Glutenfri Foccacia i Omnia-ugnen
Knepet för att lyckas med detta bröd är att ha precis lagom mängd deg. Är det för mycket jäser den över kanten och ner på spisen, Är det för lite jäser den inte tillräckligt och får ingen färg.
Detta behöver du:
- 30g jäst
- 1 l fint glutenfritt, vitt mjöl
- 1,5 tsk salt
- 2 msk olivolja
- 5 soltorkade tomater
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5-1 dl gröna oliver
- 3,5 tsk torkdad basilika
- 0,5 dl polenta
- 1 stk havssalt
Så här gör du:
Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt mjöl, salt och olivolja. arbeta ihop till en klumpfri, kladdig deg.
Hacka tomater och oliver i mindre bitar. Blanda ner i degen tillsammans med pressad vitlök och 1,5 tsk basilika. Rör tills allt är jämnt fördelat.
Smörj formen och strö i 1 tsk basilika. Bröa formen med polenta. Häll i degen och strö över resterande basilika, havssalt och lite polenta överst.
Låt jäsa i ca 30 minuter, helst på ett varm ställe. Degen ska jäsa precis upp till kanten. Grädda på gasolplatta, svag värme i ca 30 minuter.