Lyx i vår smak
Restaurangkök a la Madagaskar
Det finns ingen väg som leder hit, inga affärer, inget hotell. Bara
en liten strand, några hyddor och en skyddad ankarvik där seglare kastar
sitt ankare då och då. Här har österrikaren André valt att slå sig ner.
Som den ende vite mannen i byn. I en hydda lika enkel som alla andras.
Och här har han öppnat en liten restaurang.
Restaurangen saknar väggar, har ingen skylt eller meny. Köket saknar spis, kyl och frys. Maten lagas i på en bädd av glödande kol. Det finns inget rinnande vatten eller avlopp. Toaletten är en grop i marken. Men det finns tolv stolar och tre bord. Några hängmattor, sköna soffor och en härlig utsikt. Det är rent och fräscht, och det finns alltid något enkelt att äta eller dricka. Närodlat och lokalproducerat såklart, och alltid överraskande gott.
Har man riktig tur har byborna försett André med ett vildsvin, några krabbor eller humrar för dagen. Och då simmar han ut till de båtar som ligger ankrade i hamnen, för att berätta vad som bjuds. Medan maten fortfarande är färsk. Och gillar man inte det som serveras för dagen går det lika bra att ta med något eget. Eller bara njuta av miljön och det trevliga sällskapet.
Idag var vi åtta vuxna och fem barn som samlades runt långbordet på Andrés restaurang. Det stod hummerfyllda crêpes på menyn. Trettio kronor för vuxna. Och femton för barn. För så mycket vi orkade äta, och lite till. Tänk, att på en så isolerad plats som denna få njuta en sådan måltid. För nästan inga pengar alls. Det är för oss långt exklusivare än vilken butler eller femstjärnig restaurang som helst.