Byggnation av ballasttankar
När båten köptes (2008) hade jag en idé om att bygga in vattenballasttankar för att få den lite styvare på kryssen. Liknande projekt hade gjorts på några andra båtar i England bla www.dinah.sail.ie. Projektet har stått på ”att göra listan” länge, men det var först i vinter som jag har haft tid och energi att ge mig på detta tämligen tidskrävande projekt. När ändå båten i princip var nedmonterad passade jag på att förstärka befintliga och bygga in några nya bottenstockar.
Vattenballast tankarna kan göras på par olika sätt men jag valde att använda akterskottet som vägg och därmed blir volymen ca 290 liter på respektive sida om de är hel fulla. Stabilitetsberäkningar för denna konvertering är gjorda av Daniel Andrieu som designade båten. 290 liter gör att man håller sig på ett stabilitetstal som är godkänt för Cat 1 seglingar.
Principen är följande;
- 1. Pumpar in vatten till lovart med hjälp av elpump.
- 2. Via trevägsventilen väljer styrbord eller barbord tank.
- 3. Transferera vattnet via 2,5” ventiler från sida till sida. Dvs släpper ner vattnet från lovart till lä för att därefter slå.
- 4. In och utmatning av vattnet via 1,5” Tru Design komposit skrovgenomföring.
Byggnationen har gjorts i följande steg:
- 1. Mallat upp att för att få det så exakt som möjligt. (ej helt enkelt med välvda skrovytor…)
- 2. Slipning av topcoat – där bästa möjliga vidhäftning av epoxy.
- 3. Utsågning av Teakoplywood skivorna, testning och tillpassning och åter testning.
- 4. Bakade in skivorna med Epoxy efter att ha slipat och avfettat allt enligt konstens alla regler. Fick ändå sk ”svettning” på epoxyn men efter att det härdat par dagar till, samt lätt tvätt och slipning är allt ok igen.
- 5. Luckorna gjordes ganska stora för att kunna få kunna plasta på insidan men också kunna använda tankarna som stuvfack om det är mycket folk ombord.
- 6. Packningar för luckorna gjordes av korkmatta samt fönsterlister. Luckorna skruvas fast med bultar som är fastspacklade på insidan av luckan för att få det helt tätt. Borrade noggrant ut hålen så det var så lite glapp som möjligt.
- 7. Fixerade delarna med epoxy spackel för att därefter plastas fast med Epoxy och 300gr matta. Ihopsättning och göra allt vattentätt
- 8. Slipning och tillsnyggning och lite spackel där det behövs.
- 9. Målade insidan av tankarna med Gelshield för att undvika att fukt tränger in i laminatet.
- 10. Övermålning och tillsnyggning kommer att göras när jag är helt säker på att allt är 100% tätt.
Material
- Teak Plywood 9mm från Fredricsson Trä, Malmö.
- BHP Epoxy; ca 6 liter och ca 3-4kvm 300gr matta från Watski.
- Bottenventil med skrovgenomföring Tru Design från Watski. OBS finns bla en SofoMarin Scoop ventil som är speciellt utvecklad för att både samla in och släppa ut vatten. Denna kostade minst 6000:- så jag börjar med en enklare men framför allt billigare lösning.
- 2,5” kulventiler med tillhörande koppling och slang för att släppa ut och transferera vatten mellan tankarna– Köptes hos en poolfirma.
- Trevägsventil för separering mellan tankarna. Säljs av Watski mfl.
- Pump; Rule 2500, pumpar 200lit/min.
- Skrovgenomföring i däcket för luftutsläpp och undvika vakuum.
- Adderad totalvikt inkl plywood, epoxy, pumpar, slangar, ventiler etc ca 40 kg.
När allt är testat så är tanken att flytta upp reglagen till sittbrunnsgolvet för att kunna reglera ventilerna utan att gå ner i båten. Självklart ska allt målas
Några lärdomar:
- Mycket större projekt än vad jag trodde (mao bra mental träning…) där förarbetet var otroligt tidskrävande med slipning, utsågning, tillpassning, baka in allt i Epoxy mm.
- Plastningsarbetet tog en hel helg . (Alltid mycket enklare och snabbare om man är två som kan hjälpas åt med skära ut väv, blanda epoxy etc)
- Fixera allt med epoxy spackel och gör hela konstruktionen i princip tät med spacklet, därefter ska mattan bara bygga styrka.
- Gör eget spackel med fyllnadsmedel, då det går åt litervis! Använde ”tårt spritzer” för att lägga ut spacklet så snyggt som möjligt.
- Använde sk operationshandskar som byttes ofta, annars kletar allt fast– Fungerar perfekt!
- Pumpen är otroligt kraftfull och fyller tankarna på ca 1,5 minuter. Kan rekommenderas!
Övriga förbättringar:
- Bottenförstärkning och delvis nya bottenstockar.
- Ny mastfot då allt var murket tidigare.
- Plastat fast delar av inredningsmodulerna som hade släppt på vissa ställen.
Nu får det vara slutmeckat för i år – nu ska båten ut på vattnet istället!