Stäng
Meny
Kundklubb
Kundvagn
Meny
Havssegling
Familjen Veber på äventyr

Havssegling

Det är alltid en speciell stämning på båten inför en havssegling. Den vi ska ut på nu er i och för sig inte så lång. Det är 160 sjömil från norra Spanien till Mallorca, ca 30 timmars segling, men vi måste ändå förbereda oss, som vore det en mycket längre seglats.

Kojskydd sätts upp på alla kojer, så man inte ramlar ur sin koj i sjögång. Segel, både den stora genuan och den helt lilla stormfocken, görs klara. I Medelhavet kommer vinden snabbt, och det tar inte mycket längre tid för en lugn bris att bli en styv kuling, än det gör att koka kaffe. Chips och cola ska också vara lätt tillgängliga. På Anna Lisa får barnen vara uppe så länge de vill när vi seglar på natten, och det måste vara mysigt även om det är gungigt. Podcasts görs klara på telefonen. De är bra att ha som sällskap på natten, men oftast lyssnar vi inte på dem - det är tillräckligt att se på stjärnorna eller fördjupa sig i tanker.


Jag är alltid lite orolig för natten. Tänk om man vaknar, och den som har vakten inte är kvar i båten? Därför är det alltid tvunget att ha livlina på sig under nattvakten - oavsett hur lugnt vädret är. Men oron följer aldrig med på seglatsen. När seglen fylls med vind, solen går ner i havet och Anna Lisa långsamt äter sjömil efter sjömil kommer lugnet. Vi har trevliga samtal med barnen som kryper in under sprayhooden. Världen försvinner, och i 30 timmar är det bara vår familj som finns. Och kanske en delfin, en flygfisk eller en svärdfisk som skryter med sin långa sabel på näsan.

Att segla på natten, på öppet hav der man inte ska navigera, är en höjdpunkt. Inte bara här i Medelhavet, men också när vi hemma seglar från Skanör till Bohuslän eller Utklippan.

Share |