Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny

Experten tipsar

5 snabba tips på hur du kan förbättra ditt pimpelfiske efter abborre i vinter.

1. Var Förbered för fisketuren! Detta är A och O. Se till att du har god kunskap om hur sjön ser ut som du skall fiska på. Använd gärna sjökort eller flygfoto för att leta rätt på en bra plats att fiska på. Leta gärna efter branter och större strukturer. Detta är platser som Abborre gärna står på. Ett hjälpmedel kan även vara en Deeper. Detta är ett portabelt ekolod som du har med dig i din telefon. Med detta ser du både bottenstruckturen, djupet och om det finns fisk. Ett kanon-hjälpmedel

2.  Byt hål ofta! Detta för att täcka av så mycket yta som möjligt. Abborren är en rörlig fisk och kan vara utspridd över större område. Stanna gärna inte mer vid ett hål än några minuter.

3. Använd bete. Det finns en uppsjö av beten man kan använda, det som brukar fungera i de flesta fall är maggot eller delar av en mask. Detta är även lätt att få tag på hos din lokala sportfiskebutik.

4  Varma Kläder, trevligt sällskap och mycket fika! Det blir inte bara trevligare om du är mätt, varm och har gott sällskap. Du blir också en bättre fiskare. För att om du är trött och hungrig så kommer du inte kunna fokusera på fisket. Vilket oftast leder till att du tappar fisk och att du inte spenderar lika mycket tid på sjön.

5. Våga prova något nytt! Fiske handlar om att hela tiden knäcka koden för dagen. Så var inte rädd för att prova nya saker. Allt ifrån att byta beten ofta till att byta platser ofta. Förr eller senare så kommer du att stöta på fisken. Det gäller bara att ha tålamod.

Isfiske från Garmin

Här kommer 5 snabba tips på hur du kan förbättra ditt mete efter gädda i vinter.

1. Var Förbered för fisketuren! Detta är A och O. Se till att du har god kunskap om hur sjön ser ut som du skall fiska på. Använd gärna sjökort eller flygfoto för att leta rätt på en bra plats att fiska på. Leta gärna efter branter och större strukturer. Detta är platser som Abborre gärna står på. Ett hjälpmedel kan även vara en Deeper. Detta är ett portabelt ekolod som du har med dig i din telefon. Med detta ser du både bottenstruckturen, djupet och om det finns fisk. Ett kanon-hjälpmedel!

2. Ha betesfisken strax under isen. Att fiska strax under isen med betesfisken gör att det blir en väldigt bra siluett för gäddan. Detta fungerar bra oavsett om du fiskar på djupt eller grunt vatten.

3. Lägg mycket tid på samma plats. Till skillnad från abborrfisket under vintern där man flyttar sig ofta så handlar ismete efter gädda om att nöta ut fisken på samma plats. Gäddan är mycket mer köldstel än vad abborre är och rör sig därför inte över så stora ytor. Utan välj en plats med omsorg som du tror håller fisk och stanna där.

4. Använd rätt betesfisk. Försök alltid att eftersträva att du fiskar med den typ av betesfisk som gäddan lever på i det vattnet du fiskar. Men något som generellt fungerar bra är mört eller större löja. Gå inte alltid på myten om stort bete stor fisk. Utan även här gäller det att anpassa storleken ut efter vad gäddan är van vid. En bra utgångspunkt brukar vara att betesfisken skall vara samma storlek/längd som en utslagen handflata. 

5. Varma Kläder, trevligt sällskap och mycket fika! Det blir inte bara trevligare om du är mätt, varm och har gott sällskap. Du blir också en bättre fiskare. För att om du är trött och hungrig så kommer du inte kunna fokusera på fisket. Vilket oftast leder till att du tappar fisk och att du inte spenderar lika mycket tid på sjön. Vid ismete så har man fördelen att man är stationär. Gör gärna upp en brasa och grilla lite korv. Så blir det genast mycket trevligare.

Deeper Smart Sonar

Vill även här slå ett slag för att lägg angeldonen på hyllan och byt till ismetespö. Detta gör att det blir mycket roligare sätt att fiska på. Du får en helt annan upplevelse vilket kommer resultera i att du lägger fler timmar på sjön. Detta är dessutom ett måste om du vill vara skonsam mot fisken. Skall du fiska gädda så är det också ett måste att ha bra verktyg med dig. En lång tång till att kroka av fisken då gäddan har väldigt vassa tänder.  En avkrokningsmatta för att skydda fiskens slämskikt och glöm inte att ta med en våg och en kamera. För kom ihåg att man vet aldrig när drömfisken hugger.

Tänk på säkerheten när ni är ute. Ha gärna med er någon, använd isdubbar och ha bra koll på isens tjocklek där ni befinner er.

Daniel Erlandsson
kronobergspredatorfiske@outlook.com