Fri frakt vid köp över 1000 kr
2 veckors öppet köp
Många olika betalningssätt
Kundvagn 0 kr (0)
Hemma

Hemma

2 Sep 2014

VÄSTRA HAMNEN, MALMÖ. Tre dygn har gått sedan hemkomsten, och lugnet börjar lägga sig över båtplats B10 i Västra Hamnen. Jag måste erkänna, att det känns lite skönt. Vi är inte så vana vid så här mycket folk. För vilket mottagare vi har fått. Så fantastiskt.

Läs mer

I väntan på festen

I väntan på festen

29 Aug 2014

VEN, SVERIGE. Vi har angjort Sverige, och den lilla ön Ven mitt i Öresund. Fina mysiga Ven, bara 20 sjömil norr om hemmahamnen i Malmö. En perfekt plats att tillbringa resans sista dagar på. Vi har mest tagit det lugnt. Barnen har byggt ett litet hus vid stranden, vi har grillat korv, ätit svensk glass och njutit av rökt makrill. Precis som vi brukar göra när vi är här. Igår levererade dessutom en av våra bloggföljare 3½ kilo smågodis med färjan från Landskrona. Så oss går det verkligen ingen nöd på.

Läs mer

Sista natten med gänget!

Sista natten med gänget!

26 Aug 2014

KATTEGATT. Vi har just tittat på solnedgången tillsammans, så som vi brukar göra till sjöss. Seglen är spirade och kursen är satt på Öresund. Det är dags för resans sista nattsegling. Och ärligt talat, det känns något alldeles förfärligt vemodigt. För hur spännande det än ska bli att komma hem, så är detta också slutet på en mycket speciell tid som Ludvig och jag har fått uppleva tillsammans med våra barn. En tid som aldrig kan komma tillbaka igen.

Läs mer

Havnens Special

Havnens Special

26 Aug 2014

SKAGEN, DANMARK. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen. Vi älskar glass, hela familjen. Och inte har förtjusningen, och längtan, blivit mindre under alla dessa år i tropikerna – oändligt långt från alla frysdiskar och glassbarer. Och ja, jag måste erkänna. Att det har hänt mer än en gång, att vi köpt ett tvåliterspaket och delat på till lunch när möjligheten äntligen getts. Det har faktiskt funnits perioder då detta har varit mer regel än undantag. Och när vi inte haft någon glass, då har vi pratat om den istället. Precis som man så ofta gör när man längtar efter något riktigt mycket.

Läs mer

Nu seglar vi in i ditt vardagsrum.

Nu seglar vi in i ditt vardagsrum.

23 Aug 2014

NORDSJÖN. Hemkomsten närmar sig med stormsteg, idag är det bara en vecka kvar. Om någon där ute känner att de kommer sakna våra berättelser från fjärran länder kan jag avslöja att delar av våra resa kommer skildras i en TV-serie till vintern.

Läs mer

Tredje gången gillt

Tredje gången gillt

22 Aug 2014

NORDSJÖN. Fair Isle. Säg det högt för dig själv. Lyssna på namnet, smaka på det. Hur låter det, hur föreställer du dig en ö med ett sådant namn? Själv tycker jag att det låter förtrollat, som en plats hämtad direkt ur sagorna. Jag har alltid velat dit, ända sedan den dagen jag hittade den lilla ön på kartan. Ensam och vindpinad, på den blåsiga Nordatlanten. Mitt emellan Orkney och Shetland. Med en hamn så utsatt att den bara kan angöras i lugnt väder.

Läs mer

Slutspurten

Slutspurten

19 Aug 2014

ISLAND – SVERIGE. Vi har mindre än tusen sjömil kvar till Malmö. Åtta dagars segling under gynnsamma förhållanden. Det gungar visserligen förfärligt, stänker och blåser kallt. Men den värsta stormen har dragit förbi, och vi gör sex knop i rätt riktning. I den här farten passerar vi söder om Färöarna redan imorgon kväll, och fortsätter sedan österut så långt och så länge vindarna bär. Kanske hela vägen till Sverige.

Läs mer

Hårdkokta ägg

Hårdkokta ägg

13 Aug 2014

HEIMAEY, ISLAND. ”Mitt hål är varmast”, säger Otto. ”Nej mitt”, ropar Lovis. Vi sitter alla fyra och gräver i gruset. Ömsom med händerna, ömsom med varsin sten. På vissa ställen är gruset så varmt att man bränner sig, som man tagit i glödande kol. Och vi är ute efter den varmaste platsen av dem alla, för att tillreda våra medhavda ägg.

Läs mer

Det exotiska landet i norr

11 Aug 2014

HEIMAEY, ISLAND. ”Det här känner jag igen från en bok jag har”, säger Lovis och ser sig om i omklädningsrummet. Skohyllan. Skåpen, och nycklarna med gummiband. Duscharna på rad. Ögonen glittrar; hon är full av förväntan. Vi har badat i varma källor, och duschat i vattenfall. Om och om igen. Men det var många år sedan vi var i ett badhus sist.

Läs mer

Motigt mot Västmannaöarna

Motigt mot Västmannaöarna

8 Aug 2014

HEIMAEY, ISLAND. Jag sticker upp huvudet i luckan och ser Gustav resa på sig. Han tittar framåt mot öarna långt där framme. ”No, still not any closer” hör jag honom säga till sin amerikanska flickvän. Uppgivet lägger han sig ner igen. Jag tittar på fartmätaren. 0.7, 1.1, 0.2, 0.0. Vi rör oss knappt ur fläcken. Eller jo, vi rör oss åt alla tänkbara håll. Men inte det rätta. Båten kastas än hit än dit, och förskeppet dyker ner i vågorna. Kaskader av kallt vatten stänker över Gustav och Stephanie i sittbrunnen.

Läs mer

Den stora dagen

Den stora dagen

1 Aug 2014

GRÖNLAND – ISLAND. Det har idag gått fyra år sedan vi avseglade från Sverige. Vi har sedan dess seglat nästan 50 000 sjömil, passerat ekvatorn sex gånger och besökt ett femtiotal länder och öriken på vår resa runt jorden. Men nu är pengarna slut, och barnen ska börja skolan. Mary af Rövarhamn är på väg hem.

Läs mer

Allt eller inget

Allt eller inget

30 Jul 2014

GRÖNLAND – ISLAND. Avseglingen kommer lite hastig och lustigt. Våra norska vänner och jag har varit uppe på väderstationen i Prins Christians Sund. Och när vi kommer tillbaka står Ludvig på däck och ser stressad ut. Vinden har vänt och massor av is har flutit in i den lilla hamnen. Nu är ett isberg på väg att gå på grund i hamninloppet, och tidvattnet på väg ner. Vi riskerar bli instängda. Snabbt som attan lossar vi alla förtöjningar och styr ut ur hamnen. Skrovsidan glider utmed isberget när vi passerar; det var i sista sekunden

Läs mer

Finns det hjärterum...

Finns det hjärterum...

29 Jul 2014

APPILATTOQ, GRÖNLAND. I väntan på ett lämpligt väderfönster för att fortsätta mot Island har vi de senaste dagarna utforskat fjordsystemet kring Prins Christians Sund. Häromdagen tog vi båten upp i en fjord som slutade vid en 20 meter hög isvägg. Och i förgår ankrade vi i en dal där det fanns gott om både öring och svamp. Så det har inte gått någon nöd på oss. Men vädret har varit lite instabilt.

Läs mer

Isbjörnsvarning

Isbjörnsvarning

25 Jul 2014

APPILATTOQ, GRÖNLAND. För två veckor sedan simmade en isbjörn in här i hamnen, och gick iland. Den sköts, då den utgjorde ett hot mot byborna. Skinnet hänger nu på tork på en gungställning mitt i byn. Sedan dess har man sett ytterligare sju isbjörnar i trakten. De kommer hit på isbergen, som flyter ner längs Grönlands ostkust. Och i år har det varit ovanligt många isberg, och därmed fler björnar än vanligt.

Läs mer

Isbergens urmoder

Isbergens urmoder

22 Jul 2014

TASERMUIT, GRÖNLAND. Havet förmår bara värma en smal liten kustremsa, där människor och växter kan leva och bo. Resten av Grönland ligger under is. Den väldiga inlandsisen täcker 80 procent av ön, och är ursprunget till nästan alla isberg i den här delen av Arktis. Den vill vi gärna se. Så vi sätter kurs mot den 40 sjömil djupa Tasermuit-fjorden, som ska föra oss ända fram till isen. Folk berättar att förr nådde glaciären hela vägen ner till vattnet. Men idag slutar den en bit upp. Den drar sig tillbaka femton meter per år.

Läs mer

En ren fröjd

En ren fröjd

19 Jul 2014

UNARTOQ, GRÖNLAND. Vi gräver små hålor i den varma sanden, och sänker ner våra kroppar så bara näsan sticker upp. Vattnet som bubblar upp ur jordens inre är härligt varmt, och runt omkring oss blommar smörblommor. Jag har aldrig sett så många blommor som här på Grönland. Trots att det bara är några grader varmt.

Läs mer

Liftarna

Liftarna

17 Jul 2014

SAARLOQ, GRÖNLAND. Det var inte bara vi som hade råkat tajma världsmästerskapen i Grönlandspaddling som äger rum i Qaqortoq varje år, utan även svenskarna Karin och Martin som är här på paddelsemester, och häromdagen stod de där på kajen och sa hej. När vi hade pratat ett tag visade det sig att Martin och jag haft kontakt tidigare, via email i samband med att han och hans barn skulle mönstra på den svenska båten Journeyman över Atlanten. Och nu träffas vi här på Grönland.

Läs mer

Liten is, och stor is.

Liten is, och stor is.

14 Jul 2014

Jag hade precis hunnit ut från toaletten när jag hörde ett enormt brak, följt av ett kraschande ljud. Fören reste sig, och båten bromsades upp. Det både lät och kändes precis som när vi körde på det där revet i Indonesien.”Jäklar, ett isberg. Var kom det ifrån?” tänkte jag och for ut i sittbrunnen, beredd på det värsta. Men jag såg ingenting. Bara hav, och siluetten av Grönlands höga berg i fjärran. Så hörde jag hur det dunkade till igen, och igen. Dunk, dunk, dunk. Något rörde sig bakåt längs skrovet.

Läs mer

Byteshandel på havet

Byteshandel på havet

11 Jul 2014

LABRADOR – GRÖNLAND. Vi har seglat sida vid sida med den norska båten Skruff i mer än tre dygn nu. Imorse passerade de så nära att Lovis föreslog att vi skulle bjuda dem på några av de havrekakor vi bakade igår. Så vi frågade om de ville ha. Och jo, det ville de gärna. Frågan vara bara hur vi skulle få över dem till deras båt utan att segla in i varandra. Sjön var ganska stökig.

Läs mer

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll

10 Jul 2014

LABRADOR-GRÖNLAND. Nej, vi har inte kört på ett isberg och sjunkit. Även om det funnits gott om chanser i dimman. Däremot har SPOTen, vår automatiska satellitsändare, börjat krångla. Vad vi har förstått så slutade den sända ut vår position strax efter vi lämnat hamn. Men nu verkar det ut som den kanske fungerar igen. Vi får se hur länge det håller. Tills vi vet säkert försöker vi minst en gång om dagen uppdatera vår position manuellt på JordenRuntSeglarKlubbens hemsida: http://jrsk.org/karta.php?id=255

Läs mer

Mot Grönland

Mot Grönland

9 Jul 2014

MARY’S HARBOUR, LABRADOR. Sådär ja. Arthur har dragit vidare. Båten är full med mat, diesel och vatten. Och väderprognosen ser ok ut. Nåja, åtminstone varannan prognos, vädret är inte särskilt stabilt men det verkar det aldrig bli här uppe. Och isläget, ja det är som det är med det. Den värsta packisen har börjat släppa runt Grönlands södra udde. Men det är fortfarande mängder av isberg där ute. Tusentals. Längs Labradors kust i synnerhet. Lokalbefolkningen menar att de aldrig tidigare sett så många isberg i början av juli.

Läs mer

I väntan på Arthur

I väntan på Arthur

8 Jul 2014

MARY’S HARBOUR, LABRADOR. Nu har vi hittat en säker hamn att gömma oss i tills orkanen Arthur har passerat, Mary’s Harbour heter den, passande nog. Fast nu är den där Arthur inte alls någon orkan längre, utan bara resterna av en sådan. Och det värsta ovädret verkar lägga sig söder om oss. Skönt, det har ändrat bana flera gånger under den gångna veckan och det har onekligen varit lite nervöst.

Läs mer

Vårt första isberg

Vårt första isberg

2 Jul 2014

FLOWER’S COVE, NEWFOUNDLAND. ”Mamma, mamma. Vakna. Vi ser ett isberg. Mamma vakna!” Det var Otto som levererade den stora nyheten. Jag hade slumrat till på soffan. Jag reste mig upp, och gick ut. Och minsann. Långt där framme syntes något stort och vitt. Det såg onekligen ut som ett isberg. Vårt första.

Läs mer

 Den första snön

Den första snön

30 Jun 2014

GROS MORNE, NEWFOUNDLAND. Till skillnad från Otto så minns Lovis fortfarande sista vintern i Sverige. Men bara som något positivt, allt det kalla och blöta har hon helt förträngt. En bild hon också förmedlat till Otto, och båda har länge drömt om den dagen då de åter ska få se snö igen. Vi såg faktiskt snö redan på Nya Zeeland, på toppen av Mount Cook. Men inte tillräckligt nära. Lovis och Otto ville känna och smaka, leka i snön.

Läs mer

Maken till blåshål

Maken till blåshål

26 Jun 2014

BAY OF ISLANDS, NEWFOUNDLAND. Vi fick en fantastisk segling upp längs Newfoundlands västkust igår. Med stark vind i ryggen, strålande solsken och en sagolik utsikt. Vi nästan flög fram, sida vid sida med trutarna. Längs höga vackra berg, och där snön låg kvar bildade smältvattnet små vattenfall som forsade ner längs de branta klippväggarna. Ja, vi njöt av i fulla drag, på ett sätt som vi inte njutit av att segla på mycket länge.

Läs mer

Dag nummer 1422

Dag nummer 1422

23 Jun 2014

BAY ST LAWRENCE, CAPE BRETON ISLAND. ”Längst upp på Cape Breton finns en säker liten hamn, där bor några vänner till mig. Fred och Margarit. Underbara människor. Han är hummerfiskare och hon driver en liten camping. Om ni är i närheten, stanna och hälsa från mig.” Ungefär så sa Phil, en annan hummerfiskare som vi träffade i Maine. Och när vi insåg att vi faktiskt skulle ha vägarna förbi, ja då bestämde vi oss för att stanna.

Läs mer

Tre timmar i solen

Tre timmar i solen

21 Jun 2014

BRAS D’OR LAKE, CAPE BRETON ISLAND. Den kalla vinden dog ut och molnen skingrades i samma stund som vi kastade vårt ankare. Plötsligt satt vi där i strålande solsken, och svettades i våra mössor och fleecejackor. Temperaturen steg från sedvanliga 12 till 25 på bara några minuter – i skuggan. Ja, det var så varmt att Lovis föreslog ett dopp efter sillen. En tanke som varit fullkomligt otänkbar i flera månader. När jag tänker efter så har vi faktiskt inte badat sedan vi lämnade Bahamas i april. Inte från båten i alla fall.

Läs mer

Här vill vi bo

Här vill vi bo

18 Jun 2014

PROSPECT, NOVA SCOTIA. Vi har alltid pratat om att bo på en ö. Och det borde ju egentligen inte vara så svårt att få till, det finns ju många öar i världen. Men ganska få med jobb och skola runt knuten. Och än färre med en handfull trevliga och billiga små hus att välja på. Ja, faktum är att vi inte känner till en endaste sådan ö i Sverige. Men det finns säkert. Jag tror kanske Blekinge skärgård är vårt starkaste kort. Annars återstår alltid alternativet att emigrera, kanske till Kanada. Ja, för här har vi faktiskt hittat vad vi söker.

Läs mer

Vad varje sensk bör veta

Vad varje sensk bör veta

16 Jun 2014

LUNENBURG, NOVA SCOTIA. Häromdagen berättade jag att Otto aldrig sett ett marsvin, men väl en massa andra betydligt konstigare djur. Det samma gäller växtvärlden. Våra barn kan allt om öknar, regnskogar och savanner. Skiljer lätt litchifrukt och rambutan från longan och langsat, eller banjanträd från acacia och baobab. Vanlig gran, lönn och björk däremot, det har de ingen aning om vad är. Inte heller syrén eller maskros.

Läs mer

Vi har en vinnare!

Vi har en vinnare!

15 Jun 2014

LUNENBURG, NOVA SCOTIA. Tävlingen är avslutad, och beräkningsingenjören ombord har kommit fram till att vi har 759 snäckor i vår samling. Det är fler än de flesta gissat och närmast ett misslyckande för mig som innehar rollen som snäckkonstapel här på båten. Jag skyller på att vi snart är hemma.

Läs mer

Konstiga djur

Konstiga djur

11 Jun 2014

SHELBURNE, NOVA SCOTIA. I morse hade Otto kommit till bokstaven M i sin skolbok. Uppgiften gick ut på att skriva namnet på tre olika djur som började på M. Det fanns bilder som stöd, och alla utom den första bokstaven var redan ifyllda. Inga konstigheter med andra ord. Men bekväm som han är så försökte han i första hand gissa vad det stod, istället för att läsa.

Läs mer

Kampen för överlevnad

Kampen för överlevnad

10 Jun 2014

FRENCHBORO, MAINE. Det var skolavslutning den där dagen vi besökte Matinicus. Det brukar vara en dag full av glädje och förväntan. Men så var det inte den här gången. Skolan skulle stängas. Kanske för gott. En av de två eleverna skulle flytta. Då flyttade den andra också, för föräldrarna ville inte deras dotter skulle bli kvar som enda barnet. Det var en sorgens dag.

Läs mer

Vilda Östern

Vilda Östern

9 Jun 2014

MATINICUS ISLAND, MAINE. På vintern kommer färjan en gång i månaden, på sommaren en gång i veckan. Det finns inga restauranger, och inga hotell. Inte ens en affär. Och absolut inga turister. Bara hårt arbetande hummerfiskare, och ett fåtal sommargäster. Ja, ungefär så beskrevs Matinicus Island i vår guidebok. Och så stod det en sak till. Att ön länge haft rykte om sig att vara fientlig mot fritidsseglare, men att det numera fanns några bojar för uthyrning.

Läs mer

Hurmmer till frukost

Hurmmer till frukost

5 Jun 2014

MONHEGAN ISLAND, MAINE. Vi skulle inte hinna fram till fastlandet innan mörkret, så vi bestämde oss för att försöka stanna på den lilla ön Monhegan längst ut i Maines akipelag. Det stod visserligen i guideboken att hamnen var dålig och ön besöktes bäst med färja. Men det var värt ett försök.

Läs mer

Det löser sig

Det löser sig

2 Jun 2014

NEWPORT, RHODE ISLAND. Vi får ofta frågor om hur vi har finansierat vår resa, och hur mycket pengar vi gjort av med. Så sent som igår faktiskt, därav det här inlägget. Jag har tidigare undvikit ämnet, eftersom det har en direkt negativ effekt på mitt humör. Men jag inser att våra erfarenheter kan vara av glädje för någon annan som befinner sig i samma situation som vi gjorde för tio år sedan. Så jag ger efter.

Läs mer

Mary af Rövarhamn på Facebook

Mary af Rövarhamn på Facebook

29 May 2014

NEWPORT, RHODE ISLAND. Vi kom fram till Newport igår. Och här blir vi kvar tills vi har fått igång vår värmare. Idag är det bara tolv grader ute, och inte mycket varmare inne. Det blåser kuling och väderleksrapporten utlovar regn till kvällen. Inte alls särskilt mysigt med andra ord. Men det utlovas bättre väder imorgon, och den felande pumpen bör vara framme på fredag eller lördag. Så det finns gott om hopp.

Läs mer

New York – världens bästa land

New York – världens bästa land

29 May 2014

NEWPORT, RHODE ISLAND. Jag satt här och försökte sammanfatta intrycken från vår vecka i New York, när jag kom att tänka på något som Sebastian sa häromdagen. ”Jag älskar New York, men skulle aldrig vilja flytta till Amerika.” Sebastian är en barndomsgranne till Ludvig som bott i New York i snart 20 år. Jag har bara tillbringat en vecka i stan men tror mig förstå vad han menar.

Läs mer

Nyskodda

Nyskodda

22 May 2014

MANHATTAN, NEW YORK. Vi inventerade skofacket häromdagen, och det var en sorglig syn vill jag lova. Mögligt läder, korroderade öljetter, vulkade sulor och torkat gummi. Barnens skor var dessutom för små. Det var väl i och för sig ingen större överraskning. Vi har inte riktigt haft anledning att prioritera varken skor eller stövlar de senaste åren. Crocs har täckt våra flesta behov. Men på sistone har det blivit rätt kallt.

Läs mer

Mary på Manhattan

Mary på Manhattan

21 May 2014

MANHATTAN, NEW YORK. Vi lämnade Staten Island igår, seglade norrut under Verrazano-bron, förbi Frihetsgudinnan och vidare upp mot Manhattan. För att lägga till vid en liten marina bara ett hundratal meter från nya World Trade Center. Och ja, det var naturligtvis riktigt häftigt. Vi har alltid drömt om att segla in i New York. Barnen var också uppspelta. Det här är onekligen något helt annat än vi är vana vid.

Läs mer

In i dimman

In i dimman

16 May 2014

OCEAN CITY – NEW YORK. Den kom i tisdags eftermiddag, drog in som ett kallt tjockt täcke med den nordliga vinden, sänkte temperaturen med närmare 15 grader på en kvart och gjorde allting drypande blött. Den för den här delen av USAs så ökända dimman var här. Sedan dess har den stundtals legat så tät att vi med nöd och näppe kunnat se vår egen masttopp. Och till skillnad från där hemma där dimma oftast sammanfaller med bleke, verkar det här inte finnas några som helst konflikter mellan dimma och vind.

Läs mer

22 år senare

22 år senare

13 May 2014

VIRGINIA BEACH. Jag åkte till USA som utbytesstudent när jag var tonåring, och placerades i en liten förort till Raleigh i North Carolina. Familjen jag bodde hos var trevlig, och jag trivdes bra. Tyvärr tappade vi kontakten ganska snabbt efter det att jag åkt hem. Det här var ju före Internets tid. Men så hittade jag mor och dotter på Facebook för några år sedan. Det visade sig att dottern hade gift sig med en av mina bättre vänner, de hade fått två barn tillsammans. Två barn födda samma år som Lovis och Otto.

Läs mer

Omslagsbarn

Omslagsbarn

12 May 2014

VIRGINIA BEACH. Lovis och Otto har blivit omslagsbarn igen. Den här gången i senaste numret av tidningen På Kryss. Bilden är tagen en ovanligt stilla dag utanför Tasmaniens ostkust för drygt två år sedan. Samma bild prydde omslaget av förra årets Watski-katalog.

Läs mer

UFO siktat utanför North Carolina

10 May 2014

FLORIDA – VIRGINIA. Jag hade legat och läst en stund när Ludvig lyfte på luckan och tittade in på mig. Han brukar göra så, för att se om jag somnat med lampan på. Men det hade jag inte den här gången. Så jag vinkade lätt för att visa att jag var vaken. Men den här gången hade han faktiskt något han ville säga. ”Jag såg just ett UFO”, sa han.

Läs mer

De vilda hästarnas ö

De vilda hästarnas ö

7 May 2014

CUMBERLAND ISLAND, GEORGIA. De krokiga ekgrenarna sluter sig likt en tunnel över oss. I träden hänger stora klasar av spansk mossa, som ger skogen en spöklik känsla. Men så öppnar landskapet plötsligt upp sig. Och framför oss ser vi det som en gång varit den praktfulla ingången till familjen Carnegies residens på Cumberland Island. Idag är ön nationalpark, och ruinerna står tomma. Det växer björnbär vid dess murar och vilda hästar betar i resterna av den pampiga trädgården. Men alla som en gång läst Den Store Gatsby kan föreställa sig de fester som en gång utspelats här.

Läs mer

Den förbannade spisen

Den förbannade spisen

30 Apr 2014

ST AUGUSTINE, FLORIDA. Vi måste köpa en ny spis, den gamla kollapsar vilken dag som helst. Och vi hade äntligen hittat en modell som borde passa. Den fanns i lager på West Marines webbutik – USAs största återförsäljare av båtprylar. Så jag la en beställning, med leverans till familjen Fredrikson för att underlätta det hela. Allt såg bra ut på nätet, men jag tyckte det var lite märkligt att jag inte fick någon bekräftelse på mejl. Så vi ringde och dubbelkollade. Och det var tur, för då fick vi reda på att beställningen kraschat. West Marine accepterar tydligen inte expressleverans för den som handlar med utländska kort. Inte för förstagångsköp, och inte i de fall som leveransadressen inte är den samma som kortinnehavarens adress. De behövde minst två extra bankdagar på sig för att kontrollera vårt kort

Läs mer

En otrygg uppväxtmiljö

En otrygg uppväxtmiljö

29 Apr 2014

ST AUGUSTINE, FLORIDA. Hägerhanen flyger fram och tillbaka mellan boet och buskaget. Han hämtar kvistar till sin hona, som noggrant placerar varje pinne på sin rätta plats. Paret är sent ute. I grannboet ligger redan fyra pyttesmå turkosa ägg, och två grenar bort är äggen redan kläckta och tre små ungar slåss om mammans uppmärksamhet. Våren har kommit till Florida, det råder febril aktivitet i fågelkolonin och guanodoften ligger tung över träsket.

Läs mer

Lurpassning på kanalen

Lurpassning på kanalen

23 Apr 2014

INTRACOASTAL WATERWAY, FLORIDA. En liten racerbåt närmade sig Mary af Rövarhamn. Den saktade ner, precis som alla andra båtar vi mött på kanalen. Motorbåtsägarna i Florida verkar ha begåvats med en ovanligt stor portion sjömanskap – det är trevligt. Men den här körde konstigt nära, som han hade något han ville säga. Och mycket riktigt. ”Are you from Sweden?” gastade han. Och det är vi ju, så Ludvig nickade jakande och pekade på flaggan. ”Then I have a cell phone for you.” sa han och pekade mot en termosliknande behållare i båten.

Läs mer

Nattens drama

Nattens drama

22 Apr 2014

INTRACOASTAL WATERWAY, FLORIDA. ”Vakna. Jollen har flugit överbord”, ropar Ludvig och skakar mitt ben. Jag sätter mig yrvaket upp, försöker förstå vad som hänt. Klockan är tre på natten, jag har bara sovit i en dryg timme. Nordan har slagit till med full kraft, och ankarkättingen vibrerar i den starka strömmen. ”Jag ser den fortfarande. Den flyter upp och ner”, ropar Ludvig från sittbrunnen. Jag sticker upp huvudet och ser hur han lyser på något vitt en bit söderut i floden.

Läs mer

En ny fas

En ny fas

19 Apr 2014

BAHAMAS – FLORIDA. Lovis vrider sig oroligt i sin koj. Hon har svårt att somna. ”Pappa, du kan väl lova mig en sak”, säger hon till sist. ”Att vi nån gång ska göra en lång resa igen. Och segla till nått varmt land, med fina stränder. Där man kan bada, och hoppa från peket och sånt. Snälla, det kan vi väl göra.” Jag hör hur hon svajar på rösten, gråten är inte långt borta. Jag känner hur sentimentaliteten väller upp inom mig. Får en klump i halsen, och kämpar mot tårarna jag också.

Läs mer

Kuba från ett lastbilsflag

14 Apr 2014

Vi är tidigt ute, och har turen att få plats på den smala järnbalken intill väggen. Där blir vi sittandes ett tag. Lastbilarna går inte på någon tidtabell, de går när de är fulla. Vi har blivit informerade om att färden ska ta oss till en ort som heter Caballería. Vi vet inte var den ligger eller hur lång tid det tar att åka dit. Kanske två timmar, eller fem. Oavsett, väl där ska man tydligen kunna byta till annat färdmedel för att fortsätta till staden Holguin. Och därifrån är det bara en knapp timmes bilväg till marinan där båten väntar. Förhoppningen är att vara hemma innan kvällen.

Läs mer

Skeppskyrkogården

Skeppskyrkogården

7 Apr 2014

HOGSTY REEF, BAHAMAS. Allt jag ser är två enorma vrak. Inget land, inget rev. Inget rytande skum. Trots att jag vet att det finns där, bara några sjömil bort. Vi närmar oss Hogsty Reef, något så ovanligt som en atoll mitt i Karibien. Det finns bara tre i hela Atlanten. Först på riktigt nära håll kan jag ana revet, och ett sandfärgat streck vid horisonten – den första av atollens två öar. Så låg att den bara syns när vi befinner oss uppe på vågtopparna. Så låg att inget kan växa.

Läs mer

Resans sista födelsedag

Resans sista födelsedag

4 Apr 2014

LITTLE INAGUA, BAHAMAS. Vi hänger på stranden hela eftermiddagen. Samlar snäckor, badar, klättrar på kalkstensklippor och går långa promenader. Först åt ena hållet, sedan åt det andra. Vi har aldrig sett så många stora snäckor som här. Kanske för att ingen tagit dem härifrån. Ingenstans ser vi något tecken på mänsklig närvaro. De enda fotspåren vi ser är våra egna. Inga stigar. Ingen bebyggelse.

Läs mer

Vär är alla?

3 Apr 2014

LITTLE INAGUA, BAHAMAS. När jag tänker Bahamas, då tänker jag på glitter och glamour. Lyxhotell, boutiquer och casinos. Vräkiga superyachter och enorma sportfiskebåtar. Kostymklädda herrar med stråhattar, cigarrer, parasolldrinkar, omgivna av unga vackra kvinnor med långa smala ben. En lekplats för Amerikas rika och berömda helt enkelt.

Läs mer

Försökskaninen

Försökskaninen

1 Apr 2014

PUERTO RICO – KUBA. Glädjeyran är stor ombord. Vi har fått napp, för första gången på flera veckor. Ludvig vevar in, jag hämtar kniven och barnen hänger ut över relingen för att se vad det är vi fått på kroken. Men glädjen lägger sig snart, när vi kan konstatera att det är en barracuda som nappat. Varför barracuda av alla fiskar? tänker jag och går in för att titta på sjökortet där jag får mina farhågor bekräftade. Vi har just passerat en grundbank, och sjökortet antyder att det finns korall på botten. Fisken kan vara ciguateraförgiftad.

Läs mer

Silverfisken

Silverfisken

28 Mar 2014

CULEBRITA, PUERTO RICO. Här på Isla Culebrita finns en naturlig havspool insprängd i berget. En sån där perfekt liten pool. Alldeles lagom djup, med kristallklart vatten och branta kanter. Som gjord att göra bomben i, titta på små fiskar och dyka efter stenar. Och det är precis vad barnen gjorde hela eftermiddagen igår. Även Otto, som annars är en mycket försiktig ung man när det kommer till vatten.

Läs mer

Great Tobago – Inget för barnrumpor

Great Tobago – Inget för barnrumpor

26 Mar 2014

GREAT TOBAGO, BRITTISKA JUNGFRUÖARNA. Vi hade bestämt oss för att försöka ta oss upp på Great Tobago, där fregattfåglarna häckar. Men vi förstod snart varför de har valt att slå sig ner just här. På Great Tobago får de vara i fred. Där bor inte en människa. Ön är naturreservat, och den enda skyddade viken är för liten för att charterbåtarna ska våga sig hit. Men framförallt så är terrängen mycket svårtframkomlig. Inte för att den är brant, vilket den i och för sig är. Inte heller för att är vegetationen är ogenomtränglig, för ön är inte särskilt frodig. Men det lilla växtliv som finns visade sig vara något av det mest ogästvänliga vi någonsin upplevt.

Läs mer

Pippilotta fyller åtta

Pippilotta fyller åtta

24 Mar 2014

ROAD TOWN, BRITTISKA JUNGFRUÖARNA. Lovis frågar om hon inte kan få prova att ta upp vårt ankare nån gång. Och jo, visst kan hon få det. Så Ludvig stiger åt sidan, och Lovis tar plats vid ankarspelet så som hon sett sina föräldrar göra så många gånger förr. Hon sätter en hand på vardera handtag, och börjar veva. Ja, till skillnad från de flesta andra större båtar så saknar Mary af Rövarhamn elektriskt ankarspel. Hos oss är det mankraft som gäller.

Läs mer

En magisk timme, i en förtrollad värld.

En magisk timme, i en förtrollad värld.

21 Mar 2014

VIRGIN GORDA, BRITTISKA JUNGFRUÖARNA. ”Kom, den här vägen” säger Lovis och försvinner in genom en smal skreva. Vi följer efter. På andra sidan öppnar sig en enorm katedrallik grotta som leder vidare till en tunnel. Vi tar oss allt djupare in. In i en labyrint av slingrande trädrötter, naturliga havsbassänger och jättelika stenskulpturer som formats av väder och vind. Det vore lätt att gå vilse, om det inte vore för ljudet från vågorna som slår in mot klipporna i väster.

Läs mer

Söndagsutflykt på Saint Martin

Söndagsutflykt på Saint Martin

17 Mar 2014

SAINT MARTIN, KARIBIEN. Vi har haft arbetsvecka på Mary af Rövarhamn. Vi har slipat, och målat och ägnat oss åt diverse underhållsarbete så som vi måste göra ibland för att hålla båten i skick. Men idag bestämde vi oss för att ta en paus i arbetet, för att göra en familjeutflykt. Vad gör man då en söndag, på Saint Martin? Jo, man packar picknick-korgen och åker till flygplatsen. Eller rättare sagt, den lilla badstranden Maho Beach precis bakom landningsbanan. Sedan är det bara att sätta sig och vänta.

Läs mer

Det som inte får hända

13 Mar 2014

SAINT MARTIN, KARIBIEN. Kanske har ni redan läst om det i tidningarna. Om Niklas och Karin ombord på svenska segelbåten Bull. Hur de var på väg från Florida till Bermuda. När båten började ta in vatten i högre takt än de kunde pumpa ut. Samtidigt som vindarna bara ökade, och vågorna växte. Besättningen räddades under dramatiska förhållanden, men fick lämna båten till sitt öde.

Läs mer

 Med hummer på schemat

Med hummer på schemat

7 Mar 2014

BARBUDA, KARIBIEN. Ombord på Mary af Rövarhamn är det absolut rättvisa som gäller. Annars får man barnens egen fackförening på sig, med ordförande Lovis i täten. Och hon är inte att leka med vill jag lova. Så igår, när barnen lyckades charma till sig fem humrar från vår guide som passade på att kolla till sina tinor på väg hem från fregattfågelkolonin. Ja, då fick barnen ett matematiskt problem att lösa. För hur delar egentligen två vuxna och två barn på fem humrar? Ett utmärkt praktiskt exempel till dagens mattelektion i barnens båtskola.

Läs mer

Den hungrige kameramannen

Den hungrige kameramannen

6 Mar 2014

BARBUDA, KARIBIEN. Barbuda har 1800 invånare, alla mycket måna om att behålla sin ö som den alltid har varit. Utan turister. Och bortsett från öns två exklusiva all-inclusive hotell för de rika och berömda finns här inte mycket att hämta i form av service. Bara ett fåtal rum att hyra i den enda byn, och någon enstaka gubbe som kör taxi vid sidan om. Men inga restauranger, knappt en mataffär värd namnet och definitivt inget som är öppet på helgerna. Detta är inget vi på Mary af Rövarhamn lider av, tvärtom. Men det är svårare för de som kommer hit med flyg.

Läs mer

Bästa resebloggen i år igen!

28 Feb 2014

SAINT FRANCOIS, GUADELOUPE. Vi hade just ankrat upp här bakom revet på Guadeloupes östra vingspets, när jag lyckades koppla upp mig på ett trådlöst nätverk tillräckligt länge för att ladda ner några mejl. Och i ett av dem berättade en bekant att han läst i tidningen att vår blogg röstats fram till bästa reseblogg i Travel Blog Awards 2013. För andra året i rad. Så himla roligt, även om det där med ”bästa” är lite subjektivt. Jag skulle snarare vilja säga att vår blogg är den med flest lojala läsare. Vi har närmare 10 000 besök i veckan. Och det är vi väldigt glada för. Så många tack för det fortsatta förtroendet. Vi hoppas ni vill hänga med ett tag till.

Läs mer

Med roddbåt genom kulisserna

Med roddbåt genom kulisserna

26 Feb 2014

INDIAN RIVER, DOMINICA. Kolibrifåglarna flyger från blomma till blomma, med vingslag så snabba att vi nästan misstar dem för insekter. I strandbrynet letar vadarfåglarna efter något ätbart, och i trädtopparna sitter kungsfiskaren och sjunger sin vackraste sång – ackompanjerad av spelande syrsor och det knirkande ljudet från båtens åror. Annars bara tystnad, till och med Otto är tyst.

Läs mer

Doften av Dominica

Doften av Dominica

24 Feb 2014

ROSEAU, DOMINICA. Otto för händerna till sin känsliga näsa. ”Jag luktar natuuur”, säger han med en belåten suck. Jag följer hans exempel, och känner en blandning och fuktig mossa och svavel. Doften av Dominicas regnskog – toppat med en lätt touche av myggmedel, och en fläkt av ganja från rastakillen vid bordet bredvid. Jag tar en klunk av min Kubuli, lutar mig tillbaka och försöker sammanfatta de senaste dagarna.

Läs mer

BB, båt eller badkar

BB, båt eller badkar

21 Feb 2014

LE MARIN, MARTINIQE. Vi fick ett mejl från Sveriges Radio häromdagen, de undrade om vi inte ville vara i ett program som Stina Wollter håller i på söndagskvällarna. Hon skulle ha en gäst som fött sitt barn hemma i badkaret, med tända ljus och en sovande familj – utan sjukvårdspersonal närvarande. Jag hade först lite svårt att se kopplingen. Jag brukar visserligen lite slarvigt säga att Lovis och Otto är födda på båten, men det är inte sant. De är födda på BB, och flyttade ombord först när de var några dagar gamla. Och tur var nog det, för mina förlossningar var inte helt okomplicerade. Däremot har jag träffat en fransk kvinna som faktiskt fött två av sina fyra barn ombord på familjens segelbåt. Och det hade tydligen gått bra.

Läs mer

Final. I år igen

Final. I år igen

12 Feb 2014

LE MARIN, MARTINIQUE. Medan vi har varit ute till havs har någon haft vänligheten att nominera vår blogg till Bästa Reseblogg i Travel Blog Awards 2013. Och igår upptäckte jag att vi är en av finalisterna. Kul överraskning, särskilt med tanke på att vi inte hade en aning om att tävlingen pågick. Men vi måste naturligtvis försvara vår titel från förra året. Så om någon av er läsare tycker att bloggen fortfarande håller måttet, så blir vi förståss jätteglada för varje röst vi får.

Läs mer

Den som väntar på något gott

Den som väntar på något gott

6 Feb 2014

FORT-DE-FRANCE, MARTINIQUE. När vi lämnade Santa Helena skulle det dröja 25 dygn innan vi satte våra fötter på landsbacken igen. Och det var inte utan att förväntningarna var rätt höga när det var dags för landstigningen i Franska Guyana. Kourou är ingen stor metropol, men fruktmarknaden var fantastisk och barnen fick sin efterlängtade glass. Jag hoppades också på internet, för första gången sedan vi lämnade Namibia sex veckor tidigare. Men mina förhoppningar grusades snabbt. Det mobila nätverket i Franska Guyana är inte värt namnet, och något öppet wifi hittade vi aldrig.

Läs mer

Sveriges yngsta världsomseglare

4 Feb 2014

FRANSKA GUYANA – MARTINIQUE. Tidigt i morse svensk tid korsade vi den väg vi seglade västerut för ganska exakt tre år sedan. Cirkeln är därmed sluten, vi har seglat jorden runt. Det är vi knappast ensamma om, men det känns ändå stort. Och det verkar faktiskt som Lovis (7) och Otto (6) just gått och blivit Sveriges yngsta världsomseglare, genom tiderna. Båda två.

Läs mer

Vatten, vatten överallt...

3 Feb 2014

FRANSKA GUYANA – MARTINIQUE. ”Vatten, vatten överallt… men inte en droppe att dricka”. Så lyder ett berömt citat. Hemingway om jag inte minns fel. Hur som helst, så känns det nu. Vi är omringade av hav. Och det har regnat i snart två veckor, med bara några korta stunders uppehåll. Våra regnställ är genomdränkta, och båten dryper av fukt. Möglet frodas, och mossan är inte långt borta. Ja, det är verkligen vatten överallt, i överflöd. Förutom möjligen i vattentanken då.

Läs mer

Djävulsön

Djävulsön

29 Jan 2014

DJÄVULSÖN, FRANSKA GUYANA. Lovis och Otto är på bästa tänkbara humör, de nästan studsar fram i de igenvuxna gångarna. Tydligt opåverkade av platsens tragiska historia far de in och ut genom taklösa celler, balanserar på trädrötter och gör parasol av stora blad. Jag försöker förklara. Hur 75000 fransmän satt fängslade här. Att mindre än tio procent kom levande härifrån. Barnen stannar upp, lyssnar artigt och trallar sedan vidare. De är oförmögna att ta in de grymheter som utspelats här.

Läs mer

Mary i rymdhamn

Mary i rymdhamn

27 Jan 2014

KOUROU, FRANSKA GUYANA. Men är det inte farligt? frågar många. Att segla runt på haven sådär. Och jo, visst kan det vara det. Man kan råka ut för pirater, stormar och monstervågor. Segla på isberg, obemannade spökskepp, sovande valar och halvsjunkna containrar. Drabbas av blindtarmsinflammation, trilla överbord eller få bommen i huvudet. Igår lärde vi oss att det också finns en viss risk för att bli träffade av en raket.

Läs mer

Amazonas akter om tvärs

Amazonas akter om tvärs

21 Jan 2014

BRASILIENS NORDKUST. Genom världens största regnskog rinner världens största flod. Amazonasfloden, vars 6400 kilometer långa vattendrag rymmer 20 procent av världens samlade färskvatten. Denna märktiga flod som varje dag spär ut den salta Atlanten med 770 miljarder liter färskvatten. Jag har hört att dess chokladbruna vatten kan synas flera hundra sjömil ut till havs. Men det verkar inte stämma. För där befinner vi oss nu, och Atlanten är lika blå här som överallt annanstans.

Läs mer

Vad är väl en bal på slottet

Vad är väl en bal på slottet

20 Jan 2014

BRASILIENS NORDKUST. Vi hade just tagit oss förbi de värsta vågorna kring kontinentalhyllan, kommit in på grundare vatten och satt kurs mot Ihla de Lencoes (Lakansöarna). Hela familjen var glad och förväntansfull. Området är nationalpark och ska vara fantastiskt vackert. Vi hade bestämt träff med kanadensiska barnbåten Myriam, skulle bada och leka några dagar och ge våra vänner en sista chans att övertyga oss om att göra dem sällskap i Amazonasdeltat. Vi skulle bara ladda ner lite ny väderinformation, för att försäkra oss om att det inte var något oväder i antågande. Ankarviken vid Lakansöarna ser rätt oskyddad ut.

Läs mer

Kluven fiskelycka

Kluven fiskelycka

17 Jan 2014

BRASILIENS NORDKUST. Ludvig har precis släppt ut fiskelinorna när knarrsignalen hörs. Det ljud som fiskerullen ger ifrån sig när vi har napp. Min blick söker sig bakåt. ”Guldmakrill”, ropar jag när jag ser en stor fisk hoppa långt där bak. ”En stor en”. Då ser jag att även Otto fått napp på sin vinda. Skit också, tänker jag. Fiskarna väger säkert tio kilo styck. Så mycket fisk kan vi inte ta hand om; vi har ingen frys ombord.

Läs mer

Inte vilket morgondopp som helst

Inte vilket morgondopp som helst

15 Jan 2014

FERNANDO DE NORONHA, SYDATLANTEN. Vattnet stänker 10-20 meter upp i luften när havsdyningen rullar in mot klipporna intill ankringen. Vattnet är grumligt, och sikten dålig. Men jag vet att de är där. Vi kan se dem ovanför ytan. Inte alls långt bort nu. Ibland hoppar de flera meter upp, gör de höga pirutter som gett dem sitt namn. Spinner Dolphins.

Läs mer

Lördagsgodis

Lördagsgodis

13 Jan 2014

ANTA HELENA – BRASILIEN. Det är lördag. Och lördag betyder lördagsgodis ombord på Mary af Rövarhamn. Lovis och Otto har en liten tradition. Att varje vecka bygga en godisaffär i LEGO. Ett bygge som jag på lördagen fyller till bredden med godis. Ju större bygge desto större urval i godisaffären. Men det finns en regel, affären måste se olika ut från gång till gång.

Läs mer

Fullsatt på Marys Inn

Fullsatt på Marys Inn

10 Jan 2014

När Ludvig väckte mig i morse berättade han att fyra noddisar satt på mantåget och gjorde sin morgontoalett. Jag log vid tanken, och drog mig sakta till minnes. Hur de kom igår kväll. Först hörde jag bara deras kraxande. Som kråkor. Sedan såg jag deras mörka skuggor i månskenet. Svarta skuggor i seglet. Nästan som fladdermöss i mörkret. Jag visste redan då vad de ville. De sökte en plats att vila.

Läs mer

En annan vardag

En annan vardag

9 Jan 2014

SANTA HELENA – BRASILIEN. Det har nu gått tio dagar sedan vi lämnade Santa Helena, och än är det långt till närmsta land. Vi får ofta frågor om vad vi göra hela dagarna här ute på havet. Jag har skrivit om detta förut, men det är nog ett tag sedan nu. Så jag kör en favorit i repris. Men generellt kan man säga, att till skillnad från seglare utan barn har vi aldrig svårt att få dagarna att gå – oavsett om vi är till sjöss eller i hamn.

Läs mer

Hemkomstångest

8 Jan 2014

SANTA HELENA – BRASILIEN. Det nya året är här. 2014. Hemkomståret. Vi kommer längre norrut för var dag som går. Närmare Sverige. Det faktum att det bara återstår ett drygt halvår på resan upptar allt större del av vår tankeverksamhet. Särskilt här ute till havs, där det inte finns så mycket annat som distraherar. Bara oändligt mycket tid för tankar och samtal. Kanske lite väl mycket.

Läs mer

Året som har gått

3 Jan 2014

JANUARI: Inviger året på Langkawi. Med kinesiska lyktor, middag och bål på stranden. Några dagar senare flyttar skeppsläkaren med familj ombord, och vi seglar mot Thailand. Lovis tappar sin 8:e tand på Koh Lipe. Vi besöker penistemplet på Koh Rok och barnen blir anfallna av apor på PhiPhi-öarna. Sedan åker vännerna hem och Mary af Rövarhamn flyttar in på Phukets Boat Lagoon Marina för diverse underhållsarbete

Läs mer

Sköna Helena

29 Dec 2013

SANTA HELENA – BRASILIEN. Jag står vid rodret, och Ludvig låter bojlinan gå. Det har blivit dags att segla vidare. Att sätta kurs mot Brasilien. Kanske gör vi ett stopp på Ascension eller Fernando de Noronha på vägen. Men innan vi styr ut till havs följer vi kusten söderut. I hopp om att få syn på de valhajar som siktats vid ön den senaste veckan. Barnen står redo längst fram i fören. Iklädda badbyxor och flytväst, beredda att hoppa i. Vi hoppas alla på att få simma med världens största fiskar.

Läs mer

Jul på Santa Helena

25 Dec 2013

SANTA HELENA, SYDATLANTEN. Det var vi, och familjen på den kanadensiska grannbåten Myriam som åkt in till land för att ta oss en titt på Santa Helenas årliga julparad. Vi var lite tidiga, så vi köpte en dricka och satte oss på trottoarkanten för att pusta ut en stund. Det var en ovanligt varm dag. Staden är byggd i en klippskreva. Det finns bara en gata, och den är både lång och brant. Vi hade gått hela vägen från hamnen upp till stans ände.

Läs mer

Stjärna i fjärran

23 Dec 2013

SANTA HELENA, SYDATLANTEN. Ludvig kryper ner i sängen. Trycker sin kalla kropp mot min. Påminner mig om att klockan är fyra, att det är min vakt. Jag suckar tungt, vill inte lämna värmen under täcket. Men så minns jag plötsligt. Det är inte vilken morgon som helst. Den är söndagen den 22 december år 2013, dagen då vi räknar med att komma fram till Santa Helena

Läs mer

Syskonkärlek

20 Dec 2013

Jag tänker ofta, att det är tur att de har varandra. Ensamma långseglarungar brukar bli lite lillgamla med åren. Medan Lovis och Otto blir mer sammansvetsade för var dag som går. De försvarar varandra i vått och torrt, och är de bästa tänkbara vänner. Förutom när de bråkar. För det gör de, mycket. Men det går i perioder, och just nu är de inne i en rätt dålig fas. Den här dagen är inget undantag. Det går en halvtimma, sedan börjar de igen. Skriker och skäller. Och gör varandra illa.

Läs mer

Atlantsafari

15 Dec 2013

NAMIBIA – SANTA HELENA. ”Titta på albatrossen”, säger Otto. ”Den springer på vattnet för att starta.” Nej, albatrosser finns inte så här långt norrut, rättar jag. ”Och albatrosser behöver vind för att starta. Det är alldeles vindstilla.” Jo, det är en albatross, envisas Otto. ”De kan visst starta utan vind. Det har jag sett på film.” Jag säger inget, fågeln ser onekligen ut som en albatross. Enorm mellan vingspetsarna, den flyger som en albatross också. Seglar fram, utan att röra på vingarna. Jag betraktar den en stund, försöker komma ihåg om albatrosserna vi såg runt Tasmanien och Nya Zeeland sprang på vattnet. Det gjorde de kanske, men där blåste det ju jämnt.

Läs mer

Vinkar farväl

14 Dec 2013

NAMIBIA -SANTA HELENA. Ett gäng sälar passerar framför båten, de är på väg norrut. Kanske för att fiska. De ser ivriga ut, nästan studsar fram på vattnet. Några andra verkar ha satt kurs på land. Tillbaka till sin klippa, hem till sina kutar. Hem till Afrika. Det Afrika vi nu bara anar som ett rosa band i öster. Namibias öken som sakta försvinner vid horisonten.

Läs mer

Gastar i spökstaden

Gastar i spökstaden

10 Dec 2013

LÜDERITZ, NAMIBIA. Vi susar fram genom öknen. Rutorna på den fallfärdiga Opeln är nervevade, ur högtalarna dunkar sköna hiphop-toner och vid ratten sitter 20-åriga Toivo och ser cool ut. Han är vår chaufför för dagen, och spanar vant in en antilop en bit från vägen. Vi stannar för att betrakta den en stund, förundras över hur den kan överleva i detta gudsförgätna område, där det bara regnar två dagar om året.

Läs mer

En kvinnlig seglares dilemma

En kvinnlig seglares dilemma

6 Dec 2013

UTANFÖR SYDAFRIKAS VÄSTKUST. Jag är så otroligt kissnödig. Men just när jag reser mig upp för att gå in på toaletten kommer den första vågen. Båten hamnar lite snett i surfen. Jag kastar mig över ratten, men misslyckas med att få upp aktern innan nästa våg är över oss. Den träffar snett bakifrån, får båten att skära ner så relingen är långt under vattenytan. Och just när jag fått båten på kurs igen, då bryter en tredje våg tvärs över aktern. Vattnet forsar över däck..

Läs mer

Ett fynd för den händige

4 Dec 2013

KAPSTADEN, SYDAFRIKA. Vi har haft en del problem med våra jollemotorer på sistone, den ena håller på att falla i bitar och den andra startar aldrig när det gäller. Så vi bestämde oss för att köpa en ny för några dagar sedan. Nej, inte ny förståss. Men nyservad. Det var i alla fall vad säljaren sa, innan han gick upp i rök. För den nya motorn dog redan under premiärturen, och vi hade plötsligt tre trasiga utombordare istället för två.

Läs mer

Efter regn kommer solsken....

Efter regn kommer solsken....

2 Dec 2013

KAPSTADEN, SYDAFRIKA. Om det bara kunde sluta blåsa. Vi har 20 sekundmeter, nästan jämnt. Med bara några timmars uppehåll var tredje dag eller så. Det vibrerar, knakar och slår. Så man blir helt galen. Och om vinden skulle lätta får man inte ens hänga upp sin tvätt på tork – på sin egen båt. Nej. Sånt passar inte här på Royal Cape Yacht Club, den kungliga båtklubben. Då får man en sträng tillrättavisning av självaste ”Commodoren”. Ja, herr ordförande kallar sig så.

Läs mer

Bakom Sveriges största resblogg

Bakom Sveriges största resblogg

29 Nov 2013

KAPSTADEN, SYDAFRIKA. De flesta har en hobby, min är att blogga. Jag tycker om att skriva och fota, att berätta. Men någon måste lyssna också. Det är viktigt, helt avgörande faktiskt. Kommentarer, små meddelanden och gillanden – det är sådant som får mig att fortsätta. Att bloggen är ett bra sätt att dokumentera vår resa, visa upp våra sponsorer och hålla familjen uppdaterad. Det är bara positiva bieffekter.

Läs mer

Dimma vid stormarnas kap

Dimma vid stormarnas kap

26 Nov 2013

KAPSTADEN, SYDAFRIKA. I Simon’s Town blåser det jämnt, och hårt. Så hårt att det kan gå veckor innan det är möjligt att gå ut ur hamnen. Än mindre gå söderut för att runda ”Stormarnas kap”, som de gamla sjöfararna kallade Godahoppsudden. Men idag utlovas en lätt bris, så iväg bär det. Redan klockan fem på morgonen, den här chansen får vi inte missa.

Läs mer

Äventyrliga familjer emellan

Äventyrliga familjer emellan

25 Nov 2013

SIMON’S TOWN, SYDAFRIKA. Häromdagen fick jag ett mejl från en svensk kvinna som har tre barn tillsammans med en sydafrikansk man. Hon berättade att de seglat i Karibien de senaste två åren, men att familjen nu var hemma i Kapstaden för en kort paus innan de fortsätter ut på Stilla Havet. De hade blivit tipsade om att det låg en svensk båt i hamnen och undrade om vi ville ses. Det ville vi förståss. Men jag tyckte det var något bekant över deras namn. Så jag googlade, och polletten trillade ner.

Läs mer

Stängt för inventering

Stängt för inventering

18 Nov 2013

SIMON’S TOWN, SYDAFRIKA. Det sägs att Sydafrika är ett av världens billigaste och bästa länder för att bunkra mat, och det kan nog stämma. Utbudet är fantastiskt jämfört med vad vi är vana vid, och priserna humana. Bäst sedan Panama, utan tvekan. Båten är som vanligt full till bredden, men det går alltid att klämma in lite till. Det gäller att passa på. Man vet ju aldrig när nästa möjlighet ges. Ibland kan det dröja flera månader.

Läs mer

Cigarr eller piraya?

17 Nov 2013

Om man inte vet vart man är på väg så kommer man kanske inte dit. Och i den riskzonen befinner vi oss just nu. Vi kan inte bestämma om vi ska ta vägen hem via Amazonas eller Kuba. Korsa Atlanten ska vi hur som helst, vindar och strömmar blir mer fördelaktiga så, men frågan är alltså vart vi ska sätta kurs. Det må vara ett angenämt val, men vi kan lik förbaskat inte bestämma oss, och det är hög tid. Vi avseglar från Sydafrika om en dryg vecka.

Läs mer

Tunga kroppar på trötta ben

Tunga kroppar på trötta ben

15 Nov 2013

TAFELBERGET, SYDAFRIKA. I Sydafrika finns nästan inga trottoarer, inga cykelbanor. Och även om de fanns skulle ingen använda dem. I vart fall inga vita. För det här är de bilburnas land. Landet där man hellre kör för rött än att stannar sin bil efter mörkrets intrång. Där man bor bakom höga murar och elsträngsel, äter meterlånga kringelkorvar med pommes och sköljer ner med mängder av öl och läsk. Allt medan rugbyn rullar på teven.

Läs mer

Årets mest efterlängtade dag?

Årets mest efterlängtade dag?

11 Nov 2013

Ludvig, Lovis och jag fyller alla år inom loppet av några veckor i mars och april. Sedan är det ett låååååångt uppehåll till Ottos födelsedag. Den 9:e november. Sju månaders nedräkning. Och eftersom det här med tid är lite abstrakt för barn har vi sagt till Otto att han kommer att fylla år i Sydafrika. Men det visade sig vara ett misstag. För Otto har inte kunnat slappna av på ett halvår. Tyckt att vi måste segla på, stressat och tjatat. Allt för att komma fram till Sydafrika snabbare.

Läs mer

Farmor & farfar, tomten och brevbäraren i ett

Farmor & farfar, tomten och brevbäraren i ett

7 Nov 2013

23 kilo väger väskan, rapporterade farfar Sven några dagar innan han åkte. Väskan som bara innehöll våra grejer. Inget annat. Och det var innan han hämtade ut nya datorn, köpte de extra tangentborden, tomteskummet och alla godisbilar. Så det var inte utan att vi var lite nervösa där vi stod på flygplatsen igår. Tänk om bagaget försvann, eller fastade i tullen

Läs mer

Pingvinguiden

Pingvinguiden

4 Nov 2013

Vi är lite kluvna till det här med att anlita guider. Lovis och Otto har sällan tålamod att lyssna någon längre stund. Och Ludvig och jag känner oss friare när det bara är vi själva, det brukar bli mer spontant och avslappnat så. Samtidigt som en bra guide kan upptäcka saker som man själv aldrig skulle se. Och precis så var det igår.

Läs mer

Vår första dag i Simonstown

Vår första dag i Simonstown

28 Oct 2013

SIMONSTOWN, SYDAFRIKA. Ångloket tutar för avgång mot Kapstaden. Men just idag åker vi ingenstans. Det är första dagen i hamn efter några dygn till havs. En sån där dag när man fortfarande är lite trött, och gärna tar det lugnt. En dag att stuva undan flytvästar och sjökläder, tvätta båten fri från salt och känna av stämningen på nya stället.

Läs mer

Där Indiska Oceanen kysser Atlanten

Där Indiska Oceanen kysser Atlanten

27 Oct 2013

CAPE AGULHAS, SYDAFRIKA. Vi har just rundat Cape Agulhas, Afrikas sydligaste udde. Där Indiska Oceanen möter Atlanten. Därmed har vi korsat alla de tre stora världshaven, och är tillbaka i det hav där allting började för drygt tre år sedan. Nu ska vi bara korsa Atlanten tre gånger till, en gång på höjden och två gånger på bredden. 12 000 sjömil. Sedan räknar vi med att vara hemma igen, lagom till skolstart 2014.

Läs mer

Kalla vatten värmer bäst

Kalla vatten värmer bäst

26 Oct 2013

SÖDER OM AFRIKA. Plötsligt ser vi ett par fransiga fenor sticka upp ur vattnet bredvid båten, lik ett par jättelika fiskarhandskar. Första gången vi såg något liknande dröjde det en stund innan vi förstod vad det var. Numera är det en välbekant, men efterlängtad syn. Det är en säl, den första vi sett sedan vi lämnade Nya Zeeland för ett och ett halvt år sedan

Läs mer

Vad gör vi här egentligen

Vad gör vi här egentligen

22 Oct 2013

EAST LONDON, SYDAFRIKA. När man inte bott i Sverige på tre år får man inte särskilt mycket post. Men det händer då och då. Våra kära postombud hemma i Sverige hör då av sig om det är något viktigt som vi måste ta ställning till.

Läs mer

Jag kissar på mig

Jag kissar på mig

21 Oct 2013

EAST LONDON, SYDAFRIKA. Jag finner mig sittandes på golvet under spisen. Med en gryta i knät, och alla de prylar som legat på navigationsbordet utspridda runt mig. Också halkduken. Och vårt sista svenska tangentbord, nu i flera delar. Jag känner något varmt rinna längs ena benet. Instinktivt tror jag att det är blod, men förstår snart att det är urin. Jag har kissat på mig.

Läs mer

Mot pingvinerna

Mot pingvinerna

18 Oct 2013

RICHARDS BAY, SYDAFRIKA. Tiden går. Vi har snart tillbringat en hel månad i Richards Bay, och det är hög tid att lämna girafferna och flodhästarna bakom oss för att segla söderut mot pingviner och sälar. Under goda förhållanden ligger Godahoppsudden bara en dryg vecka bort. Men förhållandena är allt annat än goda.

Läs mer

Sjöbjörnar på savannen

Sjöbjörnar på savannen

14 Oct 2013

MKUZE GAME RESERVE, SYDAFRIKA. Jag drog igen bildörren med en smäll. Sedan kom skriket. Lovis hand var i kläm. Hela handen. Ungefär samtidigt upptäckte våra vänner att de glömt sin väska hemma. Den väska som innehöll kläder till deras tre barn, och blöjor till minstingen. Vi befann oss långt ute i ödemarken. I Mkuze viltreservat. Det man inte har med sig dit, det får man klara sig utan.

Läs mer

En ulv i giraffkläder

En ulv i giraffkläder

11 Oct 2013

RICHARDS BAY, SYDAFRIKA. Hela familjen är för en gångs skull helt ense. Girafferna är savannens häftigaste djur. Så vackra och ståtliga. Världens högsta. Och så overkliga, som hämtade ur fantasins värld. Lovis och Otto misstänker att en växtätande dinosaurie kan ha haft ett finger med i spelet.

Läs mer

Propellerthrillern

Propellerthrillern

8 Oct 2013

RICHARDS BAY, SYDAFRIKA. En ny motor med ett par hästkrafter mer än den förra borde rimligen betyda mer fart. Men så blev det inte i vårt fall. Tvärtom faktiskt. Vi har krupit fram i fyra knop ända sedan vi lämnade Thailand. Så lagom roligt med tanke på den investering som en ny motor innebär. Men det finns hopp. För det hela kan troligen förklaras med att den nya motorn kräver en kraftigare propeller.

Läs mer

Där noshörningar pudrar näsan

Där noshörningar pudrar näsan

7 Oct 2013

HLUHLUWE-iMFOLOZI, SYDAFRIKA. Vi stannar bilen för att betrakta en noshörningshona och hennes unge som betar bakom buskarna intill vägen. Nationalparken Hluhluwe-iMfolozi är känd för sina många noshörningar, och vi har redan sett flera stycken på lite avstånd. Både de trubbnosiga, och de mer ovanliga spetsnosiga. Den här lilla familjen tillhör de trubbnosiga, det är den största arten. Och de är nära, så nära att jag kan känna lukten av dem

Läs mer

Grannsamverkan

Grannsamverkan

1 Oct 2013

RICHARDS BAY, SYDAFRIKA. Vi sover rätt länge om morgnarna. Till skillnad från 7-årige Olivier kanadensiska grannbåten Myriam. Morgontidiga är också de apor som bor här på Zululand Yacht Club. Och imorse när Olivier satt på sin båt och väntade på att Lovis och Otto skulle vakna såg han hur några apor smög sig ombord på vår båt och snodde med sig både skor och badleksaker. Vad de nu skulle ha dem till. Men då fick Olivier fart. För här skulle minsann ingen apa komma och sno hans kompisars grejer ostraffat.

Läs mer

En flodhäst under båten

En flodhäst under båten

30 Sep 2013

RICHARDS BAY, SYDAFRIKA. Våra sydafrikanska vänner på kompisbåten Goody tog med oss på en solnedgångskryssning i iSimangaliso Wetland Park häromdagen. Bufflar och antiloper betade vid vattenbrynet, krokodilerna plaskade i strandkanten och flodhästarna frustade precis intill båten. Allt medan den röda solen gick ner över savannen. Det var riktigt häftigt, och för första gången kände jag att vi verkligen var framme i Afrika.

Läs mer

Afrikas röda sol

Afrikas röda sol

20 Sep 2013

RICHARDS BAY, SYDAFRIKA. Vi kom fram till Richards Bay tidigt imorse. Elva dygn efter det att vi lämnade Moramba Bay på nordvästra Madagaskar. Räknar vi bort det korta stopp vi gjorde i Moçambique i väntan på bättre vindar tog hela resan tio dygn. Tio dagar och tio nätter till sjöss, tio soluppgångar och tio solnedgångar.

Läs mer

Härligt, härligt men farligt, farligt

Härligt, härligt men farligt, farligt

18 Sep 2013

Vi ser dem hela tiden nu. Varje dag, varje timme. Varje ljus minut. Vi på väg söderut, mot kallare vatten. De på väg norrut, mot varmare vatten. Deras blås syns som rökpuffar i fjärran. De kastar sina enorma kroppar upp ur vattnet för att sekunden senare åstadkomma plask så stora att de syns på flera sjömils avstånd. Knölvalarna, dessa havets jättar som graciöst lyfter sina stjärtfenor och dyker när vi kommer dem för nära.

Läs mer

Marlin hela veckan

Marlin hela veckan

16 Sep 2013

Vi har ett lite kluvet förhållande till fiske. Det är ett fantastiskt tillskott av färsk mat, men det är trots allt ett liv man tar. Vi brukar därför undvika att dra upp mer fisk än vi orkar äta. Men när vi förra söndagen håvade in en Blue Marlin på 20 kilo kände jag att vi kanske tagit oss vatten över huvudet. Saltet räckte till att torka en tredjedel av fisken. Resten klämde vi in på kallaste platsen i kylen, och sedan var det bara att börja äta. Så här gick det, dag för dag:

Läs mer

Den gröna blixten

Den gröna blixten

13 Sep 2013

”Jag ser den, jag ser den!” gastar Otto i högan sky och pekar uppspelt mot horisonten. Jag ser den också. En grön fläck, ett intensivt ljussken precis där solen gått ner. Det hela är över på bara några få sekunder. Men det råder ingen tvekan om vad vi just beskådat. The Green Flash – detta bland långseglare så välkända ljusfenomen som alla pratar om, men få verkligen har sett.

Läs mer

Ett sista möte

Ett sista möte

9 Sep 2013

Madagaskar har just försvunnit utom synhåll när ett vitt streck dyker upp i horisonten framför oss. Det är Nosy Chesterfield, en ensam liten sandö 25 sjömil ut från kusten. Helt utan beväxning. Bara skyddad av ett litet rev i nord väst, helt öppen mot havet i syd och i ost. Och så låg att vågorna måste skölja rakt över den när det går lite sjö. Men idag är det bleke, så stilla att man knappt kan skilja himmel från hav.

Läs mer

Drömfisken

Drömfisken

8 Sep 2013

Jag har just tagit fram skolböckerna och förberett den här överseglingens första mattelektion när jag hör ett bekant ljud utifrån. Knarrsignalen. Vi har fisk. Det blir full aktivitet ombord. Ludvig ger sig i kast med att veva in fisken. Jag förbereder huggkrok, kniv och skärbräda. Medan barnen vimsar runt och letar efter sina flytvästar så de kan gå ut och kolla vad det är vi har fått på kroken.

Läs mer

Där allting kan hända

Där allting kan hända

7 Sep 2013

MORAMBA BAY, MADAGASKAR. Vi kryssar mellan öar formade som gigantiska svampar, förbi gräsmattor av sjögräs. Längs stränder där baobabträd sträcker sig mot himlen likt uråldriga jättar.

Läs mer

Stränder utan fotavtryck

Stränder utan fotavtryck

6 Sep 2013

NOSY SABA, MADAGASKAR. Jag står med vatten upp till armhålorna och försöker hålla jollen utanför de brytande vågorna medan Ludvig startar motorn. På femte rycket går den igång. Jag andas ut och häver mig upp i jollen medan Ludvig styr ut mot Mary af Rövarhamn. Vinden har vridit på norr och ökat i styrka. Den ankarplats som för två timmar sedan var platt som en pannkaka håller nu på att förvandlas till en farlig fälla. Vi måste därifrån, annars slutar vi på revet.

Läs mer

Idag tankar vi diesel

Idag tankar vi diesel

2 Sep 2013

NOSY BE, MADAGASKAR. När man behöver tanka sin båt i Sverige lägger man till vid närmsta sjömack, fyller, betalar och kör iväg. Ungefär som när man tankar sin bil. Det hela tar kanske en kvart, beroende på hur mycket bensin eller diesel som tankarna rymmer. I de flesta länder är det lite mer komplicerat än så. Madagaskar är inget undantag.

Läs mer

Snorkfröken tipsar

Snorkfröken tipsar

30 Aug 2013

Otto springer runt runt på däck. Hänger ut över relingen, identifierar än den ena än den andra fisken, jämför storlekar och pratar i ett. Han älskar fisk, allt med fisk. Och här finns de i överflöd. Båten är helt omringad. Det ser ut som vi har ankrat i ett akvarium. Ett mycket trångbott sådant.

Läs mer

En kameleont i örat

En kameleont i örat

28 Aug 2013

NOSY KOMBA, MADAGASKAR. Nästan hälften av världens 150 arter av kameleonter finns här på Madagaskar. Men de är svåra att få syn på. Inte för att de kamouflerar sig, som man skulle kunna tro. Ryktet att kameleonten ändrar färg efter sin omgivning är nämligen inte sant. De byter visserligen färg, men mer för att kommunicera med varandra än för att gömma sig

Läs mer

Omseglade

Omseglade

26 Aug 2013

NOSY BE, MADAGASKAR. Idag hände det igen. Vi blev omseglade av en lokal fraktbåt. En flytande brädhög, som läckte som ett såll och hade nästan lika mycket hål som duk i sina lappade segel. Mary af Rövarhamn är visserligen ingen racingmaskin, men det är bannemej ett under att de lokala båtarna seglar så väl.

Läs mer

Havsblomman

Havsblomman

23 Aug 2013

RUSSIAN BAY, MADAGASKAR. Vi har de senaste åren sett många djur som vi inte visste fanns innan vi gav oss ut på den här resan. Här är ännu ett. Upphittat på nordvästra Madagaskar, längst ut på en lång sandudde i extremt lågvatten. Långt från närmsta rev.

Läs mer

Damm, svett och ryggskott

Damm, svett och ryggskott

22 Aug 2013

Mary af Rövarhamn fyller 37 år i år, vilket är en hög ålder med tanke på det tuffa liv hon lever. Hon är visserligen i gott skick, stark som få och skyddar oss i alla väder. Men hon kräver en hel del kärlek i gengäld. Mer än de flesta andra båtar. Särskilt i jämförelse med en plastbåt.

Läs mer

Krokodilen

Krokodilen

19 Aug 2013

RUSSIAN BAY, MADAGASKAR. Ni som följer oss på Twitter vet att några lokala killar försökte sälja en krokodil till oss häromdagen. Den låg surrad i kanoten, livs levande. Visserligen bara en unge, max två meter lång. Men vi det spelade inte någon roll. Någon krokodil ville vi inte ha ombord. Så vi avböjde erbjudandet, och så gjorde våra båtgrannar. Men historien slutade inte där.

Läs mer

En dag att minnas

En dag att minnas

14 Aug 2013

KINN, NORGE. Det blåste liten kuling och regnade på tvären när vi styrde in mot den lilla kajen på ön Kinn längst västerut i den norska ytterskärgården. Det var den 14 augusti 2007, och vi hade kommit för att gifta oss. Jag hade fortfarande fullt sjöställ på, vattnet droppades från näsan och håret hängde i stripor. Om en timme skulle jag stå inför prästen.

Läs mer

Lyx i vår smak

Lyx i vår smak

12 Aug 2013

Det finns ingen väg som leder hit, inga affärer, inget hotell. Bara en liten strand, några hyddor och en skyddad ankarvik där seglare kastar sitt ankare då och då. Här har österrikaren André valt att slå sig ner. Som den ende vite mannen i byn. I en hydda lika enkel som alla andras. Och här har han öppnat en liten restaurang.

Läs mer

Hos polisen i Hell-Ville

Hos polisen i Hell-Ville

9 Aug 2013

Vi är i stan för att förlänga vårt visum. En dam visar oss genom polismyndighetens slitna lokaler, sicksackar mellan tjänstemän som knappar på skrivmaskiner under nakna lysrör. Några barn leker på det skitiga golvet. Utanför rum nummer fyra blir vi ombedda att sätta oss ner på en träbänk. En skylt avslöjar att kvinnan bakom draperiet heter Fru Hanta, och är chef för immigrationsfrågor i regionen. Vi har kommit rätt.

Läs mer

Borta bra men hemma snart

Borta bra men hemma snart

6 Aug 2013

Det har gått tre år sedan vi bytte vardagens ekorrhjul mot ett liv till havs. Sedan dess har vi tillryggalagt 30 000 sjömil, korsat tre världshav och besökt 35 länder på sex kontinenter. Vi har simmat med hajar, sjölejon och sköldpaddor.

Läs mer

Artikel om familjen Hammarberg

Artikel om familjen Hammarberg

5 Aug 2013

Nu har familjen Hammarberg, en av de äventyrare som vi sponsrar, varit ute på sin världsomsegling i 3 år. I dagens Sydsvenskan berättar Linda lite om tankarna på hur det blir att komma hem.

Läs mer

Gränslös kärlek

Gränslös kärlek

5 Aug 2013

De sågs för första gången i Panama, för mer än två år sedan. Sedan dess har de träffats på några av världens mest exotiska platser. De har surfat, klättrat och fiskat tillsammans. Letat skatter, snorklat med hajar och utforskat otaliga obebodda öar.

Läs mer

Kapet vi hellre hade varit utan

Kapet vi hellre hade varit utan

29 Jul 2013

”Stor våg” ropar jag till Ludvig som står vid rodret och försöker hålla båten på kurs i den höga sjön. Han parerar så att vågen bryter rakt bakifrån, och båten surfar fram i 10-12 knop. Den här gången gick det bra, Iibland misslyckas han. Då träffar vågen oss i sidan och välter omkull båten så babords däck hamnar långt under vattenytan. En gång slås vi ner så långt att vattnet forsar in i sittbrunnen. Sekunderna innan båten reser sig upp igen är några av de längsta i mitt liv.

Läs mer

Solnedgångsvalen

27 Jul 2013

Vi lättar ankar strax efter lunch, hissar våra segel och sätter kurs norrut i sundet mellan Madagaskar och Ile Sainte Marie. För var timme som går ser jag seglens skugga växa på vattnet, allt medan solen sakta sjunker i väster. Mot slutet av eftermiddagen försvinner den ner bakom Madagaskar som ett glödande klot. Färgar molnen i dess väg röda som blod, och får himlen av skifta i guld och orange.

Läs mer

Nu får det vara nog!

Nu får det vara nog!

24 Jul 2013

I eftermiddags skingrades molnen, och solen visade sig för första gången på fem dygn. Det måste naturligtvis firas. Vi beslutade oss för en fika på stan, och tog jollen in till Ambodifotatra som är huvudort här på ön.

Läs mer

Den hårda skolan

Den hårda skolan

23 Jul 2013

Jag hör ett barn skrika till och tar mig med viss möda ut genom luckan. Jag är hemma med ryggskott, medan Ludvig och barnen gett sig ut i det ruskiga vädret för att segla jolle. Jag ser mig omkring och får syn på dem en bit bort. Som jag trodde, jollen har kapsejsat.

Läs mer

Stora valdagen

Stora valdagen

19 Jul 2013

Vi har varit lite besvikna över att vi sett så lite val hittills på resan. Men har förstått att det är en fråga om tajming, att vara på rätt plats på rätt tid.

Läs mer

Över ån efter vatten

Över ån efter vatten

18 Jul 2013

Vi hade hört att det skulle finnas lemurer på Ile aux Nattes, den lilla ön söder om Sainte Marie. De ville vi gärna se. Så i morse ankrade vi utanför ön, tog jollen in till land och började gå längs den enda stigen vi såg. Den förde oss till fyren, sedan tvärs genom ön till stranden på andra sidan. Genom enkla små byar, över vattendrag och broar, genom åkrar, risfält och skogar. Vi gick i nästan två timmar. Utan att se en enda lemur.

Läs mer

Mary i rövarhamn

Mary i rövarhamn

17 Jul 2013

Många fruktar piraterna i Indiska Oceanen. Iskalla somaliska pirater som de senaste åren har bordat hundratals fartyg, rövat allt de kommit åt och tagit stora besättningar som gisslan. Men sjöröveri är inget nytt i Indiska Oceanen. Redan på 1600-talet, när bytena i Karibien blev allt magrare, begav sig piraterna till Indiska Oceanen, lockade av de stora rikedomar som de europeiska handelsfartygen förde med sig hem från Indien och Kina.

Läs mer

Natt på havet

13 Jul 2013

Mörkret har lagt sig, och de sista ljusen från Réunion har försvunnit ner i havet. Ljusen som fick ön att glimma i skymningen, som den guldklimp den verkligen är. Nu återstår bara himmel och hav. Månen skiner inte, ändå urskiljer mina vidgade pupiller varenda våg. Det nattsvarta vattnet, fläckarna av vågskum. Det är stjärnorna som lyser upp havet.

Läs mer

Le Volcan

Le Volcan

12 Jul 2013

Solen skiner här uppe, ovan molnen. Den värmer skönt, men det ligger fortfarande frost i skuggan av de största stenbumlingarna. Ibland sveper enstaka moln in över oss, och förvandlar omgivningen till spöklik fuktig dimma. Då känns det som temperaturen sjunker med tjugo grader.Vi ökar tempot, för att hålla värmen. Men det kostar på, luften här uppe är så mycket tunnare än vi är vana vid.

Läs mer

Fångar vid drömmarnas kaj

9 Jul 2013

Inloppet till hamnen här i St Pierre ligger granne med en av Réunions populäraste surfvågor. Jag hade läst någonstans att så länge vågsurfarna är ute anses inloppet säkert. Och det var med den lite ovanliga måttstocken i åtanke som vi förra söndagen under de mest gastkramande förhållanden lät vågorna föra Mary af Rövarhamn i hamn, med en knapp meter under kölen och mindre än femtio meter från närmsta surfare.

Läs mer

Vi vandrar i nya skor

Vi vandrar i nya skor

9 Jul 2013

Vi gillar att vandra. Eller rättare sagt, vi tycker om att vara ute och gå i naturen. Och våra promenader tenderar att ta oss till allt högre höjder, längre och längre bort. Réunion lär erbjuda några av världens bästa vandringsleder, så vi tänkte oss en lite längre tur med övernattning den här gången. Men eftersom vi saknar alla de rätta prylarna – ryggsäck, tält, spritkök, liggunderlag, sovsäckar och allt det där – bokade vi in oss på vandrarhem. Och lika bra var nog det, för det är vinter här på Réunion. Dagarna är korta och nätterna uppe i bergen så kalla att det ryker ur munnen.

Läs mer

Min dansande frisör

Min dansande frisör

5 Jul 2013

Salongen är liten och enkel, skyltarna handmålade och färgglada. Stället ser egentligen inte mycket ut för världen. Men det är något som får mig att gå över gatan, öppna dörren och gå in. Plötsligt sitter jag där, i fristörstolen. Och bakom mig står en storvuxen man i äldre medelåldern, med vänligt leende och rufsigt grått hår. Vi har kommit till det där ögonblicket när jag ska tala om varför jag är där, hur jag vill bli klippt. Men han talar bara franska.

Läs mer

Nyförälskade

Nyförälskade

5 Jul 2013

Vi såg redan på avstånd att vi skulle tycka om Reunion, det kändes i hela kroppen. Och efter gårdagens rekogniseringstur är förälskelsen total. Ja, frågan är om vi någonsin kan få nog av den här ön.

Läs mer

Frihet till varje pris

Frihet till varje pris

28 Jun 2013

Premila sträcker ut handen och pekar på ett stort bränt berg rakt framför oss. ”Le Morne” säger hon med allvar i rösten. Men jag tycker mig också ana en viss stolthet. Le Morne är en symbol för slavarnas frihetskamp, och precis som de många andra mauritier kom Premilas förfäder hit som slavar för att arbeta på sockerfälten.

Läs mer

Sliter mitt hår

Sliter mitt hår

26 Jun 2013

Jag är inte särskilt fåfäng. Använder sällan smink eller smycken. Och lägger inga pengar på kläder. Men om någon frågar mig vad jag saknar mest med Sverige lyder svaret: Min frisör.

Läs mer

Början på en fin vänskap

Början på en fin vänskap

24 Jun 2013

Premila och Vijesh sitter på kajen och betraktar den ljushyade lilla familjen när de äter sin lunch på däcket av en av de segelbåtar som ligger i hamnen. I aktern svajar en blå och gul flagga, som de inte känner igen. Båten har nog färdats långt, men ser liten ut jämfört med de flesta andra båtar i hamnen. ”Tror du verkligen att de bor på båten?” frågar han. ”Nej, nej, det kan de väl aldrig göra”, svarar hon och skrattar åt sin man. En sån otänkbar tanke.

Läs mer

Så firar vi årets kortaste dag

Så firar vi årets kortaste dag

21 Jun 2013

”I Sverige kan alla prata svenska och det finns fler lakritspipor än man kan äta. Men inga kokospalmer och bara en sorts bananer. På vintern är det mörkt nästan hela dagen, sjöarna fryser till is som är så stark att man kan köra bil på den och ibland är det så kallt att det ryker ur munnen”. Barnens ögon blir allt större. ”Berätta mera, berätta mera”, ropar båda i kör. Lovis och Otto vill veta allt om det konstiga landet i norr. Det som de kallar sitt hemland, men har så svårt att minnas.

Läs mer

Blåst på utsikten

Blåst på utsikten

20 Jun 2013

”Ingenting i hela världen kan stoppa mig från att klättra upp för det här berget”, säger Lovis målmedvetet medan hon långsamt tuggar sig uppför. Drar sig upp i buskar och rötter. Ömsom kravlande, ömsom klättrande. Det är stenigt, lerigt och brant. Och så regnar det – bara lite lätt till en början, men allt mer desto längre upp vi kommer. Fotografen inom mig svär högt. Utsikten måste vara fantastisk här uppe, på över 800 meters höjd. Men idag vandrar vi i dimma. Molnen omsluter oss, och vi ser bara några meter framför oss.

Läs mer

En helt annan resa

En helt annan resa

19 Jun 2013

Trots att Ludvig och jag aldrig ångrat att vi vigt mer än ett decennium av våra liv åt den resa vi nu genomför händer det att vi drömmer om helt andra saker. Sånt som andra gör, de som inte har en båt. Backpacka i Asien, åka transiberiska järnvägen, bestiga Kebnekaise eller bila genom Afrika.

Läs mer

Hajmat

Hajmat

13 Jun 2013

Mauritius lokale segelmakare är ombord för att hämta upp två av våra segel som behöver lite omvårdnad. Han tittar på surfingbrädan som är surrad längs relingen, sedan tittar han på mig. Ska ni till Réunion? frågar han sedan allvarligt. Och så berättar han. Om hajattackerna på grannön. Elva på två år, fyra med dödlig utgång. Samtliga surfare. Den senaste för en dryg månad sedan. En ung fransman, vars nyblivna fru låg på stranden och solade. Det var deras smekmånad.

Läs mer

Redo för nästa fas

Redo för nästa fas

10 Jun 2013

Rodrigues har erbjudit precis den mjukstart i civilisationen som vi behövde efter Chagos. Hela ön har bara 40 000 invånare. Alla är avslappnade och trevliga, och ingen har bråttom. Ibland är tempot så lågt att jag undrar om folket här inte inspirerats av öns urinvånare, jättesköldpaddorna.

Läs mer

Råttan har lämnat skeppet

Råttan har lämnat skeppet

7 Jun 2013

Den lilla råttan prasslar runt bland plastpåsarna under vasken i hopp om att finna något gott att äta, när dörren plötsligt öppnas och en människohand ställer in en skål full med de mest inbjudande och väldoftande små godbitar. Råttan, som är försiktig av naturen, närmar sig först med stor misstänksamhet. Men blir snart så förtjust att den tömmer nästan hela skålen

Läs mer

Det kan alltid bli värre

Det kan alltid bli värre

4 Jun 2013

När jag var liten sa alltid min mamma att jag skulle tänka på de svältande barnen i Afrika, varje gång jag klagade över någon orättvisa i mitt liv. Jag minns att jag tyckte det var befängt, vad hade de med mig och göra? Det hjälpte väl inte mig. Men hon hade en poäng trots allt, allt är relativt och ibland kan man behöva lite distans till sina egna problem.

Läs mer

När katten är borta...

När katten är borta...

3 Jun 2013

Otto klagar på att han är hungrig, det gör han jämt. ”Ta en banan”, säger jag slentrianmässigt och nickar mot det nyfyllda fruktnätet. Men min blick fastnar på något. En halväten banan. Det ser ut som om någon gröpt ur den från ena änden. En klump växer till sig i magen, och jag går för att ta mig en närmare titt. Då hittar jag också ett skadat äpple, och en tomat i nätet bredvid. Jag får mina farhågor bekräftade, vi har haft besök!

Läs mer

Landkänning

Landkänning

29 May 2013

Först ser jag den bara som ett ensamt ljus vid horisonten. Sedan en blågrå siluett, ett litet stycke land som växer fram i gryningen. Ur det mörka havet, mot den allt ljusare himlen. Ön, som sakta stiger och sjunker bakom den långa dyningen. Vars bergstoppar ser ut att födas ur den väldiga oceanen – om och om igen.

Läs mer

Till havs

26 May 2013

Vi seglar dikt bidevind, de vita seglen för oss framåt likt sjöfågelvingar och får båten att luta sig djupt över det blå havet. Vågorna rusar mot oss, stöter mot skrovet och glider under oss. För att fortsätta norrut, nästan utan ett spår av kölens knivblad. Jag känner den salta smaken i luften, och bländas av ljuset. Av solen som tänder sina gnistor på vågkammarna och tecknar regnbågar i vågstänket.

Läs mer

Båtskolan

24 May 2013

Barnen tittar besviket på mig när jag berättar att det är dags att segla vidare. Att lämna Chagos bakom oss, och sätta kurs mot den lilla ön Rodriguez. Jag förstår dem. Vi har verkligen trivts med det lugna livet i atollen. Jag vill inte heller ge mig av. Men så tänds plötsligt en låga i Lovis ögon. ”Då ska vi väl ha skola på båten igen?” Jag nickar bekräftande, och båda barnen skiner upp som solar. När seglar vi?” frågar Otto ivrigt.

Läs mer

Chagos sista åsna

Chagos sista åsna

22 May 2013

”Linda, kommer ni?” ropar Ludvig en från andra sidan buskaget. Otto och jag har just klättrat upp för en hög stentrappa för att utforska en ruin från vad som sannolikt varit plantageägarens stora residens här på Ile du Coin. Vi vill gärna titta lite mer på byggnaden.

Läs mer

En morgon jag aldrig vill glömma

13 May 2013

Två vita tärnor passerar båten, de följer varandras rörelser i perfekt samspel. Flyger så nära vattnet att lagunens turkosblå färg speglar sig i deras vita fjäderdräkt. Det är en vacker morgon, och vi bestämmer oss redan vid frukostbordet för att försöka oss på en promenad runt ön. Innan högvattnet försätter stranden under vatten.

Läs mer

Barnbåtar emellan

9 May 2013

Jag har just börjat måla på däck när Sophie och hennes femåriga dotter Mohia kommer förbi. På knagglig franskblandad engelska frågar de om Lovis och Otto vill följa med in till stranden för att leka. Det vill de. Ja, oj vad de vill. Innan jag vet ordet har de klättrat ner i Sophies gula kajak och är på väg in mot land.

Läs mer

Frukostkrisen ett minne blott

Frukostkrisen ett minne blott

6 May 2013

Imorse åt vi yoghurt med müsli, äpple och honugn till frukost. Kanske inte särskilt anmärkningsvärt i dina ögon. Men med tanke på att det snart gått en månad sedan vi senast såg en kyldisk, och frukostmenyn så sent som i förgår bestod av knäckebröd med mjölbaggar och möglig ost tycker i alla fall vi att detta är ett mindre mirakel.

Läs mer

Oro i lägret

Oro i lägret

4 May 2013

Efter många regniga och blåsiga dygn i den lilla lagunen inträffade en natt ett plötsligt väderomslag. Vinden kom med full kraft, nästan orkanstyrka. Från fel håll. Regnet vräkte ner och den kolsvarta natten lystes enbart upp av blixtarnas sken. Med full motorkraft försökte alla båtägare förtvivlat förhindra sina båtar att driva upp på revet. Alla utom en, vars motor inte startade. Vars båt snart tappade sitt ankarfäste, och krossades mot revet. Det franska paret ombord kunde räddas upp på en annan båt. Men deras segelbåt och hem fanns inte längre. Det som inte får hända, hade hänt.

Läs mer

Kusten är klar!

Kusten är klar!

2 May 2013

Det är tidig morgon. Solen står fortfarande lågt över Salomonatollen, och solblänket sticker i mina nyvakna ögon när jag tittar ner i vattnet. Jag tänkte ta ett morgondopp, och börjar i vanlig ordning med att gå ett varv på däck, för att titta efter hajar. För även om de inte brukar visa mig något större intresse har jag ingen lust att dyka ner rakt framför gapet på en.

Läs mer

Objudna middagsgäster

Objudna middagsgäster

25 Apr 2013

Mörkret lägger sig snabbt över den lilla ön, och det prasslar allt intensivare runt oss. Lasse tänder sin ficklampa, och lyser oroligt omkring sig. Marken ger ett intryck av att vakna till liv. Eremitkräftor kravlar ut ur sina snäckor och irrar iväg. Stora råttor kilar fram och tillbaka under bordet. Och jättelika kokosnötkrabbor närmar sig långsamt. Som gigantiska urtidsmonster. Omringar oss, från alla håll. Några uppemot en halvmeter breda. En del blå, andra röda. Alla med väldiga klor.

Läs mer

Mot Chagos på ostadiga ben

23 Apr 2013

Ännu ett svart moln växer till sig vid horisonten. Blir allt mörkare, allt bredare. Jag har svårt att släppa det med blicken, att fokusera på något annat. Jag försöker avgöra dess bana. Bedöma dess intensitet. Ska vi hinna före, eller kommer det att passera rakt över oss? Finns det något jag kan göra för att undvika det, kan jag byta kurs?

Läs mer

Bananracet kan börja

Bananracet kan börja

15 Apr 2013

Som inför varje längre etapp köpte vi en bananstock på fruktmarknaden innan vi lämnade Sri Lanka. En ganska stor en. För sjuttio kronor. Sjutton kilo vägde den visst. Och nu börjar bananerna mogna, en efter en i rask takt. Alla bananer brukar mogna inom en vecka, från den första till den sista. Det kan med andra ord bli ganska bananintensivt ett tag, och det gäller att alla drar sitt strå till stacken för att inga bananer ska förstöras.

Läs mer

Stekta sparvar kommer inte flygande

11 Apr 2013

Idag snubblade jag över ovanstående videoklipp på Facebook, från en föreläsning av den avlidne filosofen Alan Watts. Han tyckte folk borde göra det de helst av allt vill göra. Istället för att slösa bort livet på sådant de ändå inte trivs med. Jag såg på kommentarerna att många är skeptiska till hans budskap. De anser att det var lätt för honom att säga, han som var född på en räkmacka. Men jag håller med Watts. Vi är alla herrar över våra egna liv.

Läs mer

Skitigt, bullrigt och alldeles underbart

Skitigt, bullrigt och alldeles underbart

9 Apr 2013

Det luktar illa; från dieselutsläpp och fotogenångor. Råttor och döda fiskar flyter i vattenytan; häromdagen gjorde en avliden varan dem sällskap. På kajen lossar man cement dygnet runt, och allt är täckt av ett tjockt lager damm. Sa jag att ankarfästet är uselt. Så är det i alla fall. Igår ankrade vi om två gånger. Men framförallt så är det oerhört bullrigt

Läs mer

Plågsam underhållning

Plågsam underhållning

8 Apr 2013

Dansande elefanter upplysta med ljusslingor, cyklar ombyggda till lejon och fåglar, akrobater på styltor, eldjonglörer, pisksnärtare, . Och en faslig massa dansöser, klädda i allt från påfågelfjädrar och bjällror till de mest fasansfulla masker. Barn, vuxna, gamla. Sång, trummor, trumpeter, flöjter och bjällror. I det oändliga.

Läs mer

Lejonklippan

Lejonklippan

6 Apr 2013

Tänk dig en tvärbrant klippa som reser sig 380 meter över den omkringliggande djungeln. En klippa vars övre del förvandlats till ett fort i form av ett lejon, där en trappa mellan två gigantiska lejontassar leder vidare upp genom bestens väldiga gap och in i ett kungligt palats.

Läs mer

På elefantryggen

På elefantryggen

3 Apr 2013

”Äh, det var väl inget läskigt. Nej, inte svårt heller. Men ännu roligare än jag trodde”. Så sammanfattar Lovis gårdagens efterlängtade tur på elefantryggen. Men nog såg hon fokuserad ut där hon satt, tre meter upp. Med rätta, hon hade bara en filt mellan sig och elefanten. En elefant är rejält bred över ryggen. Och man sitter varken särskilt bekvämt eller stabilt där uppe.

Läs mer

Med tåg på hög höjd

Med tåg på hög höjd

1 Apr 2013

Tågrälsen över det lankesiska höglandet byggdes redan i mitten av 1800-talet för att transportera te och kaffe ner till Colombo från plantagerna i de svårtillgängliga bergstrakterna. Med en högsta höjd på nästan 1900 meters lär det än idag vara den högst belägna bredspåriga järnvägen i världen. Standarden är det lite sisådär med; det finns ingen belysning ombord. Inte ens på toaletten, Men det kan kvitta, det är inte därför vi är ombord.

Läs mer

Långfredag på savannen

Långfredag på savannen

30 Mar 2013

”Vilken härlig långfredag! Det är så vackert så man kan dö.” säger Lovis plötsligt där vi sitter i vår jeep och tittar ut över den lankesiska savannen. ”Nästan för vackert. Det här glömmer vi aldrig.” fortsätter Otto entusiastiskt. Vi är på safari i Yala nationalpark, och har sett våra första vilda elefanter. Jag kan inte annat än instämma med barnen; det här är verkligen en ”Good Friday” värd namet.

Läs mer

Varför tycker vi inte om barn?

Varför tycker vi inte om barn?

29 Mar 2013

Lovis och jag har rott in till land för att handla. På vägen stöter jag på våra båtgrannar, ett äldre par från Holland. Vi gör sällskap och småpratar längs vägen mot områdets utgång, där minst tio strikt uniformerade hamnpoliser och lika många beväpnade militärer väntar för att noggrant kontrollera allt och alla som passerar in och ut ur hamnen.

Läs mer

Vilsna påskfarare söker vägleding

Vilsna påskfarare söker vägleding

28 Mar 2013

Vi tänkte resa bort över helgen, för att leta reda på de där elefanterna som det ska finnas så många av här på Sri Lanka. Men frågan är hur det då blir med påskgodiset, om man inte är hemma.

Läs mer

Vår sjungande propeller

Vår sjungande propeller

28 Mar 2013

Ludvig ser frånvarande ut, tittar rakt ut i tomma intet. Som om han befann sig någon annanstans. I en annan värld. ”Vad tänker du på?” frågar jag. Och svaret? Ja, det blir som väntat: ”Propellrar.” Ständigt dessa propellrar.

Läs mer

Fripassageraren

Fripassageraren

25 Mar 2013

”Kvidevitt, kvidevitt.” Solen har just gått ner när en fågel närmar sig Mary af Rövarhamn. Den är liten och svart med brunt huvud och vitt bröst. Kvittar energiskt och flyger varv efter varv runt båten. Det är tydligt, att den letar efter en plats där den kan landa. Men det är inte så lätt. Seglen fladdrar och slår och bommar och skot svänger än hit än dit i den lätta vinden. Fågeln ger snart upp, flyger iväg. Ångrar sig. Kommer tillbaka. Kvittrar lite till och provar på nytt.

Läs mer

Dit ingen GPS kan visa vägen

Dit ingen GPS kan visa vägen

19 Mar 2013

Vi har rundat Sumatras norra udde, lämnat Malackasundet och Sydostasien bakom oss och styr nu ut på den indiska oceanen. Båten vaggar sakta fram. Vindarna är lätta och varma. Vi fiskar och fikar.Varvar skolarbete med timmar av legobygge. Tar hand om båten, oss själva och varandra. Läser böcker, och slumrar en stund när andan faller på. Allt medan dagarna går.

Läs mer

Mot Afrika!

Mot Afrika!

13 Mar 2013

5500 sjömil. Så långt är det härifrån till Kapstaden. Tvärs över Indiska oceanen, som lär vara det mest ogästvänliga havet av är de tre stora. Här finns inga säkra passadvindar att förlita sig på, och snabba väderskiften med mycket åska och regn hör tydligen till. Samtidigt som rastplatserna är få. Hela nordvästra delen har de somaliska piraterna lagt beslag på, från Maldiverna i öst till Madagaskar i söder. Medan man längre söderut riskerar att drabbas av både stormar och monstervågor.

Läs mer

En ovanligt dålig dag

En ovanligt dålig dag

4 Mar 2013

Ludvig åker in tidigt för att besöka alla de myndigheter som krävs för att checka ut ur landet. Vi har jobbat som tokar för att hinna med några dagars skön semestersegling ute bland öarna på vägen ner mot Langkawi, där vi ska hämta vårt nya segel och förhoppningsvis få vår jollemotor reparerad innan det är dags att fortsätta ut i Indiska Oceanen. Och vi vill gärna komma iväg i god tid, för att hinna fram till någon trevlig ankring där vi kan fira kapten som fyller år imorgon.

Läs mer

Pistolhot till frukost

Pistolhot till frukost

27 Feb 2013

Vi sitter på däck och äter frukost i godan ro när den stora motorkatamaran från Blueworld kommer körandes rakt emot oss. Med bara några meter kvar till Marys skrovsida brölar mannen ”Mooring, mooring” och pekar ilsket mot den boj som vi har förtöjt vid.

Läs mer

Hemma hos, del 2

Hemma hos, del 2

25 Feb 2013

Vi har bott på Mary af Rövarhamn i elva år. Med både barn och katt. Och det syns. Vi har gjort en del punktinsatser. Men att lacka och slipa inredningen samtidigt som man bor ombord är svårt. Därför har vi alltid sagt: -När vi kommer till Sydostasien där arbetskraften är billig ska vi flytta ut ur båten en vecka, hyra en enkel hydda på stranden och låta någon annan lacka om inredningen medan vi själva ligger i hängmattan.

Läs mer

Bättre fri luffare än fången kung

Bättre fri luffare än fången kung

25 Feb 2013

Två veckor beräknades arbetet på båten pågå. Vi var beredda på tre. Men det tog fem. Och prislappen blev därefter. I morse kunde dock Mary af Rövarhamn äntligen lämna den instängda och kvalmiga Boat Lagoon Marina, till myggens stora förtret.

Läs mer

En tigermamma i poolen

18 Feb 2013

Den kinesiska pojken ser ut att vara ungefär lika gammal som Lovis. Men till skillnad från min egen dotter som glatt plaskar runt i poolen skriker pojken i högan sky. Ja, han vrålar så högt och förtvivlat när pappan bogserar honom fram och tillbaka att jag inte kan fullfölja en enda tanke. Det är oerhört plågsamt, för såväl öron som själ.

Läs mer

Hemma hos

Hemma hos

15 Feb 2013

För ett tag sedan var det en läsare som var nyfiken på hur vi har det, och efterfrågade ett ”hemma hos”-reportage. Jag tänkte först att jag skulle invänta ett bra tillfälle, när det är lite extra fint. Men den stunden verkar inte riktigt infinna sig. Så idag är väl så bra som vilken annan dag som helst antar jag. Jag låter bilderna tala för sig själva. Ursäkta röran.

Läs mer

Farväl Perkins. Välkommen Vetus!

Farväl Perkins. Välkommen Vetus!

11 Feb 2013

Vid vår brygga här i Boat Lagoon Marina finns en liten butik som säljer marinelektronik. I skyltfönstret står en motor av märket Vetus. En ny och alldeles gul och fin lagom stor motor. Och varje kväll under de tre veckor vi varit här har Ludvig stått där och tittat drömmande på den där motorn. I morse gjorde vi banköverföringen. Nu är den vår.

Läs mer

Semester

Semester

4 Feb 2013

Måste vi gå till stranden idag också? suckar Lovis. ”Snälla mamma, kan vi inte bara stanna här på rummet. Det är ju så härligt här.”

Läs mer

Smågastarna blir omslagsbarn

Smågastarna blir omslagsbarn

31 Jan 2013

Lagom till Båtmässan i Göteborg släpper Watski sin nya produktkatalog, vars omslag det här året pryds av smågastarna på Mary af Rövarhamn. Jättekul, tycker vi. Och mamman bakom kameran är mycket stolt.

Läs mer

Ännu ett husdjur!

Ännu ett husdjur!

29 Jan 2013

Efter en lång jakt på däck lyckas jag äntligen driva ut den vettskrämda geckoödlan längst ut på peket där Ludvig väntar med en hink vatten. Och efter femte försöket sköljs den rackarn faktiskt ner i sjön helt i enlighet med vår noggrant uträknade plan.

Läs mer

En hantverkare i varggropen

En hantverkare i varggropen

25 Jan 2013

Stopp! ropar Ludvig högt när han ser vad som är på väg att hända. Men det är för sent. Den stackars hantverkaren rasar rakt ner i Mary’s motorrum med ett brak, och utstöter ett vrål som hörs hela vägen till Mariannelund. Sedan blir det tyst. Plågsamt tyst.

Läs mer

Renovering, nya gömställen och total kaos

Renovering, nya gömställen och total kaos

21 Jan 2013

- Men oj, bordet är borta. Var ska vi nu gömma oss? undrar lille Otto när han kommer in i båten efter kvällens filmvisning på däck. - Här, ropar Lovis från byssan halvägs in i det tomma skåpet under vasken.

Läs mer

Skeppsläkaren gästbloggar

Skeppsläkaren gästbloggar

17 Jan 2013

Att byta ett grått, kallt och vinterregnigt Malmö mot tropiska farvatten i Andamanska sjön utanför Thailand är ett enkelt val. Så när Ludvig och Linda erbjöd oss att mönstra på i Langkawi för en seglats norrut bokades snabbt flygbiljetter. Med de två barnen Freja, och Eira for pappa Carl och mamma Frida mot paradiset.

Läs mer

Sveriges bästa reseblogg

Sveriges bästa reseblogg

16 Jan 2013

Vi har just fått reda på att www.symary.com har korats till Sveriges Bästa Reseblogg i Travel Blog Awards 2012. Wow. Vilken ära.

Läs mer

Koh Phi Phi - 13 år senare

Koh Phi Phi - 13 år senare

16 Jan 2013

-Heja Sverige! Heja Sverige! gastas det från den överfulla lilla båten när de ser vår svenska flagga i aktern på Mary af Rövarhamn. Minst tjugo unga svenskar står på däck med varsin öl i handen, så många att båtens vattenlinje ligger minst tjugo centimeter under normal nivå . Några andra på den intilliggande och lika överlastade färjan vinkar och stämmer in i heja-ropen.

Läs mer

Jakten på det försvunna penistemplet

Jakten på det försvunna penistemplet

15 Jan 2013

- Ett penistempel, svarar Ludvig när Lovis frågar vad det är vi letar efter. Hon tittar på honom, funderar en stund och frågar sedan hur ett sådant ser ut. En bra fråga. Det vet vi inte riktigt. Men vi tror att vi kommer att känna igen det när vi ser det.

Läs mer

Skeppsläkaren gör hembesök

11 Jan 2013

Att få hembesök av läkare är få förunnat nuförtiden. Men det är precis vad vi har fått. För några dagar sedan stod han där på bryggan på Langkawi. Skeppsläkaren Carl Antonson. I sällskap av hans lika läkarkunniga hustru Frida, deras två barn Freja och Eira och en kappsäck full med medikamenter. Sedan dess har det jobbats hårt för att fastställa hälsotillståndet ombord. I kombination med god mat, varma bad och allmän rekreation i södra Thailands övärld.

Läs mer

Mensträsk på höjden

Mensträsk på höjden

6 Jan 2013

Vi svävar över Langkawis regnskogsklädda toppar, förbi öns högsta vattenfall och 450 miljoner år gamla stenformationer. I jämnhöjd med mäktiga örnar och små bomullstussar till moln. Långt där ner ligger Mary af Rövarhamn för ankar, så liten att man bara ser henne om man vet att hon är där. Och i norr kan man se ända till Thailand.

Läs mer

Nyårsspecial: Festmåltid a la Kurrekurredutt

Nyårsspecial: Festmåltid a la Kurrekurredutt

31 Dec 2012

Ännu ett fantastiskt år går till ändå. Kanske det mest spännande av dem alla för oss på Mary af Rövarhamn. Så här på årets sista dag bjuder vi på ett bonusinlägg. En berättelse om hur man firar högtider på andra sidan jorden, på självaste Kurrekurreduttön – resans stora mål och årets höjdpunkt.

Läs mer

I blixtens kölvatten

I blixtens kölvatten

30 Dec 2012

En dryg månad har gått sedan Mary af Rövarhamn träffades av blixten på Malacka-sundet, 300 sjömil söder om Langkawi där vi befinner oss nu. Förbrukningsbatterierna tog värsta smällen och fick bytas ut omgående. I övrigt klarade sig både båt och besättning förvånansvärt bra.

Läs mer

Trött på vintern?

Trött på vintern?

28 Dec 2012

Det ryktas att det har varit ovanligt kallt därhemma i vinter. Att hela landet haft en vit jul. Jättekul, för alla barn. Men kanske inte lika uppskattat av andra. Vintern är en tid då många svenskar längtar bort.

Läs mer

Vi har gjort julen

Vi har gjort julen

24 Dec 2012

Vi brukar försöka ta seden dit vi kommer. Men någonstans går gränsen. Att fira jul på malaysiskt vis är att inte fira jul alls. Och så kan man ju inte ha det, inte om smågastarna får bestämma. Och det får de. Men att komma i julstämning här är inte det lättaste. Det sker liksom inte av sig själv. Så idag tog vi saken i egna händer.

Läs mer

Lucia Deluxe

Lucia Deluxe

15 Dec 2012

Medan Ludvig och jag har jobbat som tokar på båten de senaste tio dagarna har Lovis och Otto tillbringat varje eftermiddag tillsammans med farmor och farfar vid poolen på hotellet som ligger granne med vårt varv. Och som inte det vore roligt nog så bor det tre andra svenska barn på samma hotell. Så efter att knappt sett en annan svensk unge på flera år kunde vi igår skramla ihop till ett helt luciatåg.

Läs mer

En båt på land...

En båt på land...

12 Dec 2012

Dåligt med blogginlägg på sistone, jag vet. Av den enkla anledningen att vi jobbar så hårt på båten om dagarna att vi stupar i säng på kvällarna. Mary af Rövarhamn har flyttat upp på torra land och vi har på bara några dagar bytt alla lager i propelleraxeln, skrapat den 60 kvadratmeter stora botten fri från färg och lyft av rodret sju gånger i processen att få båten mer lättstyrd. Allt i 35-gradig värme, med 80 procents luftfuktighet och dagliga åskskurar.

Läs mer

Tillbaka på Langkawi

Tillbaka på Langkawi

29 Nov 2012

För första gången sedan vi lämnade Kanarieöarna har vi angjort en hamn där vi varit tidigare. Den kungliga båtklubben på Langkawi. Och knappt hade vi gjort fast förtöjningarna innan vi gav oss iväg till andra sidan marinan. För att se om hon låg kvar. Eole, den båt som för tolv år sedan fick oss att hals över huvud lämna Sverige och fara iväg till andra sidan jorden. I jakten på vår drömbåt.

Läs mer

Skilda världar

Skilda världar

27 Nov 2012

Ungefär samtidigt som vi påbörjade vår resa runt jorden lämnade en annan barnfamilj Sverige för ett helt annat äventyr. Familjen Hörnfeldt flyttade till Malaysia för att prova på expat-livet i några år. Pappa Martin skulle hjälpa sin arbetsgivare starta upp en fabrik, och familjen följde med.

Läs mer

Träffad av blixten

22 Nov 2012

Plötsligt smäller det till snett bakom mig. Och allt blir ljust. I en hundradels sekund. Sedan är det över. Jag rycker till så kraftigt att jag sparkar in foten i nedgångsluckan. Om det var av chock, eller en fysisk reaktion låter jag vara osagt. Men det känns som jag bryter minst en tå. Sedan kommer smärtan i vänster öra. Och en stickande känsla i hela kroppen, som när man råkat komma åt en lampsockel. Fast mer. Värst är det i vänster arm. Tummen är helt bortdomnad.

Läs mer

Vad gör man inte för lite sill...

Vad gör man inte för lite sill...

19 Nov 2012

Idag har vi rest i fem timmar. Mest med buss och tåg. Men också till fots och med taxi. Vi har åkt ett femtiotal rulltrappor, gått genom flera kilometer av transithallar och köfållor, köpt biljetter tolv gånger, gjort femton byten och fyra gränspassager. Vi har undersökts med metalldetektorer, fått våra väskor genomsökta, lämnat våra fingeravtryck, utsatts för en kemisk helkropsscanning (!?) och fått totalt 16 nya stämplar och fyra klistermärken i våra pass.

Läs mer

En blöt kväll med Kung Neptunus

En blöt kväll med Kung Neptunus

16 Nov 2012

Vi korsade ekvatorn redan halv sex igår morse. För tredje gången på bara några månader. Men för gasten Magnus var det premiär. Och det innebär rimligen att Kung Neptunus borde dyka upp för att genomföra det traditionella ekvatorsdopet. Men han kom inte. Och man kunde se hur Magnus blev allt mer besviken medan timmarna gick. Hade havets konung glömt bort honom?

Läs mer

En riktig skatt

En riktig skatt

15 Nov 2012

Jag piratkapten Morgan ligger nu på mitt yttersta. För att ingen ska stjäla min skatt har jag gömt den i mörkergrottan på södra delen av Skattön. Kartan gömmer jag på Steniga ön. Men ve den som rör min skatt! Spöken och vålnader vaktar den dag och natt. Endaste en dag om året går det att komma åt den. Den 9 november. /Morgan

Läs mer

Flodresan

Flodresan

8 Nov 2012

Solen står lågt över djungeln när vi kör rakt in i det höga pandanusgräset för att förtöja båten för natten. I trädkronorna över oss har makakerna redan slagit sig till ro. Tätt intill varandra, med den långa svansen virad runt grenen för att inte trilla ner när de sover. Ännu en händelserik dag i Borneos djungel går till ända.

Läs mer

Resfeber på Kurrekurreduttön

Resfeber på Kurrekurreduttön

6 Nov 2012

Nu finns den sanna historien om Kurrekurreduttön även att läsa på Resfeberbloggen, tillsammans med information om hur man kommer dit. Ja, man kan ju faktiskt ta flyget också. Även om det är lite fusk, tycker vi : )

Läs mer

Blixtar och under

5 Nov 2012

-Vi driver, skriker Ludvig från fördäck. Jag ser honom inte, trots att blixtarna lyser upp hela himmeln med bara några sekunders mellanrum. Regnet piskar min kropp. Och jag kan knappt hålla ögonen öppna. Jag försöker orientera mig, men det är omöjligt att avgöra vilket håll vi driver åt i mörkret. Hur långt vi är från flodbanken. Eller ännu värre, alla de stora fraktfartyg och pråmar som också ligger ankrade i floden.

Läs mer

Avtrubbad eller avslappnad?

Avtrubbad eller avslappnad?

29 Oct 2012

- Mamma, mamma! Flickan frågar om vi vill åka med på motorcykeln. Får vi det? frågar Lovis och tittar på mig med förväntansfulla ögon.

Läs mer

En svala gör ingen sommar ...

En svala gör ingen sommar ...

28 Oct 2012

Två saker slog oss när vi närmade oss den lilla hamnstaden Kumai på Borneos sydkust. Först dess märkliga siluett. Fula fönsterlösa höghus i betong som tornar upp sig över stadens i övrigt låga bebyggelse. Sedan upptäckte vi fåglarna. Tusentals små svalor som svärmar över staden. Och snart förstod vi att det fanns ett samband. Kumai har de senaste tio åren utvecklats till en av Asiens största producenter av fågelbosoppa!

Läs mer

Fy bubblan!

27 Oct 2012

Det är sen eftermiddag och vi har ankrat 20 sjömil utanför Borneos södra kust. Vattnet är så grunt i Java Sea att man kan ankra nästan var som helst. Så länge sjö och vind tillåter. Och just nu är det alldeles stilla. Med lite tur håller stiltjen i sig hela natten, så att vi imorgon kan fortsätta in i flodinloppet i dagsljus. Mot den lilla staden Kumai där vi tänkte leta upp en flodbåt som kan ta oss in i djungeln. Till orangutangerna.

Läs mer

Bali: Där poliser är tjuvar

Bali: Där poliser är tjuvar

22 Oct 2012

Det hade inte gått mer än tio minuter sedan vi har hämtat ut vår fina hyrbil när vi plötsligt befann oss på enkelriktat. Fråga mig inte hur det gick till, men bilarna och mopparna rusade mot oss och tutade hej vilt. Och det fanns bara en väg tillbaka, baklänges ut i Singarajas största vägkorsning. Det knöt sig i magen. Vad fanken hyrde vi inte en bil med chaufför för?

Läs mer

Våra klätterapor

19 Oct 2012

-Äh, det där är väl ingenting. Jag är mycket starkare än dem, sa Lovis kaxigt när hon såg aporna som flängde upp och ner i träden på Komodo. -Jag är tio gånger starkare, fyllde Otto i.

Läs mer

I väntan på döden

I väntan på döden

11 Oct 2012

En stor vattenbuffel står tvärs över stigen och tuggar på det torra gräset. Det vackra djuret lyfter lojt huvudet när vi närmar oss, och det är då vi ser det. Att det handlar om ett dödsdömt djur. Buffeln har ett fult sår tvärs över mulen. Den har blivit attackerad av en komodovaran, världens största ödla som bara finns här på öarna kring Komodo i Indonesien.

Läs mer

UTVÄRDERING: 10 000 sjömil med räddnings-västen Watski2Star Pro

UTVÄRDERING: 10 000 sjömil med räddnings-västen Watski2Star Pro

8 Oct 2012

Det har snart gått ett år sedan vi ersatte våra gamla Baltic-västar med Watskis nya räddningsväst Watski2Star Pro. Vi har sedan dess seglat 10 000 sjömil på både kalla och varma vatten, och det är hög tid för den utlovade utvärderingen. Vi har bedömt Watski2Star Pro på tre grunder: säkerhet, kvalité och bekvämlighet. Sammanfattningsvis är vi mycket imponerade; att segla dygn efter dygn på det sättet som vi gör ställer höga krav. Allra gladast är vi för att våra nya räddningsvästar är så fantastiskt bekväma.

Läs mer

Den stora frukostkrisen

Den stora frukostkrisen

4 Oct 2012

De senaste månadernas seglats genom Salomonöarna till nordöstra Indonesien via Papua Nya Guinea har på många sätt varit resans absoluta höjdpunkt. Med ett viktigt undantag. Maten. Vi har inte sett en riktig mataffär sedan vi lämnade Port Vila i Vanuatu för fyra månader sedan. Och om man bortser från den fisk vi fångat och den frukt och de grönsaker vi bytt oss till ute i byarna har vi sedan dess fått klara oss på den mat vi bunkrade i Nya Zeeland. Och med tanke på att vi saknar frys, och bara har en halvljummen kyl av samma storlek som en större kylväska har det onekligen blivit lite knapert på sistone. Särskilt på frukostfronten.

Läs mer

Tar till spriten ...

Tar till spriten ...

26 Sep 2012

Enligt gammal sed ska man skänka en vacker offergåva till Kung Neptunus varje gång man korsar ekvatorn. Sist arbetade smågastarna i dagar för att förbereda sina gåvor, som sjösattes under de mest högtidliga former. Sedan fick vi motvind och motström. I tusen sjömil. Ett svek vi sent glömmer.

Läs mer

Åter på topp

Åter på topp

24 Sep 2012

-Det går inte. Vi måste vända, annars dör vi, säger Lovis förtvivlat när hon tittar upp på ravinens lodräta bergsidor. Och hon har rätt. Vi har definitivt kommit till en återvändsgränd. Det här är för svårt, utan klätterutrustning. Med eller utan barn.

Läs mer

Kändislivets baksida

Kändislivets baksida

17 Sep 2012

Det har plingats och trummats, dansats och hållits tal. Vi har blivit bjudna på galamiddagar, åkt på guidade turer, hälsat på landets alla skönhetsdrottningar och blivit underhållna av Indonesiens största artister. Ja, vi har blivit bemötta som celebriteter och fotograferade och filmade i det oändliga. Till och med självaste presidenten har varit här och välkomnat.

Läs mer

Den mystiske följeslagaren

12 Sep 2012

Han väntar på stranden när vi kommer in jollen, med blonderat hår och lurar i öronen. Klädd i snygga gympadojor, jeans och gul t-shirt med något snyggt tryck på. Han ser hyfsat cool ut, som vilken indonesisk tjugoåring som helst skulle jag tro. Vi hejar glatt, som vi brukar. På honom, och alla andra som strömmar till för att få sig en titt på de märkliga främlingarna.

Läs mer

När snålheten bedrar visheten

7 Sep 2012

Långfärdssegling utanför Europa är ofta förknippat med vissa administrativa bekymmer, och kostnader. Varje gång vi angör och lämnar ett land måste vi besöka tull och immigrationskontoret. Ibland också polisen och hamnmyndigheten. Reglerna och avgifterna skiljer sig alltid från land till land, ibland från gubbe till gubbe. I vissa länder riskerar man betala skyhöga och godtyckliga depositioner. I andra länder behöver man ansöka om dyrbara visum och tillstånd flera månader i förväg, och anlita en agent för att inte falla offer för korrupta myndigheter. Indonesien är ett sådant land.

Läs mer

Tre parkvakter mot hela världen

5 Sep 2012

En pytteliten fågel har valt att tillbringa natten på Mary af Rövarhamn. Den sover gott bredvid luckan, men huvudet under vingen. Och det är bara att gratulera till ett bra val. I jämförelse med den tätbefolkade Helen Island är vår båt en synnerligen fridfull plats, så här för ankar.

Läs mer

Obekvämare natthärbärge får man leta efter!

31 Aug 2012

Den kom igår kväll, när solen gick ner. Och landade med stort besvär och mycket flaxande på Mary’s peke. En booby. Brunvit med blå fötter och blå näbb. Stor som en mindre gås. Kanske var den trött, och behövde vila en stund. Det fick den gärna göra. Men hade den valt den bästa platsen?

Läs mer

Kung Neptun - en otacksam filur

28 Aug 2012

Vissa saker glömmer man aldrig. Som mötet med havets mäktige konung. Dagen då vi korsade ekvatorn första gången. För snart femton månader sedan. När Kung Neptunus steg upp ur havets djup för att under högtidliga former dubba oss till fullvärdiga sjömän. Respektingivande med guldcape, krona och treuddad spira. Till hälften fisk, till hälften människa. En stor dag.

Läs mer

Lätt räknade grönsaker

27 Aug 2012

Jag väljer ut tre klasar bananer, av fem möjliga. De kostar en kina styck. Jag räcker fram en tia. Kvinnan som säljer bananerna tar emot sedeln med viss tvekan. Hon visar upp den för damen i marknadsståndet bredvid, samtidigt som de börjar diskutera något sinsemellan. Jag antar att hon frågar om växel. Denna eviga brist på växel. Tio kina motsvarar mindre än 35 kronor, ändå saknas växel.

Läs mer

Den sista söderhavsön

Den sista söderhavsön

24 Aug 2012

Jag känner hur det stänker till, för handen till toppen av huvudet och får min farhåga bekräftad. Fågelbajs. Lovis och Otto skrattar, så de kiknar. Jättekul. Jag tittar upp, för att identifiera boven. En stor lurvig booby-unge tittar skyldigt på mig från grenverket ovanför. Ännu en sitter på grenen bredvid. Några till lite längre bort. Mellan dem häckar en annan sorts fåglar. Svarta, lite mindre. De är överallt. I tiotusental. Jag har aldrig sett så många fåglar förut.

Läs mer

Sista pusselbiten är lagd.

Sista pusselbiten är lagd.

15 Aug 2012

Som tidigare berättat har verklighetens Kurrekurreduttö visat sig stämma förvånansvärt bra med både text och illustationer i Pippi-böckerna. Den ena pusselbiten efter den andra har fallit på plats. Den enda detaljen som Tabar-borna inte velat kännas vid har varit aporna. Några sådana har det aldrig funnits på ön, det är alla rörande överens om. Punkt slut.

Läs mer

Jim och Buck skjutna till döds

Jim och Buck skjutna till döds

13 Aug 2012

Jag berättar historien om Pippi Långstrump för Fransisca, en äldre kvinna som talar bra engelska. Så att hon kan berätta den vidare för barnen i byn på deras eget språk. Till min hjälp har jag den rikt illustrerade kortversionen av sagan om Pippi Långstrump i Söderhavet.

Läs mer

En liten rund manick som säjer tick-tack

En liten rund manick som säjer tick-tack

12 Aug 2012

-How long time does it take to walk there? frågar jag herrarna Joe och Moses som lovat att visa oss till graven där Kung Kalles fru Sindu vilar. Vi har förstått att den ligger en bit upp i djungeln, och solen står redan högt på himmeln. Våra barn är visserligen bra på att gå, men Lovis har vaknat lite på fel sida den här morgonen så vi vill försäkra oss om att vi inte tar oss vatten över huvudet.

Läs mer

Den sanna historien om Pippis pappa

Den sanna historien om Pippis pappa

9 Aug 2012

-I så fall vill jag segla till Kurrekurreduttön. Så sa lilla Lovis den dagen vi introducerade idén för barnen om att segla jorden runt. För drygt tre år sedan. -Ja visst, sa jag. Glad över att den positiva responsen. Men den stora frågan var: Var sjutton ligger Kurrekurreduttön? I Söderhavet, så långt var allting klart. Resten lämnade Astrid Lindgren åt fantasin. Men nog måste hon väl haft en förebild.

Läs mer

Kurrekurreduttön rakt förut!

Kurrekurreduttön rakt förut!

8 Aug 2012

-Kurrekurreduttön rakt förut, ropade Lovis tidigt imorse där hon satt på sin utsiktsplats längst fram i fören. Ja där låg den faktiskt, under gröna palmer och omgiven av det blåaste blåa vatten.

Läs mer

Aporna seglar vidare mot Kurrekurreduttön, utan papegoja.

7 Aug 2012

Jag vaknar av fnitter och småprat utanför båten, och kanoter som slår mot skrovet. Någon ropar försiktigt -Hello. Jag lyfter trött på ena ögonlocket och konstaterar att klockan är tjugo i sju på morgonen. Jag försöker ignorera dem en stund. Men det är svårt, och snart väcker de också den övriga familjen

Läs mer

Den nya vågen

Den nya vågen

3 Aug 2012

I sommar lämnar SJU andra svenska barnbåtar Sverige för att segla ut i världen. Med inte mindre än FEMTON barn ombord. En hel skolklass. Eller är det kanske ännu fler. Hur som helst, så många att det är svårt att räkna dem alla.

Läs mer

Dödskalleön - där jägare och byte delar grav

Dödskalleön - där jägare och byte delar grav

31 Jul 2012

-Han här verkar i alla fall ha borstat tänderna ordentligt, säger Otto och pekar in i det förvridna gapet på ett mänskligt kranium. Och mycket riktigt, just den här skallen har betydligt fler tänder kvar än herrarna bredvid. Kanske dog han ung.

Läs mer

Lovis och Otto går i skola på Salomonöarna

Lovis och Otto går i skola på Salomonöarna

25 Jul 2012

-Men skynda på nu då pappa. Vi ska ju till skolan, sa lilla Lovis när hon hoppade i jollen den här morgonen. Det var Lovis och Ottos tredje, och sista skoldag, i Chubikopi Primary School på den lilla ön Marovo på Salomonöarna. Och hon ville inte komma för sent

Läs mer

En långväga hälsning

En långväga hälsning

20 Jul 2012

På nittiotalet bodde en dansk antropolog här i byn Chubikopi på västra Salomonöarna. Samma man som en solig försommardag för första gången besökte oss tillsammans med sin fyraårige son på bryggan hemma i Limhamn för drygt två år sedan. Han tänkte bara säga hej eftersom han bodde i närheten. Ett ovanligt trevligt initiativ.

Läs mer

Otto och hajarna

Otto och hajarna

18 Jul 2012

Vår 4-årige Otto pratar mycket. Såpass att folk man möter tittar och ler lite medlidande. Allra helst pratar han om fisk, och när han väl startar finns det inget slut. Vill det sig riktigt illa kan han börja klockan sju på morgonen och inte sluta förrän han somnar fjorton timmar senare. Oftast med näsan i en fiskbok.

Läs mer

Hela Honiara vibrerar

Hela Honiara vibrerar

11 Jul 2012

På tredje försöket lyckas vi komma med en av alla överfulla minibussar. Rapmusiken dunkar ur högtalarna när färden går österut längs Honiaras gropiga huvudgata. Förbi den stora marknaden i centrum. Över den smutsiga floden och vidare genom China Town. I gränderna trängs nakna barn med betelnötförsäljare och sopor. På andra sidan passerar en lastbil med flaket fullt av vildar. Följd av en buss lastad med hula-hula-damer. Folket i vägrenen jublar och vinkar.

Läs mer

Mary på drift

Mary på drift

6 Jul 2012

-Vad långt vi ligger från den nyzeeländska båten, säger jag på väg tillbaka till Mary efter en morgonutflykt till marknaden. Jag slänger ett öga på våra egna och grannbåtarnas förtöjningar. För att försäkra mig om att allt är som det ska. Det är då jag upptäcker att den lina som håller upp Marys akter har flyttats. Så märkligt.

Läs mer

Dagen då de vita barnen kom till byn

Dagen då de vita barnen kom till byn

4 Jul 2012

Först kommer den utsände spejaren. En ensam pojke, i den mest bedårande lilla kanot vi någonsin sett. Inte längre än två meter lång, perfekt utskuren i trä som den vore ett konstverk. Helt ny, och ett bevis på att vi har kommit till en av de öar som kan stoltsera med de bästa hantverkarna i hela landet. Santa Ana.

Läs mer

Ingen ro på Santa Cruz

30 Jun 2012

Han kommer när vi äter frukost. Förtöjer sin båt vid en av Marys mantågstöttor, stövlar ombord med en cigg i handen och ber om några liter bensin för att kunna ta sig till samhället på andra sidan viken för att tanka. “Tyvärr”, säger Ludvig och jag förstår honom. Igår kom en annan man och bad om samma sak, för att en stund senare starta motorn och köra iväg. Trots att han inte fått en droppe.

Läs mer

Allting har ett pris

29 Jun 2012

En våg träffar båten i sidan med en smäll. Och sekunden senare faller en enorm saltvattenkaskad ner över sittbrunnen. Jag försöker dra undan min tallrik, men förgäves. Barnen ser ut som två dränkta katter, men ingen av dem rör en min. De fortsätter äta sin salta soppa som ingenting har hänt. Avbryter bara för att hålla fast sig, när nästa våg får båten att lägga sig ner. Så tappra barn. Så härdade.

Läs mer

Champagne Beach under testluppen

Champagne Beach under testluppen

26 Jun 2012

Strandhäng är en absolut favoritunderhållning för oss på Mary af Rövarhamn. Ingen strand är den andra lik. Vissa är svarta, andra vita eller gula. Många är täckta av krossade snäckor eller drivved, vissa korall eller sten. Några kantade av spännande grottor, eller fantastiska klätterträd. Variationerna är oändliga, och vi tröttnar aldrig.

Läs mer

Farlig lekplats i bungyjumpens hemland

Farlig lekplats i bungyjumpens hemland

18 Jun 2012

Unga män hoppar ut från 25 meter höga torn, med lianer knutna runt vristerna för att dämpa fallet precis innan de når marken. Medan resten av byn dansar och sjunger nedanför. En gång varje vecka, mellan april och juni. Varje år. För att fira skörden av rotfrukten jams, och bädda för en bra skörd även nästa år.

Läs mer

Hajen!

15 Jun 2012

Flera besökande yachties har blivit attackerade under åren, och en 9-årig nyzeeländsk flicka dödad. Byborna skämtar om att hajen bara gillar vita människor, att vårt kött skulle smaka sötare. Men ingen av dem badar själva.

Läs mer

Lappat och klart

Lappat och klart

11 Jun 2012

Ludvig tog fram kikaren. Vad var det egentligen som hände där borta på revet? Jag såg en öppen liten aluminiumbåt utan motor, och någon som öste. Hink efter hink. Medan två andra paddlade, men i vilken riktning? Det var något som inte stämde.

Läs mer

Feber i malarialand

10 Jun 2012

-Jag tycker inte om att vara smittad, säger Otto matt och tittar på mig med trötta blanka ögon. Han har haft feber sedan i går eftermiddag, och kräkts från och till under kvällen och natten. Det är 30 grader i båten, och luften står stilla trots att alla luckor är öppna. Ingen rolig miljö att vara sjuk i. Stackars Otto.

Läs mer

Söderhavsfylla

Söderhavsfylla

4 Jun 2012

Vi träffar vår nyfunne vän Thom och hans bror Ken på stranden strax innan solnedgången, för att grilla fisk och dricka kava tillsammans. Kava har i alla tider används som berusningsmedel i den här delen av världen. Men det är första gången som Ludvig och jag får tillfälle att smaka. Vi får dessutom chansen att delta i själva framställningen.

Läs mer

Mötet med guden Yasur.

Mötet med guden Yasur.

1 Jun 2012

Det dova mullret övergår i en öronbedövande explosion, och marken vibrerar när brinnande lava och glödande stenar slungas upp mot himmeln. Flera hundra meter upp. Högt över våra huvuden. Och följs av ett stort svavelstinkande rökmoln som färgas rött i skenet från de brinnande massorna.

Läs mer

Välkommen till Mystery Island!

29 May 2012

-Välkommen till Mystery Island, står det på en vackert handmålad skylt när vi stiger iland på den lilla ön. Inte större än man kan gå runt den på en halvtimma. Omringad av en kristallklar lagun och kantad av vita palmbevuxna stränder. Så som de flesta kanske föreställer sig att söderhavsöar ser ut i största allmänhet, men som i själva verket är ganska ovanliga.

Läs mer

Söndag i söderhavet

Söndag i söderhavet

28 May 2012

Uppifrån kyrkan hörs barnsång. Höga klara stämmor. Som verkar på oss med en nästan magnetisk dragningskraft. Vi vandrar upp för den gröna kullen där kyrkan är belägen, med utsikt över ankarviken. Vi skulle egentligen bara köpa bröd, men en liten titt i kyrkan ska vi nog hinna med innan det eftertraktade brödet tar slut.

Läs mer

Veckans meny

26 May 2012

Vi har just kastat ankar i en vik på den lilla ön Anatoms sydvästra sida, efter drygt åtta dygn till havs. Innan vi avseglade från Nya Zeeland skrev Ludvigs syster Elisabet* i en kommentar på bloggen att det vore roligt att se vad vi åt under en vecka till havs. Jag tog fasta på detta och har skrivit ner vad vi har ätit sedan dess. Mindre färsk fisk än vanligt blev det, eftersom de första dagarnas väder inte inbjöd till att rensning. Något som istället kompenserades av att vi hade lite fler färskvaror, så här strax efter storbunkring

Läs mer

En flygfisk i ögat

En flygfisk i ögat

25 May 2012

Neeeej! hör jag Ludvig vråla förtvivlat från sittbrunnen. Jag kastar mig upp i luckan för att se vad som har hänt. Det är mörkt ute, men jag ser att Ludvig håller för ena ögat. Jag tittar frågande på honom.

Läs mer

Ugglor i mossen

24 May 2012

Jag vaknar med en känsla av att något är fel. Jag drar ut öronpropparna. Lyssnar, och försöker tolka båtens rörelser. Men jag kan inte sätta fingret på vad det är. Ingen som rör sig på däck. Inga segel som slår, och vi gör fart genom vattnet. Det har blåst upp lite, kanske är det passadvinden som äntligen är här. Men inga tecken på att något skulle vara på tok.

Läs mer

Mot Anatom!

21 May 2012

Tullgubben Bruce har just varit ombord, och gett oss grönt ljus att lämna Nya Zeeland. Bruce har en stressig dag. Vädret ser ok ut för första gången på länge, och ett 20-tal båtar passar på att lämna Whangarei för att segla upp mot öarna. Och ytterligare tolv från Opua några sjömil norröver. Så det gäller att hålla god utkik där ute de kommande dygnen. Tur vi har vår AIS-sändare.

Läs mer

Ett Skepp kommer lastat

Ett Skepp kommer lastat

18 May 2012

Idag gjorde vi den tredje och sista stora bunkringen inför den kommande säsongen i tropikerna. De senaste dagarna har vi handlat mat för drygt 2200 dollar, vilket motsvarar ungefär 13 000 svenska kronor. Det är mycket mat det, men det gäller att passa på när man har möjlighet. Man vet aldrig när man stöter på en välsorterad mataffär nästa gång.

Läs mer

Nya Zeelands egen älg

Nya Zeelands egen älg

11 May 2012

Den är brun, rund och ganska tjock. Har kraftiga korta ben, och grova svarta morrhår runt sin långa näbb. Men saknar stjärt och har nästan inga vingar. Den tillbringar dagarna i sin håla, äter mest maskar och insekter och lär vara en riktig bråkstake. Jag talar naturligtvis om kivin, fågeln som bara finns här på Nya Zeeland, och står som symbol för både landet och dess befolkning.

Läs mer

Den man älskar agar man...

10 May 2012

Ska jag köpa tolv flaskor av Heinz ekologiska ketchup? Eller ska jag istället välja tre tvåkilosförpackningar av matvarukedjans egen sort till en tredjedel av priset? Den stora bunkringen inför ännu en säsong i Söderhavet har börjat och jag är djupt inne i mina egna funderingar. När ett litet barn plötsligt börjar gråta bakom mig.

Läs mer

Drömmen om ett hus...

Drömmen om ett hus...

7 May 2012

Medan andra barn drömmer om att segla runt på de sju haven fantiserar Lovis och Otto om att en gång få bygga sig ett hus på en grön gräsmatta med en studsmatta och en riktig brevlåda utanför. Som Emma och Joshua.

Läs mer

Smoke & Soak at Webster Wonderland

Smoke & Soak at Webster Wonderland

23 Apr 2012

Helt plötsligt står det bara där, lite gömt bakom buskarna. Ett badkar, med två kranar. En för varmvatten och en för kallvatten. Jag vrider på den röda kranen, och det kommer varmvatten. Helt otroligt, det kommer verkligen varmvatten. Det är som en dröm. Nästan för bra för att vara sant.

Läs mer

En vissen blomma

En vissen blomma

18 Apr 2012

I fyra år har vårt flitiga vindkraftverk prytt Marys mesanmasttopp som en vacker blomma. Det har blivit en del av båtens karaktär, ett tydligt kännetecken. Något som särskiljer den från alla andra. -Ketchen där borta med vindkraftverket i masttoppen. Så brukade vi säga. Med betoning på brukade. För nu är det borta, och det kommer aldrig tillbaka.

Läs mer

Grottsafari på Flax

Grottsafari på Flax

17 Apr 2012

-Nu, nu, nu, nu, nu. Paddla! Kom igen! Skriker jag samtidigt som jag ser vågen resa sig bakom oss, komma närmare och närmare. Jag paddlar så det värker i armarna. Nu bryter den. Shit, det går inte. -Håll i er barn! Eller? Vänta, det kanske går ändå. -Ludde, fram! Nu! Skriker jag igen. Inte för att det är svårt att höra. Utan snarare för att situationen är sådan att det är svårt att säga något med lugn röst.

Läs mer

Ännu en dag på jobbet

Ännu en dag på jobbet

16 Apr 2012

Ludvig och jag har blivit inbjudna till vernissage på stranden, som avslutning på en ovanligt skön dag på stranden. Det är Lovis och Otto som visar upp sin senaste snäckkollektion. Stranden här på Robertson Island i Bay of Islands består helt och hållet av snäckor och stenar. Och urvalet är enormt.

Läs mer

Vildhästarna vid Nordkap

Vildhästarna vid Nordkap

11 Apr 2012

Längst upp på Nya Zeelands nordligaste udde, där Tasman Sea möter Stilla havet, finns en vacker strandkantad bukt omgiven av gröna trädlösa sluttningar och klippor som stupar flera hundra meter ner i havet. En vild, exponerad bukt där den ohämmade havsdyningen dundrar in mot stranden med ett nästan öronbedövande dån.

Läs mer

Morgonvakt

Morgonvakt

10 Apr 2012

Jag kokar te i skenet från pannlampan, skramlar så lite jag kan för att inte väcka Lovis som sover i sjökojen i salongen - vägg i vägg med byssan. Hon brukar lägga sig där när motorn är på, som igår kväll. Eftersom hennes egen koj ligger granne med det bullriga motorrummet.

Läs mer

I väntan på påskkrabban

I väntan på påskkrabban

7 Apr 2012

Sådär ja. Nu är påsken här på allvar. Båten är pyntad med fjädrar, ägg och kycklingar av flörtkulor och piprensare i allehanda färger. Och äggkartongerna är fyllda till bristningsgränsen med ägg som ska målas och ätas upp.

Läs mer

Fegsnöre på sjön

Fegsnöre på sjön

2 Apr 2012

Lagen för bilbälte i framsätet infördes i Sverige 1975. Jag var då två år gammal, men minns att min pappa fortsatte vägra bältet i minst tio år till. Av den enkla anledningen att bältet skulle kunna fastna och göra det svårare att ta sig ur bilen vid en eventuell brand. Detta trots att han fått svart på vitt att bältet räddar avsevärt fler liv än det tar. Idag är bilbältet en självklarhet för de flesta.

Läs mer

Långseglarlivets baksida

Långseglarlivets baksida

26 Mar 2012

-Vajern håller på att gå av här bak, hör jag Ludvig säga med matt röst. Han är i akterhytten och byter ut våra slitna gamla trissor till styrningen mot nya som vi låtit tillverka här i Nelson. -Inte det också, suckar jag tyst för mig själv. Hela båten faller i bitar, och budgeten med den. Ja, så känns det just nu.

Läs mer

Smågastarna och sälkuten

19 Mar 2012

Lovis och Otto sitter på stenarna och plaskar med fötterna i en av de naturliga små pooler som finns på stranden och längs klipporna. Poolen mynnar i en grotta, och därinne leker en liten sälkubb. Då och då kommer den ut, visar sina bästa tricks och nafsar lite på barnens fötter.

Läs mer

Äventyr i Fiordland

Äventyr i Fiordland

13 Mar 2012

Vi gjorde tio knop i surfarna när vi svängde in mot Dusky Sound, en av Fiordlands djupaste fjordar. Trots att vi bara hade en liten bit av genuan utrullad, och liten näsduk längst akterut på lilla masten. Solen tittade fram bakom mörka regnmoln, och en dubbel regnbåge bredde ut sig i väster. Det blåste kuling, och tre-fyra meter hög dyning dundrade in från havet. Vågorna bildade skumkaskader som var lika höga som vår mast när de träffade de höga klipporna.

Läs mer

Hoppades på pingviner men fick pälssälar

Hoppades på pingviner men fick pälssälar

29 Feb 2012

Vi hoppades på att hitta pingviner, men möttes av enorma pälssälar som låg och vräkte sig på stranden. Det kändes nästan overkligt. Några var stora som kor. Men nu var det ju pingviner vi skulle leta efter. Helst de gulögda som lär hålla till här då och då, den ovanligaste arten av dem alla. Men vi vågade inte gå förbi pälssälarna för att undersöka den bortre delen av stranden.

Läs mer

På skattjakt i sagornas värld

På skattjakt i sagornas värld

29 Feb 2012

Utifrån ser öppningen i berget ut som vilken grotta som helst. Precis så bred att jollen kommer igenom. Men den här grottan slutar inte i ett mörkt berg, den leder in till en annan värld. Smugglarnas heliga tillhåll.

Läs mer

Stewart Islands: Vilt, vackert och alldeles, alldeles underbart

Stewart Islands: Vilt, vackert och alldeles, alldeles underbart

28 Feb 2012

Jag lägger mig på rygg, på en av lådorna på däck. Jag sluter ögonen, det är helt stilla och solens varma strålar tinar värmer min nedkylda kropp. Jag hör ljudet av forsande vatten, från det lilla vattenfallet som mynnar i ena armen av viken. Och fågelkvitter, minst fyra olika melodier.

Läs mer

Pay-back time!

Pay-back time!

22 Feb 2012

Tre dagar kuling, tre dagar motorgång och en dag med lagom starka vindar. I en genomsnittlig temperatur av tio grader i sittbrunnen, och tolv grader i båten. Så kan man sammanfatta vår översegling från Tasmanien till södra Nya Zeeland. Ingen höjdare med andra ord, men typiska förhållanden för dessa breddgrader.

Läs mer

Härligt med frisk luft!

Härligt med frisk luft!

20 Feb 2012

Nej, nu får det vara nog med gnäll om hur kallt det är här ute på havet. Tio grader är ju prima grillväder på Svalbard. Från och med nu tänker vi bara positiva tankar ombord på Mary af Rövarhamn. Vi hjälps åt att komma på fördelar. Övertygar oss själva. Kallt är ballt! Hoppas det funkar.

Läs mer

Mot Bluff. På Roaring Forties

Mot Bluff. På Roaring Forties

15 Feb 2012

En stor albatross cirkulerar runt båten. Den glider fram utan att röra på sina enorma vingar. Vita på undersidan, svarta ovanpå. Så ofantligt vackra och en symbol för de sydliga breddgrader vi nu seglar på.

Läs mer

Snigel till middag

Snigel till middag

8 Feb 2012

Oj, va han kämpar! säger Otto och pekar ut mot grodmannen som plaskar i tången en bit ut från klipporna. Det är Ludvig som plockar abalone. Ett slags skaldjur, eller om man kallar det snigel, som bor i stora platta snäckskal och suger sig fast på klippor och stenar på dessa kalla breddgrader. Vad de heter på svenska vet vi inte.

Läs mer

Bottenskrap de luxe

Bottenskrap de luxe

1 Feb 2012

-Usch, vilken pärs. Men va bra det gick. sa jag glad i hågen när jag kom upp efter en och en halv timme i det kalla vattnet. Vi hade skrapat rent botten, för jag vet inte vilken gång i ordningen. Och jag var lättad för att det var över för den här gången. Nu skulle vi klara oss några veckor till. Men jag bävade för nästa gång. Det var redan kallt i vattnet, kallast någonsin. Under 20 grader. Och det skulle inte bli varmare på länge. Vi befann oss i Manly utanför Sydney, och var på väg söderut.

Läs mer

Med labbarna i vädret!

Med labbarna i vädret!

31 Jan 2012

Dagens första delfiner har just lämnat oss när vi ser något märkligt sticka upp över havsytan en bit bort. Men vad sjutton är det för något. Fåglar? Nej, de flaxar inte. Kanske kan det vara kelp? En slags jättealger som växer på de här kalla vattnen. Jag slänger ett öga på ekolodet. Nej, kelp kan det inte heller vara. Här är det femtio meter djupt. Kelp växer på grunt vatten.

Läs mer

Delfiner till frukost, lunch och middag

Delfiner till frukost, lunch och middag

30 Jan 2012

Vi sitter i sittbrunnen och äter frukost när vi ser dem komma långt i fjärran. Sätta fart mot oss. Hoppandes, nästan studsandes på vattenytan. Som om de vore glada att se oss. Någon att visa upp sig för. Ett bogsvall att rida på det i övrigt spegelblanka havet. Barnen klättrar ut på peket, längst fram på båten, och tjuter av lycka medan delfinerna plaskar runt omkring dem.

Läs mer

Livet på en skör skruv

25 Jan 2012

På en båt finns oändligt mycket som kan gå sönder. Vi försöker alltid ligga steget före, och alla sex sinnen jobbar dygnet runt för att försöka förutspå vad som ska gå sönder härnäst. Och misslyckas man. Ja, då kan man med lite otur ligga ganska risigt till.

Läs mer

Kalla fötter

17 Jan 2012

Jag ligger i akterhytten, försöker sova. Jag lyssnar, och grubblar. Ludvig har just gippat, jag undrar varför. Vindrodret glappar, ska det hålla hela vägen. Och nya riggen, sitter alla vajrar verkligen som de ska. Kan vi vara säkra på det. Det blåser närmre 30 knop från nordost, och Mary länsar undan i 7-8 knop. Det går fint. Men prognosen lovar mer vind, och högre vågor.

Läs mer

Ett hus med många vinklar

Ett hus med många vinklar

16 Jan 2012

Designat av en dansk arkitekt, med flyglar inspirerade av segel och vågor. Byggt av svenskt klinker från Skåne och färdigställt samma år som jag föddes. Ett fascinerande hus med många vinklar, precis som livet självt.

Läs mer

Långseglarungar

Långseglarungar

13 Jan 2012

Hej, ska vi leka? Undrar Lovis som spanat in en annan tjej på Svenska Kyrkans barntimmar här i Sydney. Flickan tittar på henne förvånat, och viker undan med blicken. Lovis ser förvånad ut? Va nu då, vill hon inte leka? -Ge henne lite tid, säger jag. Och Lovis tittar frågande på mig. Vadå tid? Men mycket riktigt. Efter några timmar släpper flickan loss, lagom tills det är dags att gå hem

Läs mer

250 meter magmedicin

250 meter magmedicin

7 Jan 2012

Vi hade just kastat loss från Tonga, och satt kurs mot Nya Kaledonien – en av resans längsta etapper. Det var den 22 oktober och jag satt på däckskistan och tittade ut över havet. När min blick fastnade på en rostfläck på ändstycket på ett av vanten som stagar upp vår stormast.

Läs mer

Skål för två fina gamla damer

Skål för två fina gamla damer

5 Jan 2012

Det tog tre år att hitta henne. Tre år av dagligt sökande på internet. Hon väntade på oss i Santa Cruz marina, på Teneriffa. Lite ensam och eftersatt, men vid god vigör under den slitna ytan.

Läs mer

Först ut med det nya året

Först ut med det nya året

31 Dec 2011

Bravo! Excellente! Magnifico! Splendido! Orden räcker inte till för att beskriva fyrverkerierna över Sydney denna afton. För att inte tala om stämningen. Tusentals båtar var samlade i hamnen, och en och en halv miljon åskådare trängdes längs Sydneys kajer.

Läs mer

Sydney-Hobart 2011

Sydney-Hobart 2011

26 Dec 2011

Annandag jul i betyder start på Sydney-Hobart Yacht Race, och stor folkfest här i Sydney. Folk går man ur huse för att få sig en titt på spektaklet. Och tusentals åskådarbåtar följer varje år deltagarna ut genom Sydney Harbour under kaosartade former.

Läs mer

Från oss alla till er alla....

Från oss alla till er alla....

22 Dec 2011

Vilken tur, vi hann! sa Lovis lättad när vi angjorde Sydney i eftermiddags. Sådana som vi måste nämligen föranmäla till tomten var vi planerar att hålla till på julafton, hur ska han annars hitta oss. Så det gjorde vi, redan i höstas. Sydney!

Läs mer

Svenska hjältar II

Svenska hjältar II

22 Dec 2011

- Nu är han verkligen ute på hal is, säger Ludvig som stuckit upp huvudet i luckan. Jag gör honom sällskap, och tror knappt mina ögon. Det ser ut som båtgrannen har lyft upp ankaret till den obemannade katamaran som ligger bakom hans egen båt. Samma katamaran vars ägare han beskyllt för sin egen draggning tidigare på dagen. Menade att de dragit upp hans ankare när de la sitt ankare över hans. Föga sannolikt, varför ankrade han inte om i så fall? Och vad sjutton gör han nu?

Läs mer

Svenska hjältar

Svenska hjältar

22 Dec 2011

- Det kommer att bli svårt att ta sig ut med jollen, säger Ludvig. Vi har tillbringat förmiddagen på stranden, och det börjar bli dags för att åka ut till båten och äta lunch. Jag lyfter blicken från boken och tittar ut över vågorna. De är betydligt högre nu än för en stund sedan.

Läs mer

Inga bullar utan ugn

Inga bullar utan ugn

15 Dec 2011

Vi har seglat drygt 15 000 sjömil sedan vi lämnade Sverige sommaren 2010. Det är mer än de flesta semesterseglare hinner med under en hel livstid. Vilket också innebär ett enormt slitage på båten och den utrustning vi har ombord. Alla saker går sönder, förr eller senare. Oavsett hur bra kvalité man än väljer från början. Och många är de mardrömshistorier om seglare som legat stilla i månader i väntan på reservdelar. Men ibland blir man positivt överraskad.

Läs mer

Coola Koala

Coola Koala

13 Dec 2011

Australiens nationalsymbol verkar tycka att en grenklyka i ett eucalyptusträd är världens coolaste plats att leva på, för de går sällan ner därifrån. De sover 19 timmar om dygnet. Övriga timmar tuggar de på eucalyptusblad, upp till ett halvt kilo åt gången. Och så bajsar de. 300 kluttar om dagen, enligt en av djurskötarna på Lone Pine Koala Sanctuary. En siffra som gjorde stort intryck på våra smågastar.

Läs mer

På snabbvisit i landet brunsås

På snabbvisit i landet brunsås

2 Dec 2011

Vi har nu seglat så långt och så länge att Lovis och Otto nästan har glömt hur det känns att bo hemma i det lilla landet i norr. Och det går ju inte för sig. Hög tid att söka våra rötter och få oss en uppfräschning i svensk kultur. Och vad är då lämpligare än ett besök på IKEA.

Läs mer

Plötsligt i Burnett Heads

25 Nov 2011

Bundaberg kan stoltsera med att vara den ort som flest fritidsbåtar väljer att först angöra när de kommer till Australien. Så också vi. Väl där insåg vi att själva hamnen ligger nästan två mil utanför stan, i närheten av ett litet samhälle som heter Burnett Heads.

Läs mer

I väntan på vår dom

I väntan på vår dom

21 Nov 2011

-De ska ju trots allt att marineras i alkohol, säger killen från australienska Karantänsmyndigheten och bortser från våra färdigblandade glöggkryddor, trots att de innehåller både torkad frukt och nejlikor som båda står på listan för otillåtna varor att föra in i landet. Han råkar ha en mamma från Sverige, och är väl medveten om att det inte finns någon god glögg att köpa i Australien.

Läs mer

Sång för efterlängtad publik

14 Nov 2011

- Delfiner! ropar jag från sittbrunnen. Och snart är hela familjen samlad på däck. Det är stora flasknosdelfiner. Kanske resans största så här långt. Tre-fyra meter långa. Först bara ett par stycken, sedan kommer det flera. Kanske ett tjugotal.

Läs mer

Australien nästa!

Australien nästa!

10 Nov 2011

Då var det dags. Att sätta kurs mot Australien, närmare bestämt Bundaberg i södra Queensland - någonstans mitt emellan de giftiga ormarna och människoätande koalabjörna på kartan. Om en vecka borde vi vara framme.

Läs mer

Vardagsdramatik

Vardagsdramatik

8 Nov 2011

Neeeeej!! skriker Ludvig från sittrunnen. Jollen!! Jag sticker upp huvudet genom luckan för att se jollen försvinna bakom oss i den grova sjön.

Läs mer

Fångar i Paradiset

Fångar i Paradiset

7 Nov 2011

Frodiga regnskogar, mäktiga berg och höga vattenfall. Alltsammans omgivet av världens största lagun med större artrikedom än någon annanstans i hela Stilla Havet. Ja, Nya Kaledonien kan beskrivas som paradiset. Men ön har en sorglig historia.

Läs mer

Grundkurs i kokosnötslära

Grundkurs i kokosnötslära

1 Nov 2011

Hur får jag upp min kokosnöt? Det är en fråga som har förbryllat västerlänningar i århundraden. Här i Söderhavet är gåtan naturligtvis löst sedan länge, och vi har under resans gång förvärvat en hel del kunskap i ämnet. Men alldeles enkelt är det inte …

Läs mer

Bye, bye Tonga

26 Oct 2011

Lovis och Otto springer bygatan fram, bakom sig har de en hel svans av barn som alla ropar bye, bye. Precis som på Samoa så verkar barnen på Tonga fått de engelska hälsningsfraserna om bakfoten. Skaran av barn växer ständigt, för varje trädgård vi passerar ansluter ytterligare några barn. De känner på Lovis och Ottos hår och upprepar deras namn om och om igen.

Läs mer

En grotta för mycket

En grotta för mycket

17 Oct 2011

Jag har svårt att avgöra om jag sjunker, eller flyter mot ytan. Sakta, sakta svävar jag genom ett stim av silverfiskar. Jag förlorar all känsla för tid och rum. Låter det blåa sluka mig. Överallt, blått. Bara blått. Så ofantligt vackert.

Läs mer

Dagen som försvann

15 Oct 2011

Vi är vid det här laget vana vid att ställa tillbaka klockan när vi angör ett nytt land. Vi har vunnit en timme här, och två timmar där. Ingen stor grej. Tolv timmar har det blivit allt som allt. Men nu är det dags att betala tillbaka, med råge. På vägen mellan Samoa och Tonga försvinner en hel dag.

Läs mer

Ta bussen i stället

Ta bussen i stället

13 Oct 2011

Bussen ser ut som den vore hemmasnickrad någon gång på sextio- eller sjuttiotalet. Själva chassit är trä, täckt med nitad plåt i glada färger med eldflammor på sidorna och intressanta budskap där bak. Allt från Legalize it till mer religiösa varianter.

Läs mer

I valet och kvalet

I valet och kvalet

26 Sep 2011

Mellan december och april är det cyklonsäsong i sydvästra Stilla havet, och då rullar det ena tropiska ovädret efter det andra in över Söderhavsöarna. En cyklon är egentligen samma sak som en orkan eller tyfon, vindarna har bara olika namn i olika delar av världen. Men oavsett namn avses vindar över 33 m/s.

Läs mer

Besättningen i sjönöd

19 Sep 2011

Hjälp! Vi sjunker. Vi sjunker! gastar Lovis. Jag har just hoppat i vattnet från jollen för ta mig en närmare titt på livet under ytan när jag ser hur det forsar in vatten i aktern där Ludvig sitter.

Läs mer

Bloody Mary på Bora Bora

Bloody Mary på Bora Bora

14 Sep 2011

Diana Ross, Julio Iglesias och Roman Polanski har ätit här, liksom Harrison Ford, Marlon Brando, Jane Fonda, Ringo Starr, Billy Idol, Goldie Hawn, Pamela Anderson, Pierce Brosnan och den store Dolph Lundgren.

Läs mer

En blomma säger mer än tusen ord

En blomma säger mer än tusen ord

8 Sep 2011

- Mmm, vad gott det luktar här, säger Otto och vädrar med näsan.

Läs mer

Sömnlös i Söderhavet

Sömnlös i Söderhavet

1 Sep 2011

Två och en halv månad har passerat sedan vi lämnade Panama bakom oss. Det är inte särskillt lång tid, men det känns ändå avlägset. Kanske för att det är just det, väldigt avlägset - närmare bestämt 4500 sjömil bort. Vi har lagt mer än halva Stilla havet bakom oss, och har bara 3500 sjömil kvar till Australien - lika långt som fågelvägen mellan Stockholm och New York.

Läs mer

Jättevågor på Tahiti

Jättevågor på Tahiti

28 Aug 2011

Det sades att de vågor som väntades rulla in mot Tahiti idag skulle gå till historien. Samtidigt som världens bästa surfare är samlade på ön för att göra upp om titeln i Billabong Pro Tahiti 2011. Det fick vi inte missa. Hyrbilen var bokad, och förväntningarna höga.

Läs mer

I motorproblemens kölvatten

I motorproblemens kölvatten

25 Aug 2011

- Har du haft mycket motorproblem? frågade läkaren och tittade medlidande på Ludvig. Han var tydligen inte den förste långseglaren som kom in på Papeetes sjukhus med trasiga knän.

Läs mer

Livet på atollen

Livet på atollen

22 Aug 2011

- Första gången jag träffade dig sa du att du en dag skulle bo på en atoll. Jag visste inte ens vad det var för något… Så står det i ett mejl som jag nyligen fick av min kompis Anna. Vi träffades på förarintygskursen på Skeppsholmen i Stockholm för drygt tolv år sedan. Och frågan är om jag visste det själv, vad en atoll var. Men det lät härligt, och det är det. Nu vet jag.

Läs mer

Haj, haj

Haj, haj

17 Aug 2011

-Mamma, mamma. Jag såg en dykare. En riktig dykare. Med en flaska på ryggen. Hela ansiktet strålar bakom cyklopet. Lovis är så lycklig.

Läs mer

Finn Fem Fel; Facit

15 Aug 2011

Igår ägnade vi större delen av dagen åt att skrapa botten. Igen. Den bottenfärg vi la på Kanarieöarna förra hösten har inte fungerat särskilt bra. Troligen var den gammal, och till vintern måste vi lyfta båten igen för att göra om jobbet.

Läs mer

En Stor dag för Otto

En Stor dag för Otto

8 Aug 2011

Finns det vägar här mamma, finns det vägar här? Den frågan ställer lille Otto nästan varje gång vi angör en ny hamn. Hans största besvikelse under hela resan var San Blas, bara sand och kokospalmer var han än tittade.

Läs mer

Ett år senare

Ett år senare

4 Aug 2011

Höga stillahavsvågor slår in mot klipporna, och studsar tillbaka. Skapar en stökig, ström och farlig brytande sjö. Det känns som om vi styr rakt in mot berget. Flera hundra meter höga lodräta klippor. Men någonstans där inne ska öppningen finnas.

Läs mer

Utrustning ombord. Finn fem fel!

Utrustning ombord. Finn fem fel!

3 Aug 2011

Kris ombord: Vår osthyvel gick sönder imorse, en synnerligen svensk uppfinning. Med lite tur kan vi få tag på en ny på IKEA i Australien, fyra tusen sjömil bort.

Läs mer

Land i sikte, hoppas vi....

19 Jul 2011

Va bra, för nu börjar jag faktiskt bli trött på att vara här ute på havet, sa Lovis när Ludvig tidigare idag berättade att vi snart är framme. Och det är hon inte ensam om.

Läs mer

Bananansvar

6 Jul 2011

-Och hur är det med dig, har du verkligen tagit ditt bananansvar idag? säger jag och tittar strängt på kapten. Han sänker skuldmedvetet blicken och plockar skamset några bananer från en av stockarna i aktern. Varje dag mognar minst trettio nya bananer och då gäller det att alla hjälps åt.

Läs mer

Med några distans till det hela...

5 Jul 2011

\"In med den där ankartjuven i fängelset bara\", säger Otto. \"Och kaptenen på den där dumma katamaranen, usch vilka bovar\", fyller Lovis i. Barnen leker tjuv och polis. De har byggt fängelse, polisstation och polisbåt i Lego, och utdelar rättmätiga straff till alla som förtjänar det. I Lego-världen råder rättvisa. Vilket inte alltid är fallet i den riktiga världen …

Läs mer

Mot Söderhavet

Mot Söderhavet

30 Jun 2011

Dax att styra kosan mot söderhavet!

Läs mer

Båtsafari på Galapagos

Båtsafari på Galapagos

29 Jun 2011

Hörni, idag var vi på skolutflykt igen. Och det var jättehäftigt. Först åkte vi med världens snabbaste båt, genom höga skummande vågor och stenar. Ute på havet såg vi jättestora rockor (mantor) och en fågel som heter albatross (båda med flera meter mellan vingarna).

Läs mer

Pappa Haj? Såg dom han?

Pappa Haj? Såg dom han?

29 Jun 2011

¨Det här måste jag berätta för dagsikompisarna¨säger lilla Lovis minst tre gånger om dagen. Stort som smått. Allt vill hon berätta.

Läs mer

En helvetes morgon

En helvetes morgon

29 Jun 2011

Jag vaknar av en enorm krasch, hela båten skakar. Ludvig och jag flyger upp ur sängen och ut på däck. Fortfarande helt nakna. Båten framför oss har draggat. En kryssningskatamaran på flera hundra ton.

Läs mer

Skolstart

Skolstart

28 Jun 2011

¨Nej du mamma, nu är jag faktiskt skolmogen¨ sa lilla Lovis och satte ner foten. ¨Imorgon börjar skolan och du är fröken¨

Läs mer

Coolaste bussen i stan

Coolaste bussen i stan

10 Jun 2011

Föreställ dig ett giganstiskt hippikollektiv som beslutat sig för att starta ett bussbolag tillsammans. Var och en med sin personligt utsmyckade gamla skolbuss, täckt med handmålade religiöasa eller psykedeliska mönster.

Läs mer

Kungligt besök

Kungligt besök

9 Jun 2011

Så satt han plötsligt där. Vitklädd med guldcape, krona och treuddad spira. Havets konung. Med långt blött hår, och större delen av ansiktet täckt av ett stort cyklop - inte helt olikt Ludvigs eget när jag tänker efter. En märklig varelse. Till hälften människa, till hälften fisk. Vi mottog hans besök med skräckblandad förtjusning, denne mytomspunne Neptunus.

Läs mer

Inte utan min rigg

5 Jun 2011

Kolla där, en till. Och där också. Kapten och jag tittar allvarligt på varandra. Vi konstaterar förskräckt att flera trådar har gått av på de nästan åtta millimeter* tjocka stålvajrar som är det enda som förhindrar mesanmasten från att falla bakåt.

Läs mer

Vägen till Galapagos är lång och krokig.

3 Jun 2011

\\\"Typiskt att det ska vara så långt till Galapagos\\\" muttrar Lovis där hon sitter under sin sydväst och spanar mot horisonten för att skaka av sig det illamående hon dragit på sig efter timmar vid pysselboken.

Läs mer

En hyllning till Göran

En hyllning till Göran

25 May 2011

Tänk dig en mekaniker som ger klara besked. En mekaniker som är uppvuxen med just din motor, och har 30 års erfarenhet som dieseltekniker.

Läs mer

Gått på pumpen igen

Gått på pumpen igen

19 May 2011

Jag vankar av och an i salongen. Fram och tillbaka. Som Baltazar. Vår gast, Magnus, sitter på däck och spelar munspel. Vi har alla våra sätt att hantera väntan, oro och besvikelse.

Läs mer

Genom Panamakanalen - en riktig rysare

Genom Panamakanalen - en riktig rysare

18 May 2011

Första dagen i Panamakanalen gick över förväntan, med ett viktigt undantag: motorn ville inte starta när vi skulle ge oss av. Vilket var minst sagt illavarslande.

Läs mer

Colon - staden gud glömde

Colon - staden gud glömde

5 May 2011

Vart är ni på väg? frågar polismannen som stoppar Otto och mig mitt på gatan. Vi befinner oss i Colon, och är på väg till McDonalds för att köpa en glass i väntan på att tvätten ska bli klar.

Läs mer

Se upp i backen!

Se upp i backen!

29 Nov 2010

Bilder på ståtliga snögubbar och fat fyllda med nybakade lussebullar trängs på Facebook bland statusrader om julmarknad och pulkaåkning. Lovis sätter sig bredvid mig vid datorn och jag läser högt.

Läs mer

Kaptenen får en lektion i Kanarisk byråkrati

Kaptenen får en lektion i Kanarisk byråkrati

24 Nov 2010

-De kom fram till Las Palmas för åtta dagar sedan, svarar den vänliga kvinnan på Centrosolar när Ludvig ringer för att fråga om de inte har fått något leveransbesked för våra solpaneler. Hon låter förvånad. -Har inte fraktfirman hört av sig?

Läs mer

Testing, testing

23 Nov 2010

Så här långt har vi nöjt oss med att uppdatera bloggen när vi har legat i hamn. Men Atlantseglingen närmar sig med stormsteg och det vore kul att kunna uppdaterera hensidan även från havet.

Läs mer

Lovis når nya höjder!

Lovis når nya höjder!

19 Nov 2010

Jag vill högre upp! ropar Lovis uppifrån spridarna i stormasten. Precis som lilla Ida tycker hon det är väldigt roligt att komma högt upp i världen. Lovis lärde sig klättra långt innan hon kunde gå och är helt orädd, men inte för den sakens skull särskilt oförsiktig. Självklart har hon sele på högre höjder, men ibland känns det ändå lite nervöst att titta på.

Läs mer

Proviant på stock

Proviant på stock

13 Nov 2010

Här i Pasito Blanco finns inte mycket att se och göra - en marina, ett varv, en strand, några hus, en liten park och ett minilivs. Allt prydligt tillrättalagt och väl bevakat av vakter med vänliga leenden. Ett så kallat Private Community.

Läs mer

En vinkelkap i armen

En vinkelkap i armen

9 Nov 2010

Ludvig försvinner ut med vinkelkapen i högsta hugg. Han ska kapa till ett stödben till bordet vi har på däck så det står lite stabilare. Barnen leker med en liten skattkista de fått från sin moster och jag är fullt upptagen med städa inför Ottos 3-årskalas. Men så kommer Ludvig in igen, slinker in på toaletten.

Läs mer

15 år senare

15 år senare

9 Nov 2010

Just hemkommen från en afton i Playa del Ingles. Nostalgi. På just den där trottoarkanten där jag och barnen sitter på bilden satt jag när jag träffade Ludvig för första gången. För snart femton år sedan. Han jobbade som inkastare för baren tvärs över gatan. Och jag var tysk turist. Jag skriver tysk, därför jag drev på den tiden en bar i Schwarzwald och hade blivit övertalad av mina tyska kompisar att hänga med på en charterresa till Gran Canaria.

Läs mer

Svart som natten, vit som snö

Svart som natten, vit som snö

7 Nov 2010

Njuter av ljudet från knarrande tampar och vågskvalp, som musik för öronen. Efter fem långa dagar och mycket blod, svett, kräk och tårar är vi alltså äntligen i vattnet igen. Nu i ny klassisk kostym: Svart som natten, vit som snö. Ganska tjusigt om man frågar mig. Men frågan är vad valarna tycker. Det återstår att se. Vi kan bara hoppas.

Läs mer

Botten

Botten

4 Nov 2010

Jag ligger ihopkrupen på kojen och huttrar med en skål bredvid mig. En kräkskål. Båten skakar i kulingbyarna. På ett synnerligen onaturligt sätt. Båten står på land. Och jag är magsjuk. Jag har varit kärnfrisk i tre månader. Och så händer det just nu. Lagen om alltings jävlighet.

Läs mer

Femton gastar på död mans kista, hej och hå och en flaska med rom....

Femton gastar på död mans kista, hej och hå och en flaska med rom....

31 Oct 2010

När långseglare firar Halloween är temat självskrivet: Piratfest så klart!

Läs mer