hur mycket kätting till ankare?
Vi rekommenderar att använda 5-6 m kätting på din ankarlina. Detta ger en bra båge på ankarlinan vilket gör det säkrare för andra båtar att passera dig när du ligger för ankare. 

Hur tjock ankarlina?
Tjockleken på ankarlinan bestäms av båtens vikt. Vilken tjocklek du ska ha kan du läsa inne på våra produktsidor. Ankarlinans brottgräns ska alltid tas i beaktning vid val av ankarlina.

Visa mer information om Ankarlina
Filtrera
Sortera efter
Popularitet
Senaste
Namn A-Ö
Namn Ö-A
Pris Stigande
Pris Fallande
Varumärken
0 valda
Du har sett 5 utav 5 produkter
Filtrera
Varumärken
Varumärken