Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny
Renoveringsprojektet X-402
Renoveringsprojektet X-402

Renoveringsprojektet X-402

 Anders Jessen, på Watski i Danmark, har ett nytt renoveringsprojekt på gång som vi kommer följa. Varje moment kommer dokumenteras och visas här.
Vi hoppas detta kan vara till inspiration och hjälp till er som kanske står inför ett eget båtrenoveringsprojekt.


---------------------------------------------------------------------------------------------

Renoveringsprojekt X402

Jag har tillsammans med några båtvänner köpt denna X402 från 1984.
Välkommen att följa renoveringen av en X-402!
Tanken är att vi skall renovera denna båt till toppskick. Allt skall gås igenom och hela renoveringen skall man kunna följa här på hemsidan.

Kanske kommer det ta några år eftersom vi gör det på vår fritid utan att det tar för mycket av vårt familjeliv och andra intressen. Vi hoppas detta projekt kan ge inspiration till andra som har lust att köpa äldre båtar och renovera dem.

Det kommer framöver att vara många duktiga seglare som blivit äldre och står därför i beredskap att sälja sin båt. Utbudet av äldre båtar kommer vara stort därför kommer nästa generation att kunna skaffa sig en båt till en "billig" peng. Vi hoppas därför detta projekt kan ge lite "blodad tand" och inte avskräcka någon till att hoppa på ett båtprojekt. Ett gott råd är att få med hela familjen i projektet eller eventuellt köpa en båt tillsammans med några goda vänner så att man kan dela på utgifterna. Min erfarenhet är att båten ändå inte används varje dag så därför är det bara en fördel om man är flera om den.

Vår båt har inte seglats på många år. Därför ser den något förfallen ut. Det är som med hus, om man inte bor och underhåller regelbundet så förfaller de efter hand. De sjunker därmed också i värde.

Därför är det viktigt att man tar väl hand om sin båt , underhåller den och sköter den väl. Då har man en båt i många år som samtidigt behåller ett värde.

Lite om vår båt:
X402 är ursprungligen baserad på one tonner (Den har ett hål i aktern för en räddningboj som krävdes för den tidens off-shore racing) Den seglar fantastiskt och är en kanon cruiser/racer från X-yachts. Det hade premiär på Copenhagen International Boat Show i januari 1984 och var X-yachts första 40 fots segelbåt som sedan öppnade upp för en mer lyxig marknad för varvet i Haderslev. Båten är rejält byggd och en mycket seglarvänlig båt som än idag seglar ifrån många av de moderna båttyperna.

Typ nr: X402
Deplacement: Ca. 6000 kg.
Sjösattt: 1986
Djupgång: Ca. 2,20 m.
Längd: 12,05 m.
Motor: Volvo Penta
Bredd: 3,95 m.
Modell 2003, 28 hk

Här är några bilder på båten.

/ Anders JessenRenoveringsprojektetRenoveringsprojektet

Share |