Grillad kyckling på burk
Här kommer ett recept från våra danska vänner.
En härlig sommarrätt som smakar vidunderligt gott när man är ute och seglar och skall grilla. Den brukar också få stor uppmärksamhet på gillplatsen!
Detta behöver du:
- 2 kycklingar, max 1100g per styck
- 2 burkar öl á 33 cl
- 20 torkade enbär
- Citrontimjan
- Rosmarin
- Olivolja till pensling
- salt och peppar
Rengör kycklingen och gnid in insidan med salt. Tvätta burkarna noga, du vet ju inte var de har varit! Öppna burkarna och drick upp hälften av innehållet i varje burk, fyll sedan på med enbär och örter. Sätt kycklingarna ner över burkarna och se till att de står stadigt och säkert. Vik ut låren så blir det bättre balans. Pensla kycklingarna med olivolja och krydda med salt och peppar. Transportera sedan Herr och Fru Kyckling till grillen.
Vid grillen:
Ställ kycklingarna över en folielåda på grillen (se bilden). Här ska de stå och dansa runt i öl- och örtånga i 50-60 minuter. Resultatet blir fantastisk, med gott sprött skinn hela vägen runt.
Det är en bra idé att vara 2 personer när man ska ta de av varma kycklingarna från burkarna. Hjälps åt så ni inte bränner er på det varma innehållet i burkarna.
Tips!
Gillar du inte öl kan du hälla annan vätska i burkarna. Det finns oändliga möjligtheter, prova till exempel cider, vin, äpplemust och andra örter. Ta helt enkelt vad som faller dej i smaken.