Fri frakt vid köp över 1000 kr
Över 55 000 nöjda kunder på nätet
Snabb leverans, 1-2 arbetsdagar
Kundvagn 0 kr (0)

Historien om Watski AB

HISTORIK  - AB HERMAN GOTTHARDT
I oktober 1873 födde Skeppshandlare Böije och hans hustru Hermine Gotthardt i Nyköbing på Falster i Danmark en son, Herman Albert.

Herman Gotthardt började sin bana inom skeppshandeln hemma hos sin far i Nyköbing, men sökte sig sedan till en skeppshandel i dåvarande Christiania (Oslo). Det gick bra för Herman och han skickades till Malmö för att etablera en filial. Även detta gick bra, och filialen registrerades 1909 som firman Herman Gotthardt, och 1916 bildades AB Herman Gotthardt.

Under kommande decennier förvärvade man bl.a. Bachmans Skeppshandel med repslageri i Arlöv och Södertälje bindgarnsfabrik. Man bedrev under mellankrigsåren förutom skeppshandeln en omfattande tillverkning av tågvirke, kokosmattor, flätade artiklar etc.

1943 säljs bolaget till advokaten Åke Wiberg, som redan då ägde Malmö Strumpfabrik. Färgning skedde på Strumpfabriken och vävningen hos Herman Gotthardt. Efter andra världskriget utökades produktionen med flaggor, signalställ, mattor, segel- och presenningar. Man hade segelmakeri i Lund, kontor i Malmö och Stockholm, och flaggfabrik med fläteri och repslageri i Arlöv.

Rörelsen utvecklades väl, och kom att bli alltmer av handel. Efter att Åke Wilberg 1974 sålt verksamheten till Stig Sandell flyttas hela verksamheten till Arlöv. 1985 köps företaget av Eneqvistbolagen.

Den sista egna produktionen (flaggtillverkning) upphörde i och med flytten från Arlöv till nuvarande lokaler i Malmö, Fosie 1995.

Namnet AB Herman Gotthardt behöll man fram till 2004 då man bytte till sitt starka varumärke Watski AB.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PARALLELL HISTORIK  - WATSKI
I början av 1960 –talet drev Hans Rössmer vattenskidskola i Vaxholm. Hasse försökte pracka på Johan Järnefelt en båt, men det slutade med att de blev vänner och kompanjoner på Vattenskidspecialisten på Erstagatan i Stockholm. Butiken blev startskottet till den frivilliga fackkedjan WATSKI. Efter framgångsrika år såldes företaget 1976 till Monark.

Namnet Watski såldes 1987 vidare till AB Herman Gotthardt, och blev det egna starka varumärket för HG. Under 80- och 90-talen fortsatte verksamheten att utvecklas som Sveriges ledande båttillbehörsgrossist med en stark återförsäljarkår. Man förvärvade bolag i Norge och Danmark och fortsatte arbeta med agenten i Tyskland.
Sedan början av 00 –talet har en stor omdefiniering skett från att bara vara en skicklig grossist med stark logistik, till dagens moderna företag.

För att markera omdaningen bytte man 2004 namn på bolaget till sitt varumärke Watski.


Hans Rössmer och Johan Järnefeldt

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WATSKI IDAG!

Watski AB är idag Norra Europas ledande båttillbehörsleverantör. Vi når konsumenterna genom ca 250 stycken återförsäljare. Vi har också en välbesökt webhandelsplats. www.watski.com.

På www.watski.com och i Watskikatalogen finner man tusentals produkter för en aktivt fritid med hav, sjö och strand i fokus, med massor av information och inspiration med möjlighet att handla på nätet och/eller i butik med mängder av attraktiva kampanjer och aktiviteter. Sortimentet består idag av starka varumärken och ett prisvärt bassortiment.

Watski - It´s all about passion!

Logga In
Användarnamn / E-post
Lösenord
Glömt lösenordet