Elsas fiskgryta
Detta behöver du till 8 personer:
- 8 potatisar
- 1 tomat
- 1 lök eller purjolök
- 1 stjälkselleri
- 1 morot
- 1 vitlöksklyfta
- olja, salt chili, tabasco och svartpeppar
- 1 paket fryst fisk om inte fiskelyckan stått dig bi.
- 1 burk musslor
- Gräddfil
- Lite majonäs
Så här gör du:
Vitlök, lök och tomat hackas fint och potatisen skärs i tärningar. Hetta upp oljan, fräs lök och vitlök och blanda i tomaten. Lägg sedan ned potatisen- använd gärna kokt potatis -, späd med vatten och lite av spadet från musslorna. Krydda med salt, lite peppar och en droppe tabasco, en knivsudd chili eller cayenne. Rätten ska ha lite sting men inte vara stark.
Skär sellerin i små bitar och moroten i tändsticksstora stavar. Lägg dem i grytan. Använder du kokt potatis kan du lägga i grönsakerna med en gång. Ska den kokas så vänta med grönsakerna till potatisen börjar mjukna. Grönsakerna ska behålla lite av sin krispighet och inte kokas sönder.
När potatisen börjar bli klar lägger du i den halvtinade fisken, som du skurit i ca 2 cm tjocka skivor. När fiskbitarna är klara lägger du i musslor och räkor som ska bli varma men inte koka. Smaka av med kryddor.
Blanda en klick majonäs i gräddfilen som du serverar till.
Servera i djupa tallrikar med bröd. Extra gott blir det om du gräddar ett paket bakeoff-frallor i din burkugn.
Dryckesförslag: lättöl eller rödvin till de vuxna och fruktsoda till barnen.