Watski Logo Light
Sökförslag
Visar av produkter
Visa alla

Linnea Sailing: Hur länge är en båt modern?

Emmy och Marcus har båda seglat sedan de var små. Efter ett års sökning hittade de äntligen sin drömbåt, en Linjett 40 som heter Linnea. Men även drömbåten kan behöva hjälp av kärleksfulla händer. Idag förbereder de sig för en lång resa till Karibien, som kommer att lanseras i april 2022, och uppgraderar sin Linjett så att den kan få dem säkert och tryggt genom den långa resan.

När vi köpte Linnea 2019 var mer eller mindre all elektronik och utrustning original från 2004 då hon byggdes. Det var såklart ändå en stor teknikuppgradering från de båtar vi var vana vid och där vi klarat oss bra med ett enskilt batteri och endast en handhållen GPS för att hålla koll på position och möjligtvis bäring till en lagd waypoint. Men då seglade vi endast dagsetapper där vi båda alltid kunde segla aktivt under hela turen. Med en större båt drömde vi ju om att kunna segla längre distanser, ligga för ankar och slippa bry oss om eltillgång och elpris i nästa hamn, men det var inte så verkligheten såg ut den där första sommaren. Vi klarade oss ungefär 2 dagar utan landström och då fick vi ändå spara på strömmen. Ville vi ankra så fick vi snällt använda oss av en extern, batteridriven ankarlanterna eftersom vi annars skulle dränera våra båtbatterier under natten. Den utrustning som fanns ombord hade under de senaste 15 åren hunnit bli rejält omodern och den fungerade helt enkelt inte för det vi drömde om. 

Så när behöver man egentligen sätta sig ner och fundera på att uppgradera sin utrustning? 

Jo, det beror ju så klart på hur man tänker dig att man ska använda båten och vilka drömmar man har i framtiden. För vår del ställer vi skyhöga krav på säkerhet och tillgång till energi i Linnea. När vi sticker ut och seglar så är hon vårt färdmedel, hem och arbetsplats och om 1.5 år ska hon ta oss över Atlanten. Det är viktigt för oss att vi kan lita på vår utrustning, att vi kan lita på att vi varje kväll kan tända lanternorna och att plottern fungerar. Därför är det viktigt för oss att energieffektivisera den utrustningen som vi redan har. Dessutom har vi en lång lista på utrustning som vi vill komplettera med, såsom AIS, radar, watermaker och inverter, utrustning som också kräver energi och som måste fungera 24/7. Hade vårt mål varit att fortsätta segla i våra hemmavatten så hade behovet så klart sett annorlunda ut, då hade vi kanske kommit tillräckligt långt genom att byta ut de gamla lamporna till LED så att man faktiskt kan tända den där ankarlanternan på natten, och uppgradera till en ny plotter för att slippa vänta en kvart innan man lyckats zooma in på rätt område, men resten kanske hade kunnat vänta till ett annat år eftersom det inte hade spelat lika stor roll om utrustningen är lite omodern och fungerar därefter. 

Så här tänker vi

Just nu jobbar vi för fullt med att byta ut och uppgradera allt vi känner att vi inte kan lita på, för det är för oss det viktigaste - vi måste känna oss trygga med utrustningen, och det gäller inte bara elektroniken utan även fall, tampar och däcksutrustning ses över. Så klart har det sina nackdelar att vi måste göra alla förbättringar på en gång och ibland önskar vi att en del saker hade blivit uppgraderade under årens gång, men det har verkligen sina fördelar också. Vi får chansen att tänka igenom hur vi själva vill ha det och vilka uppgraderingar som är viktiga för oss, något som vi gärna delar med oss av. Det kräver så klart mycket tid, men det är också väldigt roligt och vi lär verkligen känna båten och hur utrustningen fungerar. Vi förstår att alla båtägare inte har möjligheten, ambitionen eller tiden att lägga på båten så som vi gör, och vår förhoppning är att vårt tänkande kan vara till hjälp för andra än oss själva. 

Lite tips på vägen

Här kommer några av våra tips på saker som kan vara bra att fundera på när det kommer till att se över och eventuellt uppgradera sin utrustning. 

  1. Fundera på HUR du vill använda din båt. Är det något i dagsläget som gör att det inte är möjligt? Är det något som hade kunnat fixas genom att göra någon enkel uppgradering? Fundera också på vem du brukar ha med dig ombord och vad de har för kunskap. 
  2. Se över och serva all utrustning som skulle kunna vara en säkerhetsrisk. Till exempel slitna fall, block och avlastare kan snabbt orsaka skador på både båt och person om de går i sönder vid fel tillfälle. Tänk på att UV och saltvatten sliter extra på utrustning som är över däck. 
  3. Om du har samma problem som vi hade med att energiförsörjningen inte räcker till, fundera på vad som skapar problemet. Fungerar batteriet som det ska eller har det tappat i kapacitet? Har du någon utrustning som drar mer ström än nödvändigt, till exempel gamla lampor eller en dåligt isolerad kyl? Mät förbrukningen vid lite olika tillfällen så kan du lätt se om du har något du kan förbättra. Behöver du hitta ett sätt att utöka mängden energi ombord, fundera på om det kan vara ett alternativ med en liten solcell. På vår gamla båt testade vi att slänga ut en mjuk solcell när det va fint väder, den låg under en av kojerna när vi inte använde den och det fungerade kanon!
  4. Gör en lista och prioritera! Vi använder ett digitalt verktyg där vi kan lägga till, bocka av och snabbt prioritera våra listor. Vi har delat upp det så att vi skapat en lista för varje område, till exempel så har motorn fått en egen lista, likaså solcellsinstallation, elsystemet och förstärkningar uppe på däck. På så sätt glömmer vi inte bort någonting, oavsett om det är årligt underhåll av befintlig utrustning eller ett nytt projekt. 

FÖLJ LINNEA SAILINGS RESA

Följ Emmy & Marcus framåt och se "bakom axeln" när de installerar, bygger om, riva ner och uppgraderar Linnea så att hon kan bära dem ut i världen!

Du kan följa Linnea Sailing på deras blogg, Instagram eller Facebook.

?
Kundvagn
Logga in
Glömt ditt lösenord?
Bli medlem
Redan medlem? Logga in här för att ta del av fördelarna
Glömt lösenordet
Fyll i din email nedan så skickar vi instruktioner till din email på hur du återställer ditt lösenord