Så firar vi årets kortaste dag
Glad midvinter allesammans!
”I Sverige kan alla prata svenska och det finns fler lakritspipor än
man kan äta. Men inga kokospalmer och bara en sorts bananer. På vintern
är det mörkt nästan hela dagen, sjöarna fryser till is som är så stark
att man kan köra bil på den och ibland är det så kallt att det ryker ur
munnen”. Barnens ögon blir allt större. ”Berätta mera, berätta mera”,
ropar båda i kör. Lovis och Otto vill veta allt om det konstiga landet i
norr. Det som de kallar sitt hemland, men har så svårt att minnas.
Vi brukar visa bilder på platser och människor som står oss nära, för att hjälpa minnet på traven. Och så försöker vi hålla de svenska traditionerna vid liv, för att barnen uppskattar varje anledning till fest. Att få tag på den rätta maten är inte alltid det lättaste, och den rätta stämningen har ibland svårt att infinna sig. Julen gör sig helt enkelt inte lika bra i 35-gradig värme. Inte heller midsommarfirandet kommer riktigt till sin rätt på årets kortaste dag. Men vi gör vårt bästa.
Imorgon bitti tar vi jollen in till land, för att plocka blommar till barnens kransar. Här finns gott om hotell med fina trädgårdar, så det blir inga problem. Små grodorna tar vi runt stormasten. Och till lunch blir det sill som sig bör – bäst före-datumet har passerat sedan länge, men vi hoppas på tur. Annars finns det gravad svärdfisk i reserv. Nypotatisarna kunde varit färskare, men storleken är rätt. Snittlök duger som gräslök, och crème fraiche får agera gräddfil. Och till sist, det viktigaste av allt. Riktiga jordgubbar med mjölk och socker.
Det kommer att bli hur bra som helst, för barnen vet inte hur det egentligen ska vara. Så det kan aldrig bli fel. Men för våra utländska läsare som undrar hur den svenska midsommaren egentligen ska firas, rekommenderar vi en titt på videon nedan.
Glad midvinter allesammans!