Watski Logo Light
Sökförslag
Visar av produkter
Visa alla

Nybörjarguide Vinterfiske - Experten tipsar

5 snabba tips på hur du kan förbättra ditt pimpelfiske efter abborre i vinter

1. Var förberedd

Detta är A och O. Se till att du har god kunskap om hur sjön ser ut som du ska fiska på. Använd gärna sjökort eller flygfoto för att leta rätt på en bra plats att fiska på. Ett hjälpmedel kan även vara en Deeper. Detta är ett portabelt ekolod som du har med dig i din telefon. Med en sådan ser du både bottenstrukturen, djupet och om det finns fisk. Ett riktigt bra hjälpmedel!

2.  Byt hål ofta!

Detta för att täcka av så mycket yta som möjligt. Abborren är en rörlig fisk och kan vara utspridd över ett större område. Stanna gärna inte mer än några minuter vid ett hål.

3. Använd bete

Det finns en uppsjö av beten man kan använda, det som brukar fungera i de flesta fall är maggot eller delar av en mask. Dessa är även lätta att få tag på hos din lokala sportfiskebutik.

4  Varma kläder, trevligt sällskap och mycket fika!

Det blir inte bara trevligare om du är mätt, varm och har gott sällskap. Du blir också en bättre fiskare. Om du är trött och hungrig så kommer du inte kunna fokusera på fisket, vilket oftast leder till att du tappar fisk och att du inte spenderar lika mycket tid på sjön.

5. Våga prova något nytt!

Fiske handlar om att hela tiden knäcka koden för dagen. Så var inte rädd för att prova nya saker. Allt ifrån att byta beten ofta till att byta platser ofta. Förr eller senare så kommer du att stöta på fisken. Det gäller bara att ha tålamod.

Tips: Använd ekolod för att öka dina chanser i jakt på drömfisken

Ekolod är ett bra och väldigt effektivt verktyg för den som vill fånga fisk på vintern. Genom att använda ett ekolod vid isfiske kan man lokalisera fiskar med hjälp av ljudvågor. När ljudvågorna träffar fisken eller annan struktur under ytan, återger ekolodet en bild på skärmen där man kan se botten och föremål ovanför den.

Det är viktigt att välja rätt typ av ekolod för isfiske och kalibrera det korrekt för bästa resultat.

För att få ut mest av ekolodet bör man lära sig tolka ekolodsbilderna och förstå informationen den ger om fiskens placering, storlek och beteende.

När du använder ett ekolod vid isfiske, börjar du med att hålla skärmen nära isen och sänka givaren ned i hålet. Genom att flytta runt ekolodet i vattnet kan du nu se fiskarnas placering och rörelser.

Användning av ekolod vid isfiske ökar dina chanser att hitta och fånga fisk under isen.

Om du är en isfiskare och vill öka dina chanser att fånga fisk, är användning av ekolod ett måste-ha-verktyg i din fiskeutrustning!

Isfiske från Garmin

5 snabba tips på hur du kan förbättra ditt mete efter gädda i vinter

1. Var förberedd!

Detta är A och O. Se till att du har god kunskap om hur sjön ser ut som du ska fiska på. Använd gärna sjökort eller flygfoto för att leta rätt på en bra plats att fiska på. Leta gärna efter branter och större strukturer. Detta är platser som Abborre gärna står på. Ett hjälpmedel kan även vara en Deeper. Detta är ett portabelt ekolod som du har med dig i din telefon. Med detta ser du både bottenstruckturen, djupet och om det finns fisk. Ett kanon-hjälpmedel!

2. Ha betesfisken strax under isen

Att fiska strax under isen med betesfisken gör att det blir en väldigt bra siluett för gäddan. Detta fungerar bra oavsett om du fiskar på djupt eller grunt vatten.

3. Lägg mycket tid på samma plats

Till skillnad från abborrfisket under vintern där man flyttar sig ofta så handlar ismete efter gädda om att nöta ut fisken på samma plats. Gäddan är mycket mer köldstel än vad abborre är och rör sig därför inte över så stora ytor. Välj en plats med omsorg som du tror håller fisk och stanna där.

4. Använd rätt betesfisk

Försök alltid att eftersträva att du fiskar med den typ av betesfisk som gäddan lever på i det vattnet du fiskar. Men något som generellt fungerar bra är mört eller större löja. Gå inte alltid på myten om stort bete stor fisk. Utan även här gäller det att anpassa storleken ut efter vad gäddan är van vid. En bra utgångspunkt brukar vara att betesfisken skall vara samma storlek/längd som en utslagen handflata. 

5. Varma kläder, trevligt sällskap och mycket fika!

Det blir inte bara trevligare om du är mätt, varm och har gott sällskap. Du blir också en bättre fiskare. För att om du är trött och hungrig så kommer du inte kunna fokusera på fisket. Vilket oftast leder till att du tappar fisk och att du inte spenderar lika mycket tid på sjön. Vid ismete så har man fördelen att man är stationär. Gör gärna upp en brasa och grilla lite korv så blir det genast mycket trevligare.

Deeper Smart Sonar

Vi vill även här slå ett slag för att lägg angeldonen på hyllan och byt till ismetespö. Detta gör att det blir mycket roligare sätt att fiska på. Du får en helt annan upplevelse vilket kommer resultera i att du lägger fler timmar på sjön. Detta är dessutom ett måste om du vill vara skonsam mot fisken. Skall du fiska gädda så är det också ett måste att ha bra verktyg med dig. En lång tång till att kroka av fisken då gäddan har väldigt vassa tänder.  En avkrokningsmatta för att skydda fiskens slämskikt och glöm inte att ta med en våg och en kamera. För kom ihåg att man vet aldrig när drömfisken hugger.

Tänk på säkerheten när ni är ute. Ha gärna med er någon, använd isdubbar och ha bra koll på isens tjocklek där du befinner dig.

?
Kundvagn
Logga in
Glömt ditt lösenord?
Bli medlem
Redan medlem? Logga in här för att ta del av fördelarna
Glömt lösenordet
Fyll i din email nedan så skickar vi instruktioner till din email på hur du återställer ditt lösenord